Main Content

Technológia konečne aj vo futbale!

piatok, 7. december 2012 12:47 | Autor: Patrik Stupinský

 Technológia konečne aj vo futbale!
Technológia konečne aj vo futbale! | zdroj: Patrik Stupinský pre Sport7.sk

Svet urobil za posledných pár rokov v oblasti vedy a techniky míľové kroky vpred. Nové technológie sa zavádzajú takmer na každom kroku, futbal nevynímajúc. Jasným príkladom je videokamerový systém v hokeji, alebo presnejšie špecializované „jastrabie oko“ v tenise, volejbale, či krikete. Najnovšie by sa niečo podobné malo zaviesť aj v športovej hre číslo jeden, vo futbale.

FIFA bude testovať dve technológie. Prvou z nich je už spomínané „jastrabie oko,“ čiže elektronický systém monitorujúci dopady lôpt, ktorý za pomoci počítača vyhodnocuje správnosť výroku. Druhou je technológia „GoalRef“.  Táto technológia je postavená na báze magnetických vĺn, ktoré sú vysielané pomocou čipu uloženého v lopte.

Tieto technológie si svojou ostrou skúškou prešli už včera v zápase Majstrovstiev sveta klubov, kde proti sebe nastúpili japonský klub Sanfrecce Hirošima a novozélandský Auckland City. FIFA sa totiž rozhodla otestovať ich práve na tomto podujatí, ktoré tento rok organizuje krajina vychádzajúceho slnka, Japonsko.
„Pre tieto technológie je veľmi dôležité, aby pracovali bezchybne. Je zrejmé, že najhorším možným scenárom by bolo to, ak by táto technológia v zápase určila nejaký verdikt a zábery z televíznych kamier by ho vyvrátili. „Jastrabie oko“ pozostáva zo siedmych kamier monitorujúcich bránkové územie, takže to musí byť milimetrovo presné,“ prezradil pre agentúru Reauters riaditeľ tohto projektu Steve Carter

Technológia GoalRef - čipy umiestnené v lopte

FIFA tento projekt spustila z dôvodu skvalitnenia futbalu. Ale do úvahy musíme zobrať aj rastúci tlak zo strany rôznych osobností, či iba „obyčajných“ fanúšikov. Veľa ľudí si taktiež kládlo otázku, prečo sa táto technológia môže využívať  v iných športoch a vo futbale nie? Ďalším z dôvodov je nepochybne rastúci počet nepresných výrokov, či už hlavných alebo postranných arbitrov. Každý futbalový fanúšik určite pozná osud, ktorý postihol Anglicko na MS 2010 v osemfinále proti Nemecku. Neuznaný gól z kopačky Franka Lamparda je ešte doteraz predmetom rôznych diskusií. Angličania nakoniec v tomto zápase podľahli svojmu súperovi 4:1 a s turnajom sa tak museli definitívne rozlúčiť. Naopak na posledných ME, ktoré sa konali v Poľsku a na Ukrajine to boli práve Angličania, ktorí v zápase s Ukrajinou profitovali zo zlého verdiktu rozhodcov, keď v 62. minúte zápasu, po koncovke Deviča, vykopával Terry loptu už spoza bránkovej čiary. Rozhodca gól avšak neuznal. Zápas sa skončil víťazstvom „Albionu“ v pomere 0:1.

„Po incidente Johna Terryho televízne zábery odhalili, že lopta bola 2,5 cm za bránkovou čiarou. Práve v tom je náš systém dobrý – dokáže rozhodnúť o dvoch, troch či štyroch milimetroch a to futbal potrebuje,“ dodal Carter.

Na adresu Lampardovho neuznaného gólu sa už vyjadrilo množstvo osobností, jednou z nich je aj generálny sekretár FIFA, Jerome Valcke.

„To, čo sa stalo na MS v Juhoafrickej republike sa už nesmie nikdy opakovať. Majstrovstvá sveta vo futbale sú najväčším a najsledovanejším športovým podujatím na svete. Lopta nebola iba tesne za čiarou, bola jednoznačne v bráne! Milióny divákov to videli, rozhodca však nie.“

Nová technológia, ak sa nevyskytnú žiadne výraznejšie problémy, bude použitá aj na ďalší rok počas Pohára Konfederácii v Brazílii. Veľa ľudí chce ale vedieť, či to začnú používať aj kluby. Momentálne je na túto otázku ťažko odpovedať, ale ak sa nevyskytnú žiadne komplikácie, určite sa to stane skutočnosťou. Aj keď je táto technológia momentálne cenovo nad rozpočet klubov, časom pôjde cena určite nižšie, čo koniec koncov potvrdil aj Valcke.

„Je to momentálne síce drahé, ale cena bude určite klesať. Čím väčšia konkurencia bude na trhu, tým pôjde cena nižšie. Musí to byť k dispozícii pre všetkých, avšak nesmie to byť na úkor kvality,“ dodal Valcke. FIFA investovala do inštalácie tejto techniky v Japonsku 2 milióny libier.

Po analýze „jastrabieho oka“ a systému „Goalref“ sa FIFA rozhodne, ktorý systém nainštaluje na šesť brazílskych štadiónov počas Pohára Konfederácii. Na zvyšných šesť štadiónov by teda pred MS 2014 FIFA teoreticky mohla nainštalovať inú technológiu.

Obe systémy informujú rozhodcu o prípadnom góle pomocou vibrácie špeciálnych hodiniek, ktoré budú mať arbitri na ruke. Na displeji sa taktiež zobrazí „GOAL“.