Main Content

Pred štartom NBA: Ako dopadne Severozápadná divízia?

piatok, 26. október 2012 08:30 | Autor: Jakub Mihálik

Pred štartom NBA: Ako dopadne Severozápadná divízia?
Pred štartom NBA: Ako dopadne Severozápadná divízia? | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Už o pár dní sa rozbieha najpopulárnejšia basketbalová liga sveta, zámorská NBA. My vám preto prinášame PREVIEW tejto sezóny s prehľadom najvýraznejších zmien jednotlivých tímov, ich ambícií, či tipov na umiestnenie.

Vďaka nášmu náhľadu budete pripravení na najväčšie ťaháky tejto sezóny, preto si nenechajte ujsť ďalší kvalitný ročník toho najlepšieho, čo basketbal ponúka.

Severozápadná divízia

  Portland Trailblazers

V prípade Portlandu sa môže hovoriť o menšom prekliatí tejto organizácie, keďže z tímu, ktorý za posledných niekoľko rokov mal hneď dve draftové jednotky, sa stal tím, ktorý v minulej sezóne skončil s bilanciou 28-38. Klub vymenil trénera, zbavil sa Raymonda Feltona, Marcusa Cambyho, Jamala Crawforda, či už predtým Geralda Wallacea a dúfa v lepšie začiatky. Tím bude opäť stavať na hviezdnych výkonoch LaMarcusa Aldridgea. Na toho sa môžu spoľahnúť. Veľa sa bude očakávať od Nicolasa Batuma, ktorý síce nemal minulý rok zlé čísla, no v pozícii druhého muža zostavy a s novým kontraktom na 45 mil. USD, sa od neho bude vyžadovať ešte viac. Blazers opäť budú stavať na svoje draftové výbery, keď na strednú rozohrávku postavia Damiena Lillarda (spoludržiteľ ocenenia MVP letnej ligy) a centra Meyersa Leonarda. Ten bude o svoj post bojovať so skúseným JJ Hicksonom a prípravné zápasy pred novou sezónou ukazujú, že nováčik sa bude musieť veľmi snažiť, aby nakoniec dostal dôveru, ktorá sa po drafte javila ako samozrejmá. Mimo tohto hráča však druhý sled Blazers neponúka výraznejšiu kvalitu, čo je väčšinou predzvesťou klubového neúspechu.

Čo očakávať
Napriek all-stars hráčovi a slušnému mužovi číslo 2, Blazers kvalitou na postup do Play-Off nedisponujú. V prípade, že postup bude v nedohľadne, budú robiť maximum pre najlepšiu možnú východiskový pozíciu pre budúcoročný draft. Nechcem povedať, že zápasy budú vypúšťať, no dôležitejšie pre nich bude udobriť si fanúšikov predvedenou hrou, čakať na príchod novej hviezdy a budovať tím schopný vrátiť sa na priečky zaručujúce vyraďovacie boje.

Predpokladaná základná päťka
PG: Damien Lillard, SG: Wesley Matthews, SF: Nicolas Batum,  PF: LaMarcus Aldridge, C: Meyers Leonard

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
13. miesto

  Utah Jazz

Tím zo Salt Lake City sa aj tento rok bude môcť spoľahnúť na kvalitu svojich vysokých mužov, no na ostatných postoch môžeme hovoriť o priemernom mužstve. Paul Millsap, napriek svojej výške, sa na pozícii PF presadzuje najmä svojou rýchlosťou a šikovnými rukami. Center Al Jefferson je rovnako atletickým typom hráča s veľkou výbušnosťou, takže súperi Jazz si budú musieť dať pozor hlavne na rýchlosť „podkošu“. Na lavičke je ešte aj Enes Kanter, trojka minuloročného draftu a jedna z najväčších nádejí NBA. Angažovanie Mo Williamsa na pozíciu rozohrávky sa zdá byť rozumným ťahom, hlavne z pohľadu skladby tímu, kde k mladíckej dravosti hráčov typu Kanter, Burks, či Hayward, treba pridať skúsenosti a rozvahu a tú by Mo mal do tímu vniesť. Horšie to vyznieva z pohľadu jeho hviezdneho statusu, keď sa síce jedná o spoľahlivého hráča, no určite nejde o X-factor, schopný rozhodovať zápasy.

Čo očakávať
Jazz je tím plný potenciálu, no absencia výraznej hviezdy je to, čo delí talentované tímy od úspešných. V budúcnosti túto rolu môžu prebrať Hayward, Burks, či Favors, no dovtedy budú musieť hráčsky dozrieť.

Predpokladaná základná päťka
PG: Mo Williams, SG: Alec Burks, SF: Gordon Hayward, PF: Paul Millsap, C: Al Jefferson

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 9.miesto

  Minnesota Timberwolves

Jeden z najtalentovanejších tímov súťaže vzhliada konečne k bránam Play-Off. Posilňovanie prebehlo skôr v kvantitatívnej rovine ako v kvalitatívnej, no mladé pušky Wolves sú o rok vyspelejšie, fyzicky silnejšie a pripravené zabrať. Do zámoria sa vracia Andrej Kirilenko, čo by malo prospieť najmä defenzíve a ešte zvýšiť silu vysokých mužov Minnesoty, na čele s doskakujúcou mašinou Kevinom Loveom a defenzívnou stenou Nikolom Pekovičom. Otázne je ako sa so zápasmi vysporiada rozohrávka Wolves, ktorej zo začiatku sezóny bude citeľne chýbať Ricky Rubio. Do návratu by ho mal nahradiť Luke Ridnour a na pozícii číslo 2 ostrieľaný Brandon Roy. Slabinou je možno lavička, ktorá až na Bareu , či Stiemsmu nezahŕňa pridanú hodnotu.

Čo očakávať
Celkový rekord bude do veľkej miery závisieť od rýchlosti uzdravenia Rubia. Spojenie ofenzívne silného Lovea s defenzívne zameraným Pekovičom, podporovaných veľmi dobrých blokujúcim Kirilenkom, sa zdá byť pod košom vhodnou kombináciou. Tento rok by mala Minna zaznamenať postup nahor a pri správnej konštelácii ich tipujem na Play-Off zaručené miesto.

Predpokladaná základná päťka
PG: Luke Ridnour, SG: Brandon Roy, SF: Andrei Kirilenko, PF: Kevin Love, C: Nikola Pekovič

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
8. miesto

  Denver Nuggets

Tím ako stvorený na rýchle protiútoky. V kádri sa nachádza hneď sedem hráčov, ktorí v uplynulej sezóne nazbierali dvojciferný priemer bodov na zápas. Tím sa vystužil o AI z Philadelphie. Nie, Allen Iverson sa nevracia, reč je o Andrem Igoudalovi, členom zlatého olympijskeho celku, ktorý prichádza vystužiť defenzívu Nuggets. Denver síce musel v rámci veľkej výmeny pustiť do Orlanda 3 svojich hráčov, hlavne spod koša, no „animal“ Faried spolu JaValom McGeem by mali prispieť svojou troškou do nadupaného kádra Denveru. McGee mimochodom dúfa, že v rubrike Shaqtin´a Fool sa tento rok neobjaví, no my by sme sa o to nestavili.

Čo očakávať
Denveru chýba vyslovený líder. Hoci je tím plný skvelých strelcov a atleticky veľmi dobre vybavených hráčov a dôraz kládli aj na defenzívne posilnenie, chýba im hráč do dôležitých momentov, v ktorých sa bude lámať chlieb. Celkovo je tím ale talentovaný, v rámci základnej časti sa umiestni pravdepodobne vysoko, no v Play-Off to opäť ďaleko nebude.

Predpokladaná základná päťka
PG: Ty Lawson, SG: Andre Igoudala, SF: Danilo Gallinari, PF: Ken Faried, C: JaVal McGee

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 5. miesto

  Oklahoma City Thunder

Zase o krôčik bližšie, no stále to nevyšlo. Tak sa dá charakterizovať snaženie Oklahomy v minulom roku, keď sa opäť dostali o kolo ďalej, vyradili jedných z najväčších favoritov, no na vrchol nedosiahli. Podarí sa to tímu okolo Kevina Duranta tento rok? Na tak úspešnom tíme, plnom talentu a šírky kádra, netreba toho veľa meniť. Len zatiaľ. Hlavne ak sa budú zvyšovať hviezdne statusy ich hráčov a s tým aj ich finančné nároky. No zatiaľ ostáva všetko pri starom a tak k výrazným zmenám nedošlo. To len Nasr Mohammeda nahradil iný center Hasheem Thabeet.

Čo očakávať
V minulej sezóne bol Durant ešte efektívnejší, ešte lepší v defenzíve a ešte väčším lídrom. Rovnako Westbrook zaznamenal progres, takže môžeme očakávať podobný scenár. Môžeme sa spoľahnúť na MVP výkony Duranta i Westbrooka, môžeme sa tešiť na hitparádu blokov v podaní Ibaku a Thabeeta i cenené výkony Hardena, či zlepšujúceho sa Sefoloshu. V prípade OKC pravdepodobne nedôjde počas sezóny k nejakým výrazným výkyvom, či únave hráčov, takže z pohľadu vyrovnanosti sú v dlhodobej časti najväčším favoritom Západu. Otázkou je, do akej miery sa poučili z minuloročných Play-Off a či nazbierali dostatok skúsenosti na porazenie Lakers ci Spurs. Minimálne na finále konferencie však určite majú.

Predpokladaná základná päťka
PG: Russell Westbrook, SG: Th
abo Sefolosha, SF: Kevin Durant, PF: Serge Ibaka, C: Kendrick Perkins

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
1.miesto