Main Content

VÝBER: TOP7 udalostí jesennej časti Ligy majstrov

štvrtok, 6. december 2012 16:24 | Autor: Jakub Mihálik

Po stredajších zápasoch posledného hracieho dňa v rámci základných skupín Ligy majstrov máme za sebou ďalší diel najkvalitnejšej klubovej súťaže sveta, čo nám dáva priestor na bilancovanie. Prinášame vám sedem najväčších zaujímavostí jesennej časti Ligy majstrov, ktoré určite stoja za pozornosť.

Španielsko a Nemecko bez zaváhania


Len dve krajiny, ktoré do bojov o ušatú trofej vyslali viacerých svojich zástupcov, budú môcť všetkých sledovať aj v jarnom pokračovaní súťaže. Ide konkrétne o Nemecko a Španielsko. Po tom, čo druhý rok po sebe sklamalo Anglicko, ktorého dvaja zástupcovia sa po jeseni so súťažou rozlúčili (minulý rok Manchester United, Manchester City), opanovalo jesennú časť Španielsko a Nemecko.

To tento rok šlo so skromnejšími očakávaniami. Bayern síce každoročne mieri najvyššie, ale po minuloročnom nezdare sa od Dortmundu v skupine smrti neočakávali zázraky. Podobne Schalke nemalo namútiť veľa vody. Schalke prial žreb, no aj vďaka výkonom, keď predčili aj Arsenal, si postup ďalej zaslúžili a posilnili tak nemecký blok nádejí.  Úspešné vystupovanie Schalke v základnej skupine umocňuje fakt, že ako jeden zo štyroch tímov neokúsil trpkosť prehry, čo okrem posilnenia sebavedomia, určite potešilo aj držiteľa klubovej kasy. Všetky tri tímy navyše skončili na prvom mieste, čo sa nepodarilo ani španielskym tímom. Nemecká liga rok od roka získava na sile a je možno len otázkou času, keď koeficient nemeckej ligy dosiahne tej úrovne, aby mohli počítať so štyrmi miestami pre Ligu majstrov.

So španielskymi nádejami pre postup všetkých štyroch zástupcov to pred žrebom nevyzeralo dobre. Malaga po minuloročnom víchri, ktorý predviedol arabský šejk vlastniaci klub, pred začiatkom sezóny bojoval s dlhmi, musel predať svoj najväčší klenot Santiho Cazorlu do Arsenalu a zdalo sa, že odvážne vyhlásenia o prenasledovaní dua Real – Barca v španielskej lige, budú trvať len rok. Malaga však zázrakom dominovala svojej základnej skupine, čo v konkurencii slávneho AC, peniazmi nadupaného Petrohradu, č i talentom sršiaceho Anderlechtu predpokladal málokto. Malaga to však dokázala a pri priaznivom žrebe, ktorý im môže prihrať napríklad Celtic, či Galatasaray, môžu postúpiť aj ďalej.

Podobný osud mala aj Valencia. Klub už niekoľko rokov zápasí s dlhmi, preto napriek každoročnému vystupovaniu v európskych súťažiach, vedenie tímu nenakupuje výrazné hviezdy. Napriek tomu dokázala Valencia hrať vyrovnanú partiu s Bayernom a o prvenstvo v skupine ju pripravil len horší vzájomný zápas z úvodu sezóny.

Real Madrid sa ocitol po žrebe v takzvanej skupine smrti, no aj z tej bezproblémovo vykľučkoval. Jediné prekvapenie priniesli Josému Mourinhovi zverenci Jurgena Kloppa, čo ich v konečnom dôsledku stálo prvé miesto, no ako vyhlásil práve Mourinho, pre Real to nepredstavuje žiadnu  prekážku, ľúto to môže byť skôr ich potenciálnym súperom, ktorí napriek úspechu v podobe prvého mieste v skupine, môžu naraziť na favorita na triumf už v osemfinále. Oddýchnuť si môže len Barcelona a Málaga, teda tímy, ktoré Realu žreb prisúdiť nemôže.