Main Content

WIMBLEDON - Muži: Čech Berdych zdolal Djokoviča, postupuje do finále

piatok, 2. júl 2010 16:58 | Autor: TASR

Český tenista Tomáš Berdych prvý raz vo svojej kariére postúpil do grandslamového finále. V piatkovom stretnutí semifinále dvojhry mužov na Wimbledone v Londýne (21. júna - 4. júla, celková dotácia 13,725 milióna libier, tráva) zvíťazil nad mierne favorizovaným Srbom Novakom Djokovičom, trojkou podujatia i renkingu, za 138 minút zaslúžene 6:3, 7:6 (9), 6:3.

V nedeľňajšom zápase o titul v areáli All England Lawn Tennis and Croquet Clubu bude dvanástka žrebu a trinástka hodnotenia Berdych bojovať s postupujúcim z nasledujúceho semifinále Andy Murray (4-V. Brit.) - Rafael Nadal (2-Šp.). Proti domácej nádeji má štvrťfinálový premožiteľ obhajcu trofeje Rogera Federera zo Švajčiarska skóre 2:1 - nedávno Murraya v troch setoch prekonal vo štvrťfinále parížskeho antukového Roland Garros a týmto postupom medzi najlepších štyroch si vytvoril teraz prekonaný osobný rekord na úrovni "veľkej štvorky". S miestnym šampiónom zo sezóny 2008 a staronovým lídrom svetového rebríčka ATP Nadalom stojí 24-ročný rodák z Valašského Meziříčí 3:7, hoci viedol 3:1. V rámci Španielovej platnej série šiestich úspechov nezískal zverenec Tomáša Krupu ani set. V marci vo štvrťfinále na tvrdom povrchu v Indian Wells prehral 4:6, 6:7 (4), pri jedinom doterajšom dueli na najrýchlejšom podklade vo štvrťfinále majstrovstiev Anglicka 2007 to bolo 6:7 (1), 4:6, 2:6.

Držiteľovi piatich primátov z hlavného profesionálneho okruhu Berdychovi sa v druhom sete piatkového tretieho vzájomného zápasu so zverencom Mariána Vajdu Djokovičom nevypomstilo, že za stavu 6:5 nezvládol podávanie na zisk tejto časti. Navyše, v tajbrejku mu nestačil náskok 6:2: na zavŕšenie napokon potreboval až 6 setbalov, sám čelil dvom - zhodne pri vlastnom servise. Dvadsaťtriročný Belehradčan "Nole", ktorý si zahral 8. veľké semifinále, druhé wimbledonské po sezóne 2007, napokon túto drámu vyriešil dvojchybou a zjavne to výrazne okresalo jeho odpor. V treťom sete sa ešte dostal esom z brejkbalu na 1:3, ale v ôsmej hre súperovi pomohol ďalšou dvojchybou - 3:5. V úvodnom dejstve Čech dosiahol rozhodujúci únik brejkom na 4:2.

Šampión z melbournských Australian Open 2008 Djokovič sa napriek tomuto nezdaru posunie k 5. júlu v počítačovom poradí na 2. miesto za Nadala a pred Federera, čím si vyrovná doterajšie maximum. Berdych pôjde minimálne na 8. pozíciu, v minulosti nebol nad 9. priečkou.

Posledným Čechom vo finále na adrese SW19 Church Road v britskej metropole dosiaľ bol Ivan Lendl od sezóny 1987. Jan Kodeš sa ozdobil primátom v roku 1973.

 

Dvojhra mužov - semifinále:
Tomáš Berdych (12-ČR) - Novak Djokovič (3-Srb.) 6:3, 7:6 (9), 6:3 za 138 minút (33, 70, 35)