Main Content

Je Benítez správnou voľbou pre Chelsea?

nedeľa, 25. november 2012 15:44 | Autor: Jakub Mihálik

Je Benítez správnou voľbou pre Chelsea?
Je Benítez správnou voľbou pre Chelsea? | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Ako sme si v prípade Chelsea už zvykli, aj tentokrát pristúpila k zmene na trénerskom poste počas rozbehnutej sezóny. Po stredajšej prehre v Lige Majstrov sa musel Roberto Di Matteo porúčať zo svojho pôsobiska.

Prekvapivo rýchlo sa na jeho post dostal Rafael Benítez, od ktorého Abramovič očakáva zdvihnutie hry The Blues. Je však Rafa správnym človekom pre tento post?

Hladný po práci, keďže zo svojho posledného trénerského pôsobiska v Inter Miláno odišiel už pred vyše dvoma rokmi, o nedostatok motivácie sa fanúšikovia u Beníteza báť nemusia. Koniec koncov trénovať víťaza Ligy Majstrov a každoročného favorita na titul je motiváciou samou o sebe. Proti Španielovi bude ale hrať fakt, že okrem presvedčenia o svojich kvalitách smerom k hráčom a majiteľovi, bude musieť presvedčiť aj spomenutých fanúšikov, ktorí jeho príchod na Stamford Bridge prijali skôr vlažne. Trénoval predsa Liverpool, tím, ktorý proti Chelsea bojoval o titul. Nepriazeň fanúšikov si bude Rafa uvedomovať, čo môže zväzovať ruky.

Ďalším tlakom bude fakt, že jediným spôsobom ako zachrániť Chelsea túto sezónu po výraznom zvýšení šance na vypadnutie z Ligy Majstrov, je zisk titulu v Premier league. Ak sa to nepodarí, sezóna sa bude hodnotiť ako neúspešná a všetci veľmi dobre vieme, čo Abramovič robí s neúspešnými trénermi.

Hovoriac o neúspechoch, musíme sa obzrieť za predchádzajúcimi pôsobiskami Beníteza. Po úspešných rokoch v Liverpoole prišiel výkonnostný pokles tímu, čoho dôsledkom bol Benítezov vyhadzov. Nasledujúcim pôsobiskom bol Inter, odkiaľ bol takisto nútený odísť, čo určite nepridalo na trénerovom sebavedomí a pohode. Ďalší predčasný padák si preto tréner s takou reputáciou nemôže dovoliť.

Dôvodom prípadného neúspechu môže byť aj Španielova povaha. Počas pôsobenia v Liverpoole sa niekoľkokrát dostali na povrch informácie o nezhodách s majiteľmi klubu Hicksom a Gilletom. Benítez rovnako bojoval za posilnenie svojej pozície v rámci klubu. To sa úplne nemusí páčiť autokratickému Abramovičovi, ktorý podobnú „emancipáciu“  povolil zo všetkých len Mourinhovi.

Neviditeľnou gilotínou nad Benítezovou hlavou môže byť motivácia Pepa Guardiolu. Niekoľko mesiacov sa hovorí o tom, že bývalý tréner Barcelony sa po ďalšej práci zrejme poobzerá na Britských ostrovoch a popri Manchestri City sa spomína práve Chelsea. Nestavil by som veru ani cent na to, že v prípade záujmu Guardiolu o „flek“ v Chelsea, by Abramovič uprednostnil zotrvanie Beníteza na lavičke jeho klubu.

Napriek tomuto všetkému si však myslím, že Abramovič v súčasnosti nemohol vybrať vhodnejšieho kandidáta na uvoľnené miesto. Prečo?

V prvom rade, Benítez je víťazom Ligy Majstrov, víťazom Pohára UEFA, víťazom FA Cupu dvojnásobným majstrom Španielska, keď dokázal s Valenciou prerušiť dominanciu Barcelony a Realu Madrid, je trénerom, ktorý s Liverpoolom dosiahol najlepšie umiestnenie v rámci Premier league za posledných desať rokov. Je zvyknutý vyhrávať. Presne to Chelsea potrebuje.
Ďalším skloňovaným pozitívom Španiela je fakt, že to bol on, kto spravil z Fernanda Torresa to, čím pre Liverpool bol. Počas jeho trénerského pôsobenia v klube Fernando strelil 65 gólov v 103 stretnutiach. Teraz stojí pred úlohou oživiť trápiaceho sa hráča s prívlastkom najdrahší hráč Chelsea. Spojenie Benítez – Torres už raz fungovalo, čo potvrdzuje výrok Torresa z novembra 2011, keď už v drese Chelsea vyhlásil: „Rafa Benítez je najdôležitejším trénerom mojej kariéry. Bol jediným, kto mi vedel pomôcť rásť. Jeho prioritou je tím, ale dokáže prispôsobiť podmienky tak, aby každý do tímu zapadal. To je jeho tajomstvom. Naučil ma mnoho a vďaka nemu som vyzrel ako profesionál.“ Kto iný by tak mohol viac napomôcť renesancii Torresa?

Benítez zaznamenal aj úspechy na poli hráčskych nákupov. Bol to on, kto priviedol do Liverpoolu Škrteľa, Aggera, Xabiho Alonsa, Torresa, či Pepeho Reinu. Bol to on, kto tesne pred svojim odchodom podpísal Sterlinga. Možno očakávať, že v zimnom prestupovom období pritiahne nejakého hráča, ktorý v Chelsea uspeje.

Poslednou výhodou, ktorou Benítez môže disponovať je práve predchádzajúca zlá forma Chelsea. Vypadnutie v Lige Majstrov nepôjde na jeho vrub, ba práve môže mu pomôcť k zisku titulu v domácej súťaži. Manchester United bude na jar bojovať o „ušatú trofej“, čo môže spôsobiť menšiu koncentráciu na domácu súťaž. V žiadnom prípade nemôžem United odpísať z boja o titul, ale aj minulý rok sa ukázalo, že o titul bojovali tímy, ktoré na jar v Lige Majstrov neúčinkovali. To zužuje tohtoročný okruh na Chelsea a Manchester City. Titul sa obhajuje veľmi ťažko a v tomto prípade by Chelsea mohla svojho súpera preskočiť.

Benítez bude mať veľmi ťažkú úlohu zachrániť Chelsea sezónu a uspokojiť Romana Abramoviča. Tlaky, ktorým bude vystavený bude ťažko zvládnuť, no ak dôjde medzi majiteľom a trénerom ku kompromisom, spolupráca Benítez – Chelsea môže fungovať. O všetkom napovedia už najbližšie týždne. Ja osobne verím v schopnosti Rafaela Beníteza. A čo vy?