Main Content

TENIS: Česi hrajú o zápis do histórie, kde sú Slováci?

štvrtok, 15. november 2012 12:23 | Autor: Branislav Lipták

TENIS: Česi hrajú o zápis do histórie, kde sú Slováci?
TENIS: Česi hrajú o zápis do histórie, kde sú Slováci? | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk, foto SITA

Tento rok je pre český tenis historickým míľnikom. V jednom roku odohrajú českí tenisti finále Fed Cup-u aj Devis Cup-u. Obe finálové zápasy sa pritom odohrajú v Prahe. Je to prvýkrát v tenisovej histórii, kedy jedno mesto bude hostiť obe finálové zápolenia. Vyvrcholenie tenisovej sezóny hostí v oboch prípadoch pražská O2 aréna.

Fed Cup

České tenistky už potvrdili svoju extra triedu a titul vo Fed Cup-e obhájili. Pred domácim publikom porazili srbské protihráčky 3:1 na zápasy. V skvelej forme sa ukázala Lucie Šafářová, ktorá vyhrala obe svoje zápasy a hlavnou mierou prispela k zisku trofeje. České hráčky sa stali po roku opäť tenisovými kráľovnami, keď pred rokom v Moskve porazili domáce tenistky v pomere 3:2 na zápasy. 

Davis Cup

Pražské finále Davis Cup-u obstarajú domáci hráči a tenisti Španielska. Už tento víkend svet spozná víťaza prestížnej „šalátovej“ misy. Finále sa hrá v rozmedzí 16. až 18. novembra. Domáci kapitán Jaroslav Navrátil na finále nominoval opory Tomáša Berdycha a Radka Štepánka. České esá doplní Ivo Minář a víťaz nedávno skončeného challengeru v Bratislave – Lukáš Rosol.

Obhajcovia trofeje zo Španielska sa nebudú môcť spoľahnúť na fenomenálneho Rafaela Nadala, ktorý je dlhodobo zranený. Do Prahy, ale dorazí piaty hráč svetového rebríčka David Ferrer. Španielsku oporu doplní svetová jedenástka Nicolas Almagro a deblová dvojica Mark Lopez a Marcel Granollers, ktorí v Londýne vyhrali nedávno skončený turnaj majstrov. Za miernych favoritov sú však považovaní domáci tenisti na čele s Tomášom Berdychom. Ak by sa domáci hráči presadili a porazili by Španielske hviezdy, tak Praha by bola svedkom historickej tenisovej udalosti. A český tenis by zaknihoval neuveriteľný úspech. Vyhrať Fed Cup a Davis Cup v jednom roku sa podarí len silnej tenisovej veľmoci, ktorou Česká republika, ale určite je.

A čo slovenský tenis?

Naši tenisti, žiaľ, už dávno medzi svetovú elitu nepatria. Muži sa v tenisovom suteréne nachádzajú už dlhšiu dobu. V budúcom roku sa predstavia opäť len v 1. kole euroafrickej zóny na pôde Ukrajiny. Naše tenistky sú na tom o niečo lepšie. Cibulková a spol. po postupe z II. svetovej skupiny zvládli aj následnú baráži o elitnú skupinu. Preto v budúcom roku už nastúpia vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny v Srbsku proti domácim hráčkam.
Asi najväčšou záhadou pre slovenského tenisového fanúšika je to, kam sa podeli časy, keď naše tenistky vyhrali Fed Cup a muži hrali finále Davis Cup-u. Žiaľ, zdá sa, že tieto časy sú už nenávratne preč...