Main Content

Porovnanie sily pred šlágrom Žilina - Slovan

nedeľa, 28. október 2012 10:18 | Autor: Filip Chudý

Porovnanie sily pred šlágrom Žilina - Slovan
Porovnanie sily pred šlágrom Žilina - Slovan | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Jesenná časť súťaže je v záverečnej fáze a tento fakt zvyšuje dôležitosť získaných bodov. V šlágri kola sa stretne úradujúci majster s lídrom tabuľky respektíve druhý hostí prvého. Prinášame vám porovnanie sily jednotlivých postov na oboch stranách.

Brankári

Tu sa nečakajú žiadne prekvapenia. Do brány sa postavia Martin Dúbravka a Matúš Putnocký. Dúbravka sa po zranení postupne zlepšuje, ale ešte stále iba spomína na svoju skvelú formu z úspešných predkôl Ligy majstrov, keď Žiline vychytal prestížnu súťaž. Aj Putnocký odchytal svoje najlepšie zápasy v európskych pohároch, keď mu viac vyhovuje stále nebezpečenstvo, lenže v lige ide na neho za zápas iba málo lôpt, preto sa často stáva, že dostane gól, ktorý by inak chytil. Ale v ligových šlágroch býva oporou, podobne aj Dúbravka.

Výsledok: remíza

Praví obrancovia

Žiline pre zranenie vypadla jednotka na tomto poste Ernest Mabouka, ale to nič nemení na tom, že Slovan by mal na tomto poste aj tak prevahu. Do základu belasých pôjde reprezentant Lukáš Pauschek, ktorý sa po zranení dostáva do formy. Chrbát mu bude kryť Mamadou Bagayoko, ktorý by inak hral v základe každého iného klubu a to majú belasí ešte v kádri zraneného Erika Čikoša. Žilinčania sa zrejme budú spoliehať na bývalého hráča Slovana Stanislava Angeloviča, ktorý im pláta diery v zostave, ale svoje najlepšie roky už má za sebou.

Výsledok: bod pre Slovan

Praví stopéri

Na tomto poste majú oba tímy svoje najväčšie defenzívne opory. Jozef Piaček má už dlhodobo vysokú výkonnosť, keď jeho doménou sú hlavne hlavičkové súboje, ktoré vyhráva pred oboma bránami. Slovanu sa rentujú vynaložené prostriedky do Nicolasa Gorosita, ktorý hráva síce na poste stopéra iba vyše pol roka, ale tento post mu sedí ako uliaty. Je gólový aj pri útočných štandardných situáciách a v defenzíve až na výpadok v Zlatých Moraviach je oporným stĺpom. Len prípadný problém by mohol nastať, keby jeden z nich nemohol hrať.

Výsledok: remíza

Ľaví stopéri

Tento post je Achillovou pätou bratislavského Slovana už dlhšie. Od trénera Samuela Slováka na ňom dostal priestor Kristián Kolčák, ktorý sa síce zlepšuje, ale ešte nemožno tvrdiť, že problém je vyriešený. Ten môže mať aj Žilina, ak nebude môcť hrať Serge Akakpo. V tom prípade by sa do defenzívy stiahol Viktor Pečovský, pretože zaradenie Marcela Ondráša by bolo veľkým rizikom. Slovan má na tomto poste ešte k dispozícií ľaváka Milana Kopica, ale ten ešte nebol dostatočne preverený. Zvyšok tvoria mladíci, ktorí čakajú na svoju šancu.

Výsledok: bod pre Žilinu

Ľaví obrancovia

Aj na tomto poste má Slovan už viac rokov problémy a to na ňom skúšal už celú plejádu hráčov z rôznych krajín. Pred sezónou angažoval Filipa Lukšíka, ale ten doteraz neukazuje takú výkonnosť ako svojho času v Senici. Aj tu môže byť využiteľný Čech Kopic alebo prípadne Pauschek, ktorý by tak otvoril priestor napravo pre Bagayoka. Žilina v zime stavila na zahraničnú kartu a príchod Ricarda Nunesa bol prvotriednym úlovkom, lenže Portugalčan reprezentujúci Juhoafrickú republiku nemá po zranení momentálne takú formu ako na jar. Pomáha síce defenzíve, ale v útoku už nie je taký viditeľný.

Výsledok: bod pre Žilinu

Defenzívni stredopoliari

Tu je jasnou žilinskou jednotkou Viktor Pečovský, ale nevedno či aj na tomto poste bude hrať. Ak bude musieť hrať stopéra, tak šancu dostane Roman Gergel, ktorý to už raz proti Slovanu zvládol a aj v Senici hral dobre. Teoreticky môže hrať Gergel v zápase aj pravého obrancu. Slovanu na začiatku sezóny vypadol pre zranenie Jiří Kladrubský, ale ako náhle sa vrátil, dosiahol v štyroch zápasoch po sebe gólovú asistenciu. S jeho návratom sa zlepšila aj organizácia hry, a tak člen širšieho kádra reprezentácie Kamil Kopúnek musí čakať na šancu.

Výsledok: remíza

Centrálni stredopoliari

Žilina na tomto poste dáva priestor mladému Milanovi Škriniarovi, ktorý sa učí plávať v ligových vodách a hoci sa netopí, tak na rekordy to zatiaľ tiež nie je. Slovan má na tomto poste Erika Grendela, ktorý má na svoj vek toho za sebou už veľa. Stred poľa je najväčšou zbraňou belasých a Grendel má na tom svoj podiel, pretože rozdáva presné prihrávky a zbytočne neotvára priestor po prípadnej strate lopty. Oboch alternujú ďalší mladí hráči, ktorí čakajú na svoju šancu.

Výsledok: bod pre Slovan

Praví stredopoliari

Slovan v posledných zápasoch nastupuje bez klasického pravého krídla. Na tejto pozícií sa striedajú hráči, ktorí si počas zápasu menia svoje pozície. Preto sa súperom ťažšie bránia hráči Slovana. Žofčák, Halenár, Milinkovič a prípadne aj Hlohovský sa dobre dopĺňajú. Ale zápas na tomto poste začne zrejme kapitán Igor Žofčák, ktorý sa vrátil po zranení vo veľkom štýle, ale stále to nie je na celý zápas. Žilina dávala šancu chvíľu Jaroslavovi Mihálikovi, ale vrátila sa k osvedčenému Miroslavovi Barčíkovi. Žilinskí fanúšikovia na neho neprávom nadávajú, pretože bez neho by mali oveľa menej bodov. Hoci už nie je najmladší, tak stále nemá Žilina lepších hráčov.

Výsledok: remíza

Ofenzívni stredopoliari

Belasá variabilita sa týka aj tohto postu, keď sa na ňom hráči Slovana striedajú. Juraj Halenár už dlhšie nie je hrotovým útočníkom a práve takáto voľná pozícia mu vyhovuje. Zapája sa do medzihry, má priestor ma svoju kvalitnú strelu a rozdáva aj dobré prihrávky za obranu. Proti Žiline sa mu navyše dlhodobo darí. Žilina taktiež dáva priestor svojim hráčom na zmenu miest, keď sa mladí hráči orientujú hlavne podľa pohybu Barčíka, ktorý rád z pravej strany zbieha do stredu. Žilina nasadí do základu Petra Lupča alebo Miroslava Káčera, ale hrať v zápase zrejme budú obaja.

Výsledok: bod pre Slovan

Ľaví stredopoliari

Na tomto poste nastupujú najlepší strelci svojich mužstiev. Žilinský Róbert Pich mal skvelý úvod do sezóny, ale potom sa odmlčal. Lenže s návratom Barčíka do základnej zostavy sa opäť aj on stal nebezpečným hráčom, ktorý dáva góly. Naopak Filip Hlohovský je síce konštantne produktívny, ale skôr sa stal v poslednom čase žolíkom z lavičky. Ale Marko Milinkovič rozhodne nie je iba do počtu, skôr naopak. Je v dobrej forme a baví sa futbalom, čo z neho robí veľmi nebezpečného hráča.

Výsledok: remíza

Útočníci

Domácej Žiline bude pre trest chýbať Momodou Ceesay, ktorý mal byť v Trnave vylúčený, ale trest dostal až dodatočne. V poslednom čase sa dostával trochu do formy, ale takýchto období mal už niekoľko a vždy to napokon skončilo neslávne, a tak už zopár rokov iba stagnuje. Jeho miesto zaujme Bruno Guima, ktorý zatiaľ najviac zaujal „Gangnam“ štýlom, ale futbalovým určite nie. Slovan mal v útoku tiež problémy, ale Lester Peltier sa dostal v poslednom čase do dobrej formy a čo je najdôležitejšie, dáva góly. Z rýchlostnej stránky nemá v lige konkurenciu, čo tvoriví stredopoliari belasých naplno využívajú. Len Slovan za neho nemá v tejto chvíli rovnocennú náhradu.

Výsledok: bod pre Slovan

Výsledok

Podľa nášho porovnania Žilina prevyšuje Slovan iba na dvoch defenzívnych postoch. To potvrdzuje iba fakt, že Žilina má momentálne najlepšiu obranu v súťaži. Ťaží v nej predovšetkým z trojuholníka Piaček – Akakpo – Pečovský, ale ten sa môže rozbiť. Päť vyrovnaných postov medzi mužstvami dokazuje, že medzi oboma tímami nie je veľký rozdiel. Ten najväčší je v šírke kádra, pretože Slovan má prakticky na všetky posty minimálne dvoch dobrých hráčov a každý zápas potiahne niekto iný. Ale Slovan ťaží aj z najlepšieho stredu poľa v súťaži a v zápase by mal diktovať tempo hry.

2 body pre Žilinu – 5 remíz – 4 body pre Slovan