Main Content

CYKLISTIKA: V Armstrongovej kauze bude svedčiť aj Greg LeMond

sobota, 17. júl 2010 12:48 | Autor: TASR

Trojnásobného víťaza cyklistických pretekov Tour de France Grega LeMonda veľká porota predvolala na vypočutie ako súčasť vyšetrovania dopingových obvinení voči Lancovi Armstrongovi. Informoval o tom americký denník New York Daily News.

Podľa piatkovej internetovej stránky tohto periodika sa 49-ročný LeMond má dostaviť do budovy federálneho súdu v Los Angeles 30. júla. Súd bude postupne predvolávať svedkov a zbierať dokumenty týkajúce sa štyroch cyklistických tímov, v ktorých Armstrong jazdil - US Postal Service, Discovery Channel, Astana a RadioShack. Hlavný prokurátor Doug Miller sa k záležitosti odmietol vyjadriť.

"Sme šťastní a dúfame, že pravda vyjde na povrch," citoval New York Daily News LeMondovu manželku Kathy. Greg LeMond sa v roku 1986 stal prvým víťazom Tour de France z USA a svoj triumf potom zopakoval ešte v rokoch 1989 a 1990.

Vyšetrovanie voči sedemnásobnému víťazovi Tour de France (1999 - 2005) Lancovi Armstrongovi spustili obvinenia Floyda Landisa, ktorý na jar rozoslal e-maily cyklistickým a antidopingovým funkcionárom a tvrdil v nich, že užívanie zakázaných prostriedkov v US Postal bolo počas jeho a Armstrongovho pôsobenia v tomto tíme bežnou praxou.

Armstronga, ktorý momentálne štartuje na Tour de France a patrí mu 57. pozícia v priebežnom hodnotení, zatiaľ vyšetrovateľ prípadu Jeff Novitzky, známy z veľkej dopingovej kauzy laboratória BALCO, nekontaktoval. "Ako som už dávnejšie povedal, pri legálnom, dôveryhodnom a spravodlivom vyšetrovaní budem spolupracovať, ale nechcem sa podieľať na hone na čarodejnice," vyhlásil Armstrong a opakovane poprel, že by užíval nedovolené prostriedky. "Do konca života bude tvrdiť, že som nič zakázané neužíval. Na sto percent," dodal.