Main Content

Pohár konfederácií pozná rozloženie základných skupín

nedeľa, 2. december 2012 12:23 | Autor: Jakub Mihálik

Pohár konfederácií pozná rozloženie základných skupín
Pohár konfederácií pozná rozloženie základných skupín | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Hoci je do začiatku Pohára konfederácií ešte niečo vyše šiestich mesiacov, už včera prebehol v hostiteľskej krajine, v Brazílii, los základných skupín. Účastníci tohto prestížneho turnaja tak majú dostatočne dlhý čas na pripravenie sa na to najkvalitnejšie, čo jednotlivé kontinenty ponúkajú.

V programe konajúcom sa v Paláciu das Convenções do Anhembi (São Paulo), ktorý žrebovanie sprevádzal, prezident FIFA Sepp Blatter nezabudol pochváliť Brazíliu za rýchly progres vo výstavbe infraštruktúry pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta. „Veľa sa v tejto krajine zmenilo od roku 1950 (v tomto roku Brazília naposledy hostila záverečný turnaj majstrovstiev sveta, pozn.) tým, že sa Brazília rozvíja nielen v oblasti kultúry, ale aj ekonomiky“, povedal Blatter.
 
Do organizácie turnaja výrazne zaangažovaná prezidentka Dilma Rousseff toto žrebovanie takisto nezmeškala, čo využila na uistenie predstaviteľov FIFA, že Brazília dostavbu všetkých štadiónov stihne včas a nie je ohrozený ani Pohár konfederácií. „Sme si istí, že sme všetko pripravili do takej miery, aby sme hostili úžasnú športovú udalosť a v júni 2013 všetkým ukážeme, že sme pripravení na nadchádzajúce majstrovstvá sveta.“

Samotný žreb prisúdil domácich „kanárikov“ do ťažkej skupiny s vice-majstrom Európy, Talianmi, ktorí účasť získali vďaka faktu, že Španieli sú víťazi posledného turnaja majstrovstiev sveta aj kontinentálneho európskeho turnaja. Túto dvojicu dopĺňa Mexiko zo zóny CONCACAF a Japonci, ako zástupcovia ázijskej federácie.

Majstri sveta Španieli vyzvú juhoamerického šampióna Uruguaj, oceánske Tahiti a zástupcu africkej konfederácie, ktorého sa dozvieme po budúcoročnom Pohári afrických národov.

Samotný turnaj sa odohrá v šiestich mestách – Brasília, Rio de Janeiro, Fortaleza, Salvador, Belo Horizonte a Recife, v dňoch 15. – 30. jún 2013.

Žreb skupín