Main Content

Ako sa darilo Slovákom na treťom grandslamovom podujatí sezóny?

štvrtok, 8. júl 2010 16:47 | Autor: Lívia Godová

Ako sa darilo Slovákom na treťom grandslamovom podujatí sezóny?
Ako sa darilo Slovákom na treťom grandslamovom podujatí sezóny? | zdroj: SITA

Najstarší a najprestížnejší turnaj z podujatí „veľkej štvorky“ privítal priaznivcov bieleho športu už 124. krát. Wimbledon, známy svojimi tradíciami a jahodami so šľahačkou pripravil dotačný balík pre tenistov 13 725 000 libier, čo znamená nárast prémií oproti vlaňajšiu o takmer 9,5 %.

Hoci v All England Clubu chýbali počas tohto ročníka hráči ako Juan Martin Del Potro, Fernando González, David Nalbandian, Tommy Haas, Radek Štěpánek, Ivo Karlovič či Dinara Safinová, Jelena Dementievová, Virginia Razzanová i Urszulla Radwanská, Slovensko malo v metropole Anglicka až šesťnásobné zastúpenie vo dvojhre hlavného turnaja.

Zuzana Kučová

Staršia zo sestier Kučových, Zuzana, stroskotala už v 1. kole na rakete Austrálčanky Alicii Molikovej po setoch 2:6, 5:7. Dvadsaťosemročná Bratislavčanka nedokázala zužitkovať náskok 4:1v druhom sete. Kučovej súperka naopak po vyrovnaní na 4:4 v dvanástom geme premenila hneď prvý mečbal. „Chcela som prekvapiť, ale nevyšlo to, Alicia bola lepšia. Je to skúsená hráčka, počas celého zápasu skvele servovala. Pri jej podaní som iba prechádzala po kurte a vôbec som ho nevedela prečítať. Odrazu to nebolo zlé, no nepomáhala som si servisom, dostávala som sa pod tlak. Z mojej strany to bol tak 60-percentný výkon,“ povedala po prehratom zápase Zuzana Kučová, ktorú najbližšie čaká púť po antukových podujatiach.

Magdaléna Rybaríková

Aj slovenská tenisová trojka Magdaléna Rybáriková prehrala už v 1. kole po trojsetovej dráme s nasadenou osemnástkou turnaja Francúzskou Aravane Rezaiovou 6:7 (8), 6:2 a 7:5. To, že zápas bol veľmi tesný priznala aj samotná Rybáriková. „Určite to bol jeden z mojich najlepších zápasov, čo sa týka kvality, lebo sme naozaj hrali obidve veľmi dobre. Ku koncu to bolo už vlastne len o šťastí. Nebolo to tak, že by ma ona prevyšovala, no bohužiaľ ten záver zahrala lepšie ako ja a zvíťazila,“ piešťanská rodáčka tým narážala na rozhodújúci jedenásty gem tretieho setu. „Zahrala veľmi dobre dva returny a ja som dala tesný out. Aj keď človek nevedel, či to bol out, alebo dobrá lopta, takže som tam mala trošku aj smolu. Bolo to o jednom brejku a ona potom už dobre odservovala ten gem,“ zhodnotila svoje vystúpenie zverenka trénera Mojmíra Mihala, ktorá si z Wimbledonu odnáša premémiu vo výške 11 250 libier a 5 bodov do svetového rebríčka.

Karol Beck


Zvolenský rodák Karol Beck mal v 1. kole wimbledonskej dvojhry nastúpiť proti Ernestsovi Gulbisovi. Lotyša však pre zranenie nahradil Španiel Santiago Ventura, ktorý nastúpil v úvodnom kole ako „lucky loser“. Zmena súpera potešila aj samotného Becka. Venturu porazil v štyroch setoch 6:3, 6:1, 4:6 a 6:2. Zverencovi trénera Jána Krošláka nadelil žreb v 2. kole nasadenú dvadsaťjednotku Francúza Gaela Monfilsa. Hoci sa Karol Beck snažil na Monfilsa ušiť účinnú taktiku a spoliehal sa na jeho horší bekhend, Monfilsa v zápase držalo skvelé podanie. Beck prehral s Monfilsom 4:6, 4:6, 7:6 (4) a 4:6. V treťom sete slovenský reprezentant odvrátil štyri mečbaly za 4:5 a vynútil si tajbrejk. „Súper podával priam neskutočne. Keď som aj mal nejaké šance, nedali sa využiť, pretože väčšinou mi vždy dal eso alebo nechytateľný prvý servis. V prvých dvoch setoch som v koncovkách spravil dve-tri chybičky a daroval mu podanie. Celkovo som však s mojím výkonom spokojný. Snažil som sa ho dostať pod tlak, ale pomáhal si servisom. Bol to oveľa lepší súper ako vlani Almagro. Výborne sa hýbal, ťažko sa mu zabíjali lopty. Išiel som pri niektorých výmenách do rizika, no práve vtedy som urobil chyby, ktoré rozhodli,“ povedal po zápase Beck, ktorého wimbledonské maximum je 3. kole z roku 2004.

Lukáš Lacko

Lukáš Lacko na rozdiel od Karola Beck šokoval! Po vynikajúcom výkone deklasoval v 1. kole Cyperčana Marcosa Baghdatisa v štyroch setoch 6:3, 2:6, 6:3 a 6:1. Lacko ťažil v zápase proti bývalej svetovej osmičke z kvalitného podania a dobrých returnov. Už v prvej hre úvodného setu prelomil Baghdatisovo podanie. Hoci v druhom sete dovolil finalista Australian Open z roku 2006 najlepšiemu slovenskému tenistovi iba dva gemy, v ďalších dvoch setoch mal jasne navrch piešťanský rodák. „Víťazstvo nad nasadeným hráčom si veľmi cením, aj keď Marcos dnes nebol vo svojej koži. Využil som to, že nebol v pohode a optimálnej forme. Až na ten druhý set som veľmi dobre podával i returnoval a prevýšil som ho aj od základnej čiary. S trénerom Liptákom sme neušili na Baghdatisa žiadnu špeciálnu taktiku. Boli to také klasické trávové ťahy, kam returnovať, kam podávať a ako riešiť jednotlivé situácie,“ povedal po zdolaní jedného z najcennejších skalpov v doterajšej kariére. Zvereneca trénera Mateja Liptáka čakal v 2. kole nenasadený Francúz Jeremy Chardy. Po takmer štvorhodinovej päťsetovej dráme Lacko napokon prehral 3:6, 6:7 (4), 6:4, 7:6 (5) a 6:8. Síce Lukáš Lacko zrovnal zo stavu 0:2 na 2:2 na sety, v rozhodujúcom sete mu chýbalo lepšie zakončenie. Napriek tomu dosiahol svoje wimbledonské maximum. Na premiérovom vlaňajšom vystúpení na londýnskej tráve stroskotal hneď v 1. kole na rakete Iva Karloviča. V pozápasovom hodnotení uviedol: „Ak to mám zhodnotiť, tak rozhodoval hlavne jeho servis. Prvý set a pol bol lepší, dobre servoval, nesnažil sa hrať výmeny, ale snažil sa to ukončovať prvým - druhým úderom. Keď sa mi ho podarilo v druhom sete brejknúť späť, odvtedy som bol už lepší ja, v podstate až do konca. Škoda toho prehratého tajbrejku, no tam zahral veľmi dobre. Aj v piatom sete som mal viacej šancí, nejaké zhody po 30, kde ma vlastne delili dve lopty od brejku, no vždy dobre zahral, zaservoval. V závere to bolo už trochu o smole. Dvakrát zahral so šťastím loptu a pri brejkbale mne trošku podkĺzla noha a išlo to mimo dvorec.“

Daniela Hantuchová

Pre dvojnásobnú účastníčku koncoročných MS WTA Tour bol tohtoročný Wimbledon už desiaty v kariére. Daniela Hantuchová na svojom najobľúbenejšom turnaji prekvapujúco skončila už v 2, kole. V úvode si zmerala sily s Američankou Vaniou Kingovou. Zverenka trénera Carlosa Cuadrada po vyše dva a polhodinovom boji vyhrala 6:7, 7:6 (4) a 6:3. V 2. kole už nestačila na Češku Barbaru Záhlovovú Strýcovú 6:1, 2:6 a 4:6. Zápas sa lámal v treťom sete, keď Hantuchová zrovnala z 1:4 na 4:4, ale nenasadená Češka využila v desiatej hre hneď prvý mečbal. Hantuchová tak nezopakovala vlaňajšie osemfinále. „Takéto zápasy musím určite vyhrávať, keď chcem pomýšľať na väčšie úspechy na grandslamoch. Tentokrát budem na seba tvrdá, ale veľmi som to pokazila. Mala som pocit, že za stavu 4:4 to otáčam, no pokazila som return po druhom podaní a už sa to viezlo. Všetko to bolo dnes o mne. Začala som pritom veľmi dobre, agresívne, nepustila som ju k ničomu. Na začiatku druhého setu som však stratila servis a začala som hrať príliš opatrne. Prestala som sa hýbať a celé to nabralo zlý smer. Bojovala som, šance boli aj v poslednom geme, no spravila som chyby, ktoré sa nemusím robiť. Súperka sa dobre hýbala, prekvapila ma, ako servovala. Aj druhý servis mala veľmi dobrý,“ netajila popradská rodáčka po prehre sklamanie.

Dominika Cibulková


Zo slovenských tenistov, ktorí sa predstavili vo dvojhre v All England Clubu to najďalej dotiahla Dominika Cibulková. Zverenka trénera Željka Krajana si v 1. kole zmerala sily v atraktívnom súboji s českou reprezentantkou Lucie Šafářovou. Cibulková prekvapujúco zdolala dvadsiatupiatu nasadenú hráčku v dvoch setoch 7:6 (5) a 6:4. V 2. kole prešla cez Japonku Ajumi Moritovú po náročnom a zdlhavom trojsetovom boji 6:7 (4), 7:6 (2), 7:5. V 3. kole na Slovenku čakala štvornásobná víťazka Wimbledonu (2000, 2002, 2008, 2009) a svetová jednotka Serena Williamsová. Vo vzájomnom premiérovom súboji podľahla Cibulková Američanke hladko 0:6, 5:7. Cibulkovej absolútne nevyšiel úvodný set, počas ktorého jej uštedrila mladšia zo sestier Williamsových nepopulárneho „kanára“. V druhom dejstve síce držala so súperkou krok až do stavu 5:5, ale záver dotiahla do víťazného konca huževnatnejšia Serena. Cibulková po dosiahnutí svojho londýnskeho maxima si odnáša prémiu 31 250 libier a 160 bodov do rebríčka WTA. Po skončení duelu priznala, že v úvode trpela nervozitou. „Chcela som jej čo najviac znepríjemniť život, ale doľahla na mňa atmosféra centrálneho kurtu, kde som hrala prvýkrát. Svoju rolu zohral aj fakt, že proti Serene som ešte nikdy nehrala. Na začiatku zápasu som bola dosť nervózna, Serena bola naopak v pohode, neskutočne dobre servovala a z každého úderu ma tlačila. Som rada, že aspoň v druhom sete som sa vzchopila a otriasla, ale celý môj výkon bol poznačený nervozitou, čo sa naplno ukázalo v poslednom geme. Na jej vynikajúci servis som dnes nemala vôbec žiadnu šancu, dala mi 20 es, čo hovorí jasnou rečou. Pri niektorých podaniach som si ani neškrtla. V druhom sete som ju v dlhších výmenách dokázala zatlačiť, rozohrala som sa, no ani to nestačilo na to, aby som ho dotiahla aspoň do tajbrejku.“

Konečné výsledky Slovákov vo štvorhre


Muži – štvorha – 1. kolo:
Julien Benneteau, Michael Llodra (14-Fr.) - Karol BECK, Dmitrij Tursunov (SR/Rus.) 6:1, 6:2, 7:6 (6)

Muži - štvorhra - 2. kolo:  
Martin Damm, Filip POLAŠEK (ČR/SR) - František Čermák, Michal MERTIŇÁK (9-ČR/SR) 6:4, 6:4, 6:7 (7), 4:6, 6:3,
Rohan Bopanna, Aisam-Ul-Haq Qureshi (Ind./Pak.) - Philipp Marx, Igor ZELENAY (Nem./SR) 6:7 (6), 6:4, 6:4, 4:6, 13:11
Lukáš LACKO, Sergij Stachovskij (SR/Ukr.) – Rohan Bopanna, Aisam-Ul Haq Quereshi (Ind./Pak.) 5:7, 6:7 (4), 2:6

Ženy - štvorhra - osemfinále:
Serena Williamsová, Venus Williamsová (1-USA)  Dominika CIBULKOVÁ, Anastasia Pavľučenkovová (SR/Rus.) 6:1, 6:2

Ženy - štvorhra – osemfinále:
Daniela HANTUCHOVÁ, Cara Blacková (11-SR/Zimb.) – Lisa Raymondová, Rennae Stubbsová (USA,Aust.) 2:6, 2:6