Main Content

Najlepší z najlepších – The Great One

nedeľa, 27. január 2013 17:23 | Autor: Branislav Lipták

Najlepší z najlepších – The Great One
Najlepší z najlepších – The Great One | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk

26. januára 1961 sa v malom mestečku Brantford v kanadskom Ontáriu rodičom Walterovi a Phyllis narodil syn Wayne, z ktorého sa stala legenda. Bol to Wayne Gretzky – najlepší z najlepších.

 

Od detstva Gretzky preukazoval svoj hokejový talent. Vo svojich 10 – tich rokoch zaznamenal svoj tisíci gól. Na tento vek to je neuveriteľné číslo. Už v mladom veku hrával v dvoch hokejových ligách súčasne a ako 11-ročný dal neskutočných 367 gólov v jednej sezóne.

Rok 1978 bol v živote Waynea Gretzkeho zlomovým. V rámci hokejovej WHA (world hockey association) prestúpil z Indianapolis Racers do Edmontonu Oilers. V nasledujúcom roku  zanikla WHA a edmontonskí olejári sa presunuli do slávnej NHL. Vstupom kanadského klubu do kolotoča NHL sa začala nová éra hokeja, éra The Great One.

The Great One

Do NHL naskočil Gretzky ako 18-ročný mladík a hneď vo svojej premiérovej sezóne získal ako nováčik titul najlepšieho hráča celej NHL. V sezóne 1981/1982 vytvoril gólový rekord NHL, keď v 80-tich zápasoch zaznamenal neuveriteľných 92 gólov. To mal Wayne Gretzky iba 21 rokov a celú kariéru pretkanú slávou ešte pred sebou.  V sezóne 1983/1984, keď Edmonton získal svoj prvý Stanley Cup, dokázal hokejový kráľ vsietiť aspoň jeden gól v prvých 51 zápasoch základnej časti. Predošlý rekord pritom bol 28 zápasov.  V nasledujúcej sezóne Oilers obhájili titul a The Great One dokázal v 18-tich zápasoch play – off nazbierať obdivuhodných 47 bodov. Rekordnou pre kanadský supertalent bola aj sezóna 1985/1986. V tejto sezóne vytvoril rekord v počte asistencií (163!) a zároveň vytvoril historický rekord aj kanadskom bodovaní. Opäť iba v 80-tich zápasoch získal na dnešné pomery nepredstaviteľných 215 bodov. K rekordným zápisom pridal slávny Gretzky aj štyri Stanlyho poháre. Bolo to skvelé obdobie pre jedinečného hráča i pre celý kanadský Edmonton.



Odchod z Edmontonu

Avšak 9. augusta 1988 prišiel pre fanúšikov Edmontonu šok. Oilers sa rozhodli predať svoj najväčší poklad do konkurenčného LA Kings. Prestupová čiastka bola na vtedajšiu dobu neskutočných 15 miliónov USD. Táto správa zasiahla celú Kanadu a dokonca aj vláda bola požiadaná o intervenciu, aby zabránila predaju milovaného Waynea do amerického Los Angeles. No neúspešne. Z tejto správy boli jeho spoluhráči v šoku a mnohí fanúšikovia plakali. Aj samotný Gretzky sa priamo na tlačovej konferencii neubránil slzám. Kanada plakala, ale USA na čele s Los Angeles jasali.  Prestupom si The Great One určite nepolepšil. LA Kings v tej dobe patrili medzi podpriemerné tímy a potácali sa takmer na chvoste celej súťaže. Ale aj tu Gretzky dokázal, že je výnimočný a LA doviedol ako kapitán do finále NHL, no prvý Stanlyho pohár pre americké LA nezískal. Králi z LA vo finálovej sérii podľahli slávnemu Montrealu Canadiens 1:4 na zápasy a v ďalších sezónach sa klub do play-off už neprebojoval. Samotný Gretzky však pridával jeden bod za druhým až pokoril aj najslávnejší a najväčší rekord, ktorý dovtedy držal Gordie Howe. Magický rekord v počte získaných bodov zhodou okolností prekonal „doma“ na edmontonskom ľade. 15. augusta 1990, niekoľko sekúnd pred koncom tretej tretiny zápasu Edmonton Oilers – Los Angeles Kings sa odrazený puk dostal k Wayneovi Gretzkému a ten bekhendom dosiahol historický 1851 bod v NHL (pozrite si video pod týmto odsekom). Gordie Howe alebo „Mr. Hockey“ získal 1850 bodov v 26 sezónach, ktoré odohral v NHL. The Great One túto métu prekonal iba vo svojej 10. sezóne strávenej v tejto najprestížnejšej hokejovej lige sveta.



Koniec kariéry


Keď hráč s číslom „99“ v roku 1999 končil s hokejom zastavil sa na hranici 2857 bodov (894+1963). Túto neskutočnú cifru dosiahol v 1487 zápasoch, čo činí priemer takmer dva body na zápas. Niekto môže namietať, že v 80-tych a 90-tych rokoch padalo omnoho viac gólov ako dnes a preto to mal ľahšie. Alebo dokonca sa pošuškávalo, že Gretzkeho nesmel nikto v zápase tvrdo atakovať alebo dokonca zraniť, aby mohol bez problémov rozdávať prihrávky a strieľať góly.  No ani tieto argumenty nemôžu vniesť pochybnosti o tom, kto je najlepší hokejista všetkých čias. The Great One je skutočne len jeden a je ním brantfordský rodák Wayne Gretzky, ktorého číslo „99“ spolu s ním navždy opustilo kanadsko – americkú NHL.

--- Braňo Lipták ---