Main Content

Jágr útočí na historické štatistiky NHL!

nedeľa, 20. január 2013 12:20 | Autor: Jakub Mihálik

Jágr útočí na historické štatistiky NHL!
Jágr útočí na historické štatistiky NHL! | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Témou číslo jeden je v posledných dňoch oneskorený štart zámorskej NHL. Popri otázkach týkajúcich sa správnosti nahusteného programu zápasov, nepredvídateľnosti formy jednotlivých tímov, či naťahovačiek okolo štartu hráčov, ktorí chcú ostať v Európe, sa pred sezónou upriamujú pohľady fanúšikov aj na Jaromíra Jágra.

Konkrétne  na štatistické méty, ktoré v skrátenej sezóne môže tento velikán dosiahnuť. Tu sú najvýznamnejšie z nich. Rivalita bokom, myslíte, že ich dosiahne?

Jaromír Jágr pred sezónou vymenil po roku Philadelphiu Flyers za Dallas Stars, prvý tím zo Západnej konferencie v jeho kariére. Stars, víťazi Stanley Cupu z roku 1999, sa už štyri roky nepozreli do play-Off, najmä preto, že im po odchode klubovej modly, Mikea Modana, chýba prirodzený líder a skúsený hráč so stabilným bodovým prídelom.

Dúfajúc, že ho našli práve v českom hráčovi, podpísali ho za 4,55 miliónov dolárov. Jágra zdobia už štyri krížiky, preto je plat nezvykle vysoký na tento vek, no keď sa jedná o legendu, šetriť netreba. Jágr sa cíti stále mladý a práve skrátená sezóna by mu mohla pomôcť vyvarovať sa zranení a prílišnej únavy. Tím, v ktorom okrem Jágra pôsobia hráči ako Loui Erikssen, vychádzajúca hviezda Jamie Benn, či bývalá opora Buffalla, Derek Roy, vzbudzuje u súperov rešpekt, najmä v ofenzíve. A práve jej lídrom by mal byť Jágr.

Skúseného útočníka čaká už jeho dvadsiata sezóna, v ktorej by mal ohrozovať viacero štatistických rekordov. Hoci podľa vlastných slov na štatistiky nehľadí a prioritou je dotiahnuť konečne Dallas do bojov o Stanleyho pohár, pozornému oku fanúšikov NHL predsa len neujde, že aj v skrátenej sezóne môže nestarnúci matador predstihnúť viacero velikánov hokejovej histórie. V súčasnosti ôsmy najproduktívnejší hráč histórie s 1653 bodmi síce v tejto sezóne nedosiahne na svojho bývalého spoluhráča a mentora, Maria Lemieuxa (1723), no v jednej štatistike sa, podľa mnohých najlepšiemu hokejistovi histórie, môže priblížiť a pri dávke šťastia aj prekonať.

Pri predpokladanom trojnásobnom gólovom zápise (v noci strelil už dva góly pozn.red.), ktorým by vyrovnal desiateho najlepšieho strelca histórie, Luca Robitailla, na SuperMaria by strácal len 22 gólov, čo v 48 zápasovej porcii nie je neprekonateľnou hranicou.

Gólovú produktivitu si musí udržať aj z pohľadu minisúboja o historicky najlepšieho strelca pochádzajúceho z Európy, v ktorom vedie pred 42-ročným Teemu Selännem len o dva zásahy, pri približne zhodnom počte štartov (1347-1342 v prospech Jágra). Mimochodom dnes v noci obaja veteráni strelili po dva góly.



Ďalšou výraznou métou by pre kladenského rodáka bolo dosiahnutie hranice 1000 asistencií, ku ktorým mu chýba už len 12 zápisov. Pri streleckých kvalitách Benna, Erikssena, či Roya a neuveriteľnom prehľade a invencii Jágra, sa dá očakávať, že túto hranicu preskočí už pred polovicou zápasového programu, čo by znamenalo, že môže útočiť na ďalšiu v zástupe mét, jedenáste miesto Joea Sakica, ktorý v drese Colorada dosiahol 1016 prihrávok.



Jágrovi môže po sezóne ale patriť aj jedno absolútne prvenstvo. Ak by vstrelil päť gólov s prívlastkom víťazné, preskočil by na prvom mieste legendárneho centra Phila Esposita.



Na Jágra a hlavne jeho fanúšikov tak čaká zaujímavá sezóna plná sledovanie štatistík, čo sa však samotného hráča týka, ten je úplne sústredený na záverečné dolaďovanie formy a kondície a pripravený na to, kedy to konečne vypukne. A čo vy?