Main Content

7 dôvodov, prečo sledovať novú sezónu NBA

nedeľa, 28. október 2012 11:42 | Autor: Jakub Mihálik

7 dôvodov, prečo sledovať novú sezónu NBA
7 dôvodov, prečo sledovať novú sezónu NBA | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

V čase, keď vrcholí zámorská Major League Baseball a keď je jasné, že sa neodohrá NHL v kompletnej podobe, je načase sledovať basketbal. Celá Amerika bude. A čo vy?

Do začatia novej sezóny zámorskej NBA ostáva už len niekoľko dní, preto, ak ste sa ešte nerozhodli, či nový ročník najlepšej basketbalovej ligy sveta chcete sledovať, prinášame vám 7 najväčších ťahákov začínajúcej sa sezóny (bez poradia).

  „Bitka“ o New York

Talentovaný tím Knicks už nemá v New York City monopol. Ruský miliardár Prochorov presťahoval Nets do Brooklynu, srdca pouličného basketbalu Ameriky a neváhal vynaložiť značné finančné prostriedky na prilákanie hviezdnych hráčov typu Williams, Johnson, či Gerald Wallace. Na druhej strane stoja Carmelo Anthony, od ktorého sa očakávajú hviezdne predstavenia v tejto sezóne, či Amare Stoudemire, a tak súboj o New York púta veľkú pozornosť. Nejde len o športové súperenie. New York, ako jeden z najväčších trhov v rámci USA, prináša možnosti „boja“ medzi týmito dvoma celkami aj na poli marketingu. Po hokeji, kde je rivalita medzi Rangers a Islanders, bejzbole, kde o fanúšikov bojujú Mets a Yankees, či americkom futbale s Jets a Giants, je na rade nová newyorská rivalita. Môžeme sa teda tešiť na súboj Knickerbockers, ktorí sa môžu spoľahnúť na stabilnú fanúšikovskú základňu, proti novému, vzrušujúcemu tímu s hviezdnym kádrom. Kto vyjde zo súboja medzi Manhattanom a Brooklynom víťazne?



  Anthony Davis

Jednotka tohtoročného draftu Anthony Davis je najvýraznejším talentom posledných niekoľkých rokov a očakáva sa od neho veľa už v jeho prvej sezóne. Vysoký podkošový hráč, schopný hrať na pozícii centra i vysokého krídla, doviedol v minulej sezóne Kentucky Wildcats k triumfu v národných majstrovstvách súťaže NCAA a stal sa aj držiteľom ocenenia najlepšieho hráča Final Four tejto súťaže. Vyniká svojou defenzívnou činnosťou, dominuje v blokoch i doskokoch, je rýchly, má skvelú prácu s loptou, výborne strieľa z väčších vzdialeností. Jeho hlavnou prednosťou je však to, že aj v zápase, kde sa mu strelecky nedarí, vie svoj tím strhnúť k víťazstvu. Rodený líder. Tento rok sa mu podarilo byť súčasťou amerického olympijského družstva a je tak jedným z najmladších držiteľov basketbalového zlata, čo určite bude mať vplyv na jeho skúsenosti z mužského basketbalu. Jeden z najvzrušujúcejších zjavov nového ročníka NBA, nový Kevin Garnett, určite nemôže ujsť vašej pozornosti.

  Bulls bez svojho MVP

To, že Chicago v minulej sezóne aj bez svojho lídra zaznamenalo najlepšiu bilanciu v rámci konferencie, neznamená, že si bez neho Bulls poradia aj v novej sezóne, v ktorej sa neočakáva jeho skorý návrat. Situáciu pre Bulls komplikuje aj posilnenie jeho rivalov v rámci konferencie a v rámci leta sa nedá hovoriť o tom, že by Bulls priviedli do svojho kádra hráčov, ktorí by mohli chýbajúceho Rosea nahradiť, aspoň sčasti. Preto bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa Chicago s touto situáciou vysporiada a či sa z jedného najhorúcejších kandidátov na celkový triumf v NBA v minulých rokoch, nestane tím bojujúci aspoň o účasť vo vyraďovacej fáze. Všetci fanúšikovia Bulls budú preto svoje zraky upínať k zdravotnému stavu svojho hrdinu, držiteľa ocenenia MVP, Derricka Rosea.



  Priblíži sa Kobe Jordanovi?
 
Hoci Kobe Bryant, líder Los Angeles Lakers, nemá rád porovnávania s najlepším hráčom histórie, Michaelom Jordanom, jeho výkony, hra a štatistiky, ho predurčujú k večným dohadom fanúšikov o tom, či je Bryant druhým Jordanom. Neuveriteľný výskok, smečiarske schopnosti, ovládanie lopty, rýchlosť, či skvelá defenzíva, všetky tieto atribúty možno priradiť k obom legendám basketbalu. Ťažko je neporovnávať a napriek vyhláseniam, neverím, že Bryant netúži byť porovnávaný. Nenasvedčuje tomu ani fakt, že nosí číslo 24, teda o jedno číslo vyššie ako zvykol nosiť MJ23. Akoby chcel povedať: „ja som vyššie“. Za Bryanta však nemusia hovoriť špekulácie, stačí sa pozrieť na štatistiky a hneď vieme, kde Kobe patrí. Päť titulov, dve olympijské zlatá, ocenenie MVP,  štrnásťnásobná účasť v All-stars zápase, šampión smečiarskej súťaže. Zoznam ocenení by naplnil celý článok. Všetko toto sa o Kobem vie dlhodobo. Tak prečo by to mal byť dôvod sledovania tohtoročnej NBA? Na Michaela stráca Kobe jeden titul. Lakers pred sezónou výrazne posilnili svoj káder o Stevea Nasha, či Dwighta Howarda a naznačili tak svoje najvyššie ambície. Dorovnanie počtu titulov však nie je jediným ťahákom tejto sezóny. Osobné čísla Bryanta ho oprávňujú pomýšľať na prekonanie tých, ktoré má na svedomí Michael Jordan, samozrejme, ak ostane celú sezónu zdravý a udrží si nadpriemerný štandard svojej výkonosti. Kobe viackrát naznačil, že absolvuje posledné dve sezóny svojej kariéry. Posledné dve možnosti ako dotiahnuť, či prekonať počet Jordanových titulov, dve sezóny, počas ktorých by prekonal Jordanove čísla, aj keby zaznamenal kariérne najhoršie sezóny, dve sezóny, počas ktorých bude svet sledovať, či Bryant v štatistikách predbehne najkomplexnejšieho hráča všetkých čias. No nie je toto dôvodom, prečo bližšie nesledovať Bryanta v akcii?


  Začiatok stúpania LeBrona ku hviezdam?

Keď v lete 2012 Heat predstavovali svoju novú hviezdnu trojicu, medzi vyhláseniami sa objavilo aj to, že LeBron neprišiel vyhrať 1, či 2 tituly, dokonca aj sedem sa mu zdalo málo. Uplietol si tak na seba bič a prilial oleja do ohňa s názvom Miami Hate. O to radšej boli jeho neprajníci, keď v prvej sezóne LeBron na titul nedosiahol. Hovorilo sa dokonca o jeho prekliatí a hráčovej psychike to určite nepomáhalo. Až prišla minulá sezóna. Oveľa pokornejší LeBron už na prsteň pre šampiónov dosiahol a mohol tak zo seba zhodiť obrovské bremeno, ktoré by ho zaradilo na prvé miesto najtalentovanejších hráčov histórie bez zisku titulu. Túto svoju „povinnosť“ splnil, už zapísaný v histórii basketbalu je. Ďalšia méta – prekonať Jordana. Od začiatku jeho kariéry sme svedkami dohadov o tom, kto je najlepším hráčom histórie basketbalu. Hráč s prednosťami Jamesa na iné, ako prekonanie legendy Michaela Jordana, ani pomýšľať nemôže. Pred novou sezónou tak určite stojí za sledovanie to, či zisk prsteňa pre šampiónov psychicky uvoľní LeBrona Jamesa a či je schopný naštartovať svoje stúpanie na vrchol histórie. Určite by tomu pomohol ďalší titul MVP, určite by tomu pomohol ďalší titul.



  Bude Howard novým Shaqom?

Jednotka draftu, vybraný Orlandom Magic. Najdominantnejší center ligy po rokoch zamieril do Hollywoodu, aby sa spojil s Kobem Bryantom a pretancoval v štýle Lakeshow k vysneným triumfom v NBA. Nezdá sa vám to povedomé? Áno, táto dráha sa dá pripísať hneď dvom mužom. Pred rokmi túto cestu absolvoval Shaquille O´Neal. Teraz ide v jeho šľapajách Dwight Howard. A podobnosti nekončia. Herne podobný štýl, prezývka „Superman“, zmysel pre humor. Už tých podobností bolo príliš, preto pred začiatkom tejto sezóny obaja aktéri začali menšiu vojnu slov. Shaq preto, aby si „vyárendoval“ neotrasiteľnú pozíciu v rámci histórie NBA, Dwight chce zase šľapať vlastnú cestu a nebyť pod tlakom porovnávania s O´Nealom. Nemyslím si, že sa tomu však vyhne. Zaujímavým bude vzťah s Kobem, ktorý v prípade O´Neala bol ako na hojdačke. Howard má však jednu výhodu. Kobeho čas v profesionálnom basketbale je vekom limitovaný, a tak môže po pár rokoch hviezdiť v Lakers sám, čo Shaqovi dopriate nebolo. Tak, či onak, dôležité su v Los Angeles len tituly. Tie O´Neal získal hneď tri. Táto úloha stojí aj pred Howardom. Bude pre Lakers novým Shaqom?



  Dokážu OKC napredovať aj tento rok?

Mladý tím Oklahomy sa v posledných troch rokoch dokázal zakaždým zlepšovať sezónu od sezóny. Spoločným menovateľom zlepšovania bol stabilný káder na čele s trojicou Harden, Westbrook, Durant. V prvej sezóne, v ktorej hrali spolu dosiahli 50 víťazstiev a v Play-Off podľahli neskoršiemu šampiónovi Lakers v semifinále konferencie. O rok neskôr, keď v základnej časti dosiahli 55 víťazstiev, podľahli Mavericks až vo finále konferencie. Minulú sezónu opäť zdvihli percentuálny podiel víťazstiev v základnej časti a dokráčali opäť o krôčik bližšie titulu, keď až vo finále nestačili na Miami Heat. Na začiatku tejto sezóny stoja opäť s rovnakým jadrom tímu a ponúka sa otázka: Budú sa OKC ešte zlepšovať? Je to vôbec možné? Vekovo mladý tím rok od roku zbiera skúsenosti. Hviezdne trio vybojovalo zlaté medaily na Olympiáde, zažili atmosféru finále NBA. Preto sú o rok vyspelejší a pripravení vyzvať Heat na odvetu.