Main Content

REBRÍČEK: 10 najlepších futbalových akadémií na svete

sobota, 1. december 2012 15:04 | Autor: Jakub Mihálik

Ponúkame vám rebríček historicky najlepších mládežníckych akadémií podľa kvality a množstva vyprodukovaných hviezd svetového futbalu.

Manchester City


Futbalové akadémie jednotlivých futbalových klubov sú hlavným zdrojom ich sily, či už po výkonnostnej alebo ekonomickej stránke. Pravda, nie všetky kluby majú pre svoje akadémie rovnaké postavenie. Niektoré kluby investujú do mládeže preto, aby z nich neskôr čerpali hráčsky potenciál v prvom mužstve, iné mládežníkov vychovávajú, aby ich neskôr mohli výhodne speňažiť. Ponúkame vám rebríček tých historicky najlepších mládežníckych akadémií podľa kvality a množstva vyprodukovaných hviezd svetového futbalu.

  Manchester City



Hoci v súčasnej dobe sa v prvom tíme Citizens dáva prednosť skôr veľkým nákupom, City majú jednu z najkvalitnejších akadémii na svete, čoho dôkazom je obrovské množstvo prvoligových hráčov, pochádzajúcich práve odtiaľto. Navyše sa City chystá investovať do roku 2014 200 miliónov libier do zmodernizovania svojej akadémie, čo by malo podľa ich očakávaní priniesť tvorbu takých talentov, ktorí by sa vyrovnali drahým zahraničným hviezdam. Tie totižto v podstate bránia súčasným kvalitným produktom akadémie dostať sa v drese City do najvyššej súťaže, preto musia uplatnenie hľadať inde. Svoje by o tom vedeli rozprávať hráči typu Stephen Ireland, no nemusíme zachádzať ďaleko a spomeňme si na Vlada Weissa. Súčasnému členovi akadémie Albertovi Rusnákovi neostáva nič iné, len veriť, že sa presadí a bude tak nasledovať príklad mnohých svojich predchodcov, ktorí od založenia akadémie v roku 1998, okúsili futbal na najvyššej úrovni.

Najznámejší odchovanci: Shaun Wright-Phillips, Micah Richards, Stephen Ireland, Joey Barton, Dickson Etuhu, Vladimír Weiss, Michael Johnson, Kasper Schmeichel, Daniel Sturridge

Odporúčané články