Main Content

Liga majstrov: Žilina v 3. predkole proti 3-násobnému majstrovi Bulharska

štvrtok, 22. júl 2010 12:50 | Autor: TASR

Futbalisti slovenského ligového majstra MŠK Žilina sa v 3. predkole Ligy majstrov 2010/2011 predstavia proti úradujúcemu bulharskému šampiónovi PFC Litex Loveč.



Mužstvo s takmer 90-ročnou históriou (založené v roku 1921, pozn.) sa do tejto fázy najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu prebojovalo cez čiernohorský FK Rudar Pljevlja (1:0 /d/ a 4:0 /v/), "žlto-zelení" prešli cez maltský klub FC Birkirkara (0:1 /v/ a 3:0 /d/).

Litex Loveč sa zatiaľ len trikrát tešil z majstrovského titulu v najvyššej domácej súťaži, okrem vlaňajšej sezóny to bolo aj v ročníkoch 1997/1998 a 1998/1999. Klub vedený Trifonom Popovom z pozície prezidenta si však v ostatných rokoch drží stabilnú formu, keďže už trinásť sezón v rade neskončil v TBI "A" horšie ako na piatom mieste. Okrem spomenutých ligových trofejí má Litex na svojom konte aj štyri triumfy v národnom pohári (2001, 2004, 2008 a 2009).

Zverenci súčasného trénera Angela Červenkova, ktorých pre farbu dresov prezývajú rovnako ako strieborný tím z MS 2010 v JAR Holandsko "oranžoví", hrávajú svoje domáce zápasy na štadióne s kapacitou 7050 miest. Tento stánok bol postavený už v roku 1962, v roku 1999 potom prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Ďalších inovácií a vylepšení sa štadión dočkal v lete tohto roka, keď boli vybudované nové kryté tribúny a boli rozšírené priestory pre médiá. Dvanásteho júla 2010 označila Európska futbalová únia (UEFA) štadión v Loveči tromi hviezdičkami.

V súčasnom kádri Litexu figuruje až jedenásť legionárov, z toho najväčšiu prevahu má brazílske kvinteto. Kapitánom mužstva je bulharský reprezentačný útočník, resp. ofenzívny stredopoliar Ivelin Popov. Aktuálne najlepším kanonierom je francúzsky zakončovateľ Wilfried Niflore, ktorý sa stal v uplynulej sezóne s 19 gólmi najlepším strelcom bulharskej súťaže. Hráčom s najvyšším počtom zápasov odohratých za PFC je zo súčasného kádra skúsený srbský stredopoliar Nebojša Jelenkovič, ktorý si nedávno obliekal dres slovenského corgoňligového klubu Spartak Trnava.

Žilina v Bulharsku v utorok 27. 7., odveta v stredu 4. 8.

Futbalisti úradujúceho slovenského ligového šampióna MŠK Žilina nastúpia na prvý zápas 3. predkola Ligy majstrov 2010/2011 na ihrisku bulharského majstra PFC Litex Loveč v utorok 27. júla o 19.30 h. Zápas na štadióne s kapacitou 7050 divákov bude rozhodovať islandský hlavný arbiter Kristinn Jakobsson.

Odvetný duel tejto fázy európskeho pohára číslo jeden je na programe v stredu 4. augusta na štadióne pod Dubňom s úvodným výkopom rovnako o 19.30 h. Toto stretnutie bude mať z pozície hlavného rozhodcu na starosti Rakúšan Thomas Einwaller. Informuje o tom oficiálna internetová stránka Európskej futbalovej únie (UEFA).

Aktuálny káder bulharského futbalového šampióna PFC Litex Loveč:

Brankári: Uroš Golubovič (Srb.), Todor Todorov, Jevgenij Aleksandrov, Rodrigo Galatto (Braz.).

Obrancovia: Alexandre Barthe (Fr.), Petar Zanev, Džemal Berberovič (Bosna a Herceg.), Michail Venkov, Ilija Milanov, Aleksandar Cvetkov, Plamen Nikolov, Nikolaj Bodurov.

Stredopoliari: Ivajlo Petkov, Christo Janev, Wellington Brito da Silva "Tom" (Braz.), Sandrinho (Braz.), Doka Madureira (Braz.), Strachil Popov, Georgi Milanov, Nebojša Jelenkovič (Srb.), Diego (Braz.).

Útočníci: Svetoslav Todorov, Florin Bratu (Rum.), Wilfried Niflore (Fr.), Momčil Cvetanov, Ivelin Popov.