Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Bude olympijský vtip realitou?

pondelok, 29. október 2012 11:58 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Bude olympijský vtip realitou?
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Bude olympijský vtip realitou? | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Bude olympijský vtip realitou?

Pred pár týždňami éterom preletela správa, že Poľsko chce usporiadať ZOH spoločne so Slovenskom. Takéto náznaky tu už v nedávnej minulosti boli, ale aj tak táto správa skôr vyznela iba ako nepodarený vtip od našich severných susedov. Na viac vtedy o tejto poľskej ambícií u nás nikto z kompetentných ani len nechyroval. Lenže veci sa dali rýchlo do pohybu, priam až neskutočne, vzhľadom na pomery v našom regióne. Poľsko v lete spoluorganizovalo futbalové ME a zistilo, že takéto veľké podujatie sa oplatí. Po zvážení všetkého si spočítali, že z veľkých podujatí reálne môžu organizovať už iba zimnú verziu OH. Ich dejiskom by bol Krakov, ktorému by tak vrátili to, že nebol jedným z hostiteľských miest ME.

Poliaci nás už oslovili s ponukou, ktorá zahŕňala vlastne to, prečo nás v tomto boji potrebujú. Poľsko totiž nedisponuje poriadnou zjazdovkou na ktorej by sa dali uskutočniť alpské lyžiarske disciplíny. Takúto ponuku sme logicky neprijali a vydupali sme si aj polovicu ľadového hokeja, pričom máme záujem aj o biatlon, lenže ten nám dajú Poliaci asi iba v balíku s bobovými športmi, pretože stavať nákladný tobogan sa nikomu nechce. Takéto prvotné delenie športov je síce pekné a pre verejnosť zaujímavé, ale oveľa dôležitejšie je, či sa tento projekt aj reálne uskutoční. Všetko bude ako vždy stáť a padať hlavne na peniazoch, pretože verejnosť sa pýta, či sa nám to vôbec oplatí?

Odpoveď je jednoduchá, áno! Ale iba vtedy ak to správne spravíme, čo je v našich končinách priam science fiction. Aj kandidátsky boj by bol veľkou reklamou pre naše najväčšie prírodné dedičstvo a prípadné víťazstvo hotovou zlatou baňou. A treba povedať, že šanca tu aj je, pretože súperi nie sú zatiaľ silní. Oslo, St. Moritz a Barcelona nie sú neprekonateľné prekážky, len sa čaká ešte na rozhodnutie Mníchova, ktorý by bol favoritom a ZOH 2018 mu ušli pomedzi prsty. Našou veľkou výhodou by bolo, že v tomto regióne a v jeho blízkosti sa nikdy žiadne OH nekonali, čo sa pri kandidátskych bojoch často ukazuje ako jeden z rozhodujúcich faktorov.

Máme presne rok na to, aby sme sa rozhodli, či má vôbec zmysel sa do tohto boja púšťať. Veď my nemáme ani len koncepciu rozvoju športu v krajine a zimné športy sú u nás na tom ešte horšie ako tie letné. A tie utrpeli v Londýne fiasko, hoci aj na to budeme zrejme v budúcnosti v dobrom spomínať. Ale chceme sa pustiť do boja o najväčší zimný sviatok, pričom pesimistické názory, ktoré sa opierajú o slovenskú realitu hovoria, že v roku 2022 nás nebude mať ani kto reprezentovať. Ale ak práve toto je ten bod zlomu, ktorý vráti športu v krajine jeho vážnosť a prebudí opäť k nemu chuť, tak poďme do toho, pretože všetky investované milióny by nám budúcnosť vrátila aj s úrokmi.
 

Odporúčané články