Main Content

KOMENTÁR: Liga majstrov bez napätia a vzrušenia

pondelok, 10. december 2012 13:00 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Liga majstrov bez napätia a vzrušenia
KOMENTÁR: Liga majstrov bez napätia a vzrušenia | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Liga majstrov bez napätia a vzrušenia

Poslednými zápasmi v skupinách vyvrcholila základná časť Ligy majstrov, ale žiadne výrazné boje sme v nich nevideli. Väčšina zápasov sa dohrávala len z povinnosti, a tak neprekvapuje, že tento rok bol koniec skupinovej fázy oproti minulosti výrazne ochudobnený o vzruch, ba dalo by sa povedať, že bol až nudný. Postupové karty boli totiž rozdané už dávno a v poslednom kole nikto z neúspešných eso z rukáva nevytiahol. Nie, že by ho vytiahnuť nechceli, ale jednoducho ho v rukáve nemali, pretože si ho tam mať ani nezaslúžili. Všetky postupujúce mužstvá sú vo vyraďovacej časti právom a nikto v tejto elitnej spoločnosti nechýba.

Zovšadiaľ síce počuť, že prvýkrát v histórií v nich bude chýbať obhajca, ale to je iba štatistický fakt, ktorý okrem modrých nikoho netrápi. Londýnčania už môžu trofej predčasne odovzdať späť do vlastníctva UEFA a vychutnávať si jarné boje najlepších tímov starého kontinentu. V nich sa totiž dá očakávať veľké napätie a vzrušenie, čiže presne to, čo chýbalo práve skončenej skupinovej fáze.

Môže za to hlavne fakt, že na druhých miestach v skupinách skončilo viacero kvalitných mužstiev, ktoré nechce dostať žiaden víťaz skupiny. Lenže niekto ich určite dostane a nezainteresovaní diváci sa majú na čo tešiť už od osemfinále. Hlavne pozostatok skupiny smrti Real Madrid bude pre svojho osemfinálového súpera skutočným vianočným darčekom, na ktorý bude nadávať až do februára. Ale kto chce vyhrať najprestížnejšiu klubovú trofej, tak musí poraziť každého, a to kedykoľvek a kdekoľvek.

Odporúčame: Top 7 udalostí skupinovej fázy Ligy majstrov

Skupinová fáza nepriniesla so sebou ani favorita, o ktorom by sa už teraz spievali víťazné ódy. Najviac uznania dostala právom Borussia Dortmund, ktorá neprehrala v skupine smrti ani jeden zápas, čo z nej síce urobilo iba žlto-čierneho koňa súťaže, ale favorita nie. Lenže to Dortmundu iba vyhovuje, keďže sa už pomaly na ligu sústrediť ani nemusí. Najviac bodov v skupinovej fáze nazbieral Paríž Saint-Germain, ale od milionárskeho klubu sa to vzhľadom na konkurenciu v jeho skupine aj dalo čakať. Ale ich skutočnú kvalitu preverí až vyraďovacia fáza.

Tohtoročná skupinová fáza Ligy majstrov potvrdila už známy fakt, že prím vo futbale hrajú momentálne španielske mužstvá, veď iba oni sa môžu pochváliť čistým štítom. Dobrý smer potvrdili aj Nemci a nebyť vypadnutia Mönchengladbachu v predkole, tak Bundesliga by sa mohla vystatovať ešte viac. Slabší európsky krok z elitných líg aj tentoraz ukázali mužstvá z Anglicka a Talianska. Možno by sa mali zamyslieť nad tým, či by si vo svojich krajinách nemali dať aj nejakú víziu futbalu, podobne, ako to urobili ich úspešní rivali pred pár rokmi a teraz žnú úrodu ako na reprezentačnej, tak aj klubovej úrovni. Angličania to síce vedia trochu kompenzovať vďaka peniazom zahraničných majiteľov, ale Taliani už peniaze vo futbale takmer ani nemajú.