Main Content

NBA: Majiteľ Clevelandu s pokutou za úrážky na LeBrona Jamesa

utorok, 13. júl 2010 10:50 | Autor: TASR

Trojica basketbalových veličín LeBron James, Dwyane Wade a Chris Bosh postupovala v súlade s právami voľných hráčov NBA, keď sa dohodla na spoločnej budúcnosti v klube Miami Heat.

Naopak, majiteľ Jamesovho doterajšieho zamestnávateľa Cleveland Cavaliers Dan Gilbert si od vedenia súťaže vyslúžil pokutu 100-tisíc dolárov za výroky, v ktorých dvojnásobného najužitočnejšieho hráča NBA nazval "zbabelcom". Z radov vlastníkov klubov NBA, ktorí sa zišli v Las Vegas, sa síce ozvali hlasy volajúce po vyšetrení nevídaného javu na trhu s voľnými hráčmi, ale výzva Marka Cubana z Dallasu zostala iba v neoficiálnej rovine. Komisár súťaže David Stern vyhlásil, že Jamesovo rozhodnutie vysielané v priamom prenose vyvolalo "nezdravé reakcie". "Naši hráči si vymohli právo rozhodnúť v istej fáze svojej kariéry o jej ďalšom smerovaní. Majú nárok vybrať si hociktorý tím. Súhlasili sme s tým. Je to náš záväzok, súčasť nášho systému," povedal Stern.

Jamesov odchod z Clevelandu, kde strávil uplynulých sedem sezón, je vnímaný ako zrada nielen medzi fanúšikmi Cavaliers, ktorí začali verejne páliť jeho dresy a ničiť reklamné bilbordy. Emócie neudržal na uzde ani majiteľ klubu Gilbert. Nazval postup 25-ročného krídelníka "zbabelým" a "narcistickým" a napísal fanúšikom Cavaliers list, v ktorom sľúbil, že tím získa titul skôr ako "bývalý samozvaný kráľ". Stern označil tento názor za "trochu extrémny" a potrestal ho pokutou. Gilbertovo správanie vyvolalo odpor aj u ochrancov ľudských práv, aktivista Jesse Jackson ho považuje za otrokárske. "Správa sa ako majiteľ LeBrona, a nie klubu Cleveland Cavaliers. Jeho pocity zrady sú prejavom mentality otrokára. Hľadí na LeBrona ako na otroka, ktorý ušiel. Neberie do úvahy, že ide i vzťah medzi majiteľom klubu a zamestnancom. LeBron mal právo podpísať zmluvu s niekým iným," reagoval reverend Jackson v mene chicagskej organizácie pre ochranu ľudských práv Rainbow PUSH Coalition. Gilbert sa voči tejto kritike ohradil, ale odmietol ďalšiu diskusiu na túto tému.