Main Content

SÚBOJ FAKTOV: Kto sa stane držiteľom FIFA Zlatej lopty?

sobota, 5. január 2013 14:45 | Autor: Jakub Mihálik

SÚBOJ FAKTOV: Kto sa stane držiteľom FIFA Zlatej lopty?
SÚBOJ FAKTOV: Kto sa stane držiteľom FIFA Zlatej lopty? | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Dajme všetky osobné sympatie k jednotlivým ašpirantom na zisk FIFA Zlatej lopty pre rok 2012 bokom, a poďme si objektívne zhodnotiť dôvody, ktoré jednotlivých hráčov oprávňujú na zisk tejto najprestížnejšej individuálnej trofeje, ktorá už v pondelok bude poznať svojho víťaza.

Nech sa páči, pre a proti Iniestu, Messiho a Ronalda za rok 2012. Uvádzame abecedné poradie, aby sme neboli obvinení z protežovania niektorého z futbalistov.

Andrés Iniesta

Ak porovnáme súčasných stredopoliarov, Andrés ma všetko, čo hráč na tomto poste má mať. Prejavom nenápadný, no vo svojej osobitej podobe smrtiaci  Španiel, nemusí byť v očiach verejnosti najväčším favoritom, no práve to môže byť jeho výhodou.

PRE:

1)    Andrés si v tomto roku nomináciu vyslúžil najmä kvôli svojim výkonom na európskom šampionáte v Poľsku a na Ukrajine. Na ňom Španieli obhájili svoj triumf a Iniesta bol základným kameňom tohto úspechu. Bolo ho plné ihrisko. Okrem pravidelného vytvárania šancí, pridal aj defenzívne úsilie a strelecké príležitosti, čo mu vynieslo tri ocenenia Muža zápasu, zo 6  španielskych vystúpení. Najlepší muž najprestížnejšieho turnaja roku 2012 tak má niečo, čo zvyšní dvaja kandidáti nemajú – úspech z kategórie najväčších.

2)    Iniestov štýl hry ho predurčuje k tomu, aby bol jedným z najlepších nahrávačov na svete. V roku 2012 zaznamenal dvadsaťsedem gólových asistencií, z ktorých obrovská väčšina by skončila jeho gólom, ak by radšej nepodaroval gól svojim spoluhráčom. Takým číslom v rámci finálnych prihrávok sa nemôže pochváliť hocikto, čo v tomto ohľade robí Iniestu výnimočným.

PROTI:

1)     Iniesta má oproti svojim súperom nevýhodu v tom, že nie je častým strelcom. Svojim štýlom, v ktorom privádza do zúfalstva súperových obrancov, aby následne vyčaroval geniálnu prihrávku do pozície, v ktorej jeho spoluhráč už musí dať gól, je skôr predfinálnym hráčom, nie tým, kto sa vyhrieva v žiari reflektorov. História Zlatej lopty ukázala, že sú viac preferovaní tí hráči, ktorí ohurujú štatistikami, ako tí, ktorí v závetrí pracujú pre tím.

2)    Iniesta vyhral anketu UEFA pre najlepšieho európskeho hráča, čo mohlo byť istou predzvesťou toho, že mu bolo podané predjedlo na zahnanie hladu, z hlavného chodu mu však veľa neostane. Nie je veľmi pravdepodobné, že by dvom favoritom dvakrát v tom istom roku vyfúkol najvyššiu priečku.

3)    S FC Barcelonou v tomto roku Iniesta nevyhral významnú trofej, čo možno považovať za neúspešný rok v rámci klubového pôsobenia.

Lionel Messi

Hoci má len 25 rokov, už teraz je zaraďovaný k takým menám svetového futbalu ako sú Pelé, Maradonna, či Cruyff. Rok 2012 bol pre Messiho strelecky bohatým. Zisk tohtoročnej trofeje by bol pre Lionela už štvrtým v poradí.

PRE:

1)     Najviac diskutovanou futbalovou témou záveru roka 2012 bol Messiho strelecký rekord. Po štyridsiatich rokoch odolávania, padol rekord Gerda Mullera, ktorý v jednom kalendárnom roku zaznamenal na klubovej a reprezentačnej úrovni 85 gólov. V tomto roku nezastaviteľný Messi ich zaznamenal hneď 91, k čomu pridal 28 asistencií. K tomuto finálnemu číslu ho doviedol fakt, že lámal rekord za rekordom. 50 gólov v rámci jednej sezóny španielskej La ligy je novým rekordom,  päť gólov v rámci jedného zápasu Ligy majstrov je taktiež rekordným zápisom, dvadsaťšesť gólov v sedemnástich zápasoch tejto sezóny je takisto nedostihnuteľnou bilanciou. A takto by sme mohli pokračovať. Všetky strelecké rekordy, ktoré mohol, v tomto kalendárnom roku Messi pokoril.

2)    Messi bol až do tohto roku kritizovaný za to, že v drese Argentíny nepodával také výkony ako v drese FC Barcelona. V tomto roku Messi zavrel ústa kritikom, keď strelil 12 gólov v 11 zápasoch, hoci väčšina z nich boli „nepodstatné“ merania síl v rámci priateľských zápasov, či kvalifikácie MS s celkami nepatriacimi do svetovej špičky. Každopádne je 12 gólový prídel sľubným náznakom pre fanúšikov Albicelestes a dôkazom, že Messi je schopný žiariť aj na reprezentačnej úrovni.

PROTI: 

1)     Lionel nevyhral v tomto roku žiadnu tímovú trofej, čo môže pôsobiť dojem, že všetky jeho individuálne snaženia vyšli navnivoč. FC Barcelona nedokázala vyhrať domácu ligu a vypadla s betónovo zabezpečenou Chelsea v semifinále Ligy majstrov. Nezvykle neúspešný rok pre Barcelonu môže ovplyvniť aj Messiho individuálne hodnotenie

2)    Copa America sa hrala v roku 2011, ani na tej Messi príliš nehviezdil, no tento rok sa v rámci argentínskej reprezentácie nemal veľa príležitostí ukázať. Priateľské zápasy a niekoľko kvalifikačných duelov nemôžu zatieniť reprezentačné úspechy ostatných dvoch nominovaných, ktorí svoje reprezentácie doviedli v rámci EURA ďaleko.

Cristiano Ronaldo

Milovaný a nenávidený Portugalčan dokázal v tomto roku nadviazať na efektivitu z roku minulého, k čomu pridal aj tímové úspechy. Ak niekto môže vyzvať na vyrovnanú partiu Messiho, je to práve on. Ronaldo vyhlásil síce, že ak v tomto hlasovaní prehrá, nič sa nedeje, my sme si však istí, že prípadnú druhú výhru by privítal s otvorenou náručou. Kto nie...

PRE:  

1)     O Ronaldovi sa dlho hovorilo (trochu nespravodlivo) ako o hráčovi, ktorý nezvláda najdôležitejšie zápasy, zápasy, v ktorých ide o všetko. Pred minuloročným európskym šampionátom mnohí očakávali, že Portugalsko neurobí výraznejšiu dieru do sveta, keďže bojovalo v konkurencii tímov, ktoré boli viac favorizované na európsky triumf. Ronaldo však ukázal prečo je dlhé roky kapitánom portugalskej futbalovej reprezentácie a ukázal pravý opak toho, čo sa od neho očakávalo. V prvých dvoch stretnutiach základnej skupiny príliš neoslnil, no v rozhodujúcom zápase o postup do štvrťfinále vsietil favorizovanému Holandsku dva góly a poslal ich domov trhať tulipány. V následnom štvrťfinále predviedol famózny výkon a gólovo rozhodol o triumfe nad Čechmi. Spolu s Torresom sa stal najlepším strelcom turnaja, hoci dal len tri góly a päťkrát opečiatkoval bránkovú konštrukciu. V porovnaní so svojimi spolunominovanými, tak predviedol v reprezentácii najvýraznejšie zhodnotiteľný individuálny výkon.

2)    Po niekoľkých rokoch panovania FC Barcelona v La Lige, sa hráčom Realu Madrid konečne podarilo získať domáci titul. Ronaldo bol ústrednou postavou. Po tom, čo v sezóne 2010/2011 zaznamenal rekordných 40 gólov, podarilo sa mu v tej nasledujúcej ešte navýšiť túto bilanciu a so 46 gólmi (a 12 prihrávkami) zaznamenať druhú štyridsaťgólovú sezónu za sebou.  Navyše sa mu podarilo dokázať aj to, že sa mu strelecky darí v El clásico, čím natiahol svoju sériu na 7 zápasov v El clásico za sebou, v ktorých skóroval.

3)    Okrem domácej ligy sa Ronaldo výraznejšie presadil aj v Lige majstrov. V desiatich vystúpeniach zaznamenal desať gólov a dokázal posunúť svoj Real až do semifinále. V ňom nedokázali Madridčania postúpiť do finále, keď prehrali na penalty, no semifinálová účasť nemôže byť podceňovaná.

PROTI:

1)     Cristiano napriek skvelému roku, nedokázal v dvoch prípadoch urobiť ten doslova finálny krok. V oboch prípadoch, či už v semifinále Ligy majstrov, či semifinále Majstrovstiev Európy, vypadol so svojim tímom po penaltovom rozstrele, čo ho o to viac môže mrzieť. Ak by dokázal jeden z týchto rozstrelov vyhrať, nemali by sme sa o čom baviť.

2)    Za slabší môže Cristiano považovať záver roka. Realu sa nedarí, on sám až tak často neskóroval a má napriek 14 gólom stratu za Messim a Falcaom. Vzhľadom na to, že prvá polovica roka môže byť zabudnutá, má v tomto ohľade miernu nevýhodu.

Záver

Udeľovanie FIFA Zlatej lopty je najprestížnejšou individuálnou cenou, ktorú hráč môže získať. V rámci jej udeľovania sa niekoľkokrát stalo, že rozhodnutie FIFA vyvolalo vo futbalovej verejnosti otázniky, keďže sa striedali roky, keď FIFA rozhodovala na základe individuálnych výkonov s rokmi, keď dominovali hráči ako súčasť výrazného tímového úspechu (kapitáni majstrov sveta, atď). V minulom roku 2012 sme boli svedkami jediného väčšieho medzinárodného turnaja, ktorý vyhrali futbalisti Španielska, čo favorizuje práve hráča víťazného tímu. Pri bližšom skúmaní však zistíme, že Španieli vyhrali ako tím, nie ako výsledok výraznej individuálnej hernej explózie jedného hráča. Navyše UEFA, ktorá zastrešuje Majstrovstvá Európy, už Iniestu ocenila za tento počin, preto sa dá očakávať, že FIFA na prvom mieste nebude brať tímový úspech v rámci súťaže pod UEFA.

V individuálnej súťaži by sa mali hodnotiť individuálne počiny a výsledky,  a tie mali v uplynulom roku najvýraznejšie dve osobnosti svetového futbalu, ktoré v posledných štyroch-piatich rokoch rozdelili futbalový svet na dve časti. Jedna, oblečená do bielych farieb, oslavuje komplexnosť Ronalda a hromží na strojovú hru Messiho. Druhá, tá červeno-modrá, odsudzuje (ne)futbalový prejav Ronalda a glorifikuje dokonalosť Messiho. Aj v tejto súťaži je zaiste svet rozdelený poväčšine medzi týchto dvoch nominovaných. A aj v tejto súťaži vyhrá, podľa nášho názoru, jeden z tejto dvojice. Všetky subjektívne sympatie bokom, FIFA Zlatá lopta je súťažou, ktorá oceňuje individuálny výkon v danom roku, a tak musí vyhrať ten futbalista, ktorý bol najväčšou individualitou. Objektívne dôvody na zisk tejto trofeje sme vám ponúkli. Viete, kto sa stane víťazom?
 

Odporúčané články