Main Content

MS 2010: Ghana zdolala USA, stala sa tretím africkým tímom vo štvrťfinále

sobota, 26. jún 2010 23:15 | Autor: TASR

Africký kontinent bude mať zastúpenie aj vo štvrťfinále XIX. majstrovstiev sveta vo futbale v Juhoafrickej republike. Postarali sa o to reprezentanti Ghany, ktorí si v osemfinále poradili s USA 2:1 po predĺžení.

Ghančania sa už v 5. min ujali vedenia gólom Kevina-Princea Boatenga, po hodine hry vyrovnal z penalty Donovan. V riadnom hracom čase už gól nepadol a tak prišlo na rad predĺženie. V ňom už v 3. min rozhodol o víťazstve a postupe svojho tímu medzi osem najlepších svojím tretím presným zásahom na tomto šampionáte Asamoah Gyan. Američanom sa tak nevydarila odveta za prehru s Ghanou rovnakým výsledkom spred štyroch rokov na MS v Nemecku, vtedy sa však títo súperi stretli už v základnej fáze. Ghana postupom do štvrťfinále vyrovnala najväčší úspech afrického mužstva na MS, ktorým bol postup do tejto fázy Kamerunu v roku 1990 a Senegalu na MS 2002.


Osemfinále: USA - Ghana 1:2 po predĺžení (1:1 - 0:1)

Góly:
62. Donovan (z pok. kopu) - 5. K.-P. Boateng, 93. Asamoah Gyan, ŽK: 7. Clark, 18. Cherundolo, 68. Bocanegra - 61. Jonathan Mensah, 90.+ A. Ayew, rozhodovali: Kassai - Erös, Vámos (všetci Maď.), 34 976 divákov

Zostavy:

USA: T. Howard - Cherundolo, DeMerit, Bocanegra, Bornstein - M. Bradley, Clark (31. M. Edu) - Dempsey, Donovan - Altidore (91. Herculez Gomez), Findley (46. Feilhaber)
Ghana: Kingson - Paintsil, John Mensah, Jonathan Mensah - Inkoom (113. Mintari), Sarpei (73. Addy) - Annan, K.-P. Boateng (78. Appiah) - Kwadwo Asamoah, A. Ayew - Asamoah Gyan

Zápas mal šokujúci úvod. Už v 5. min si Kevin-Prince Boateng zobral loptu na poliacej čiare, potiahol ju až na hranicu pokutového územia, odtiaľ po zemi vystrelil presne k pravej žrdi Howardovej bránky a Ghana viedla 1:0. Bol to vôbec prvý gól afrického tímu na tomto šampionáte z hry, v základnej D-skupine strelili Ghančania dva góly, v oboch prípadoch Asamoah Gyan premenil pokutový kop. Američania ostali v šoku a niekoľko minút sa z tohto nevedeli spamätať. Po štvrťhodine mohli inkasovať druhýkrát, ale Tim Howard vyrazil strelu Asamoaha Gyana z priameho kopu. Gólman USA zabránil osem minút pred koncom aj ďalšiemu gólu v svojej sieti, keď nohou vyrazil pokus Kwadwoa Asamoaha. Prvá štyridsaťpäťminútovka jednoznačne patrila Afričanom, v závere sa Američania pokúsili o tlak, ale ich snaha zostala iba v platonickej podobe.

Nevýrazného Findleyho v útoku USA vystriedal do 2. polčasu Feilhaber a bol to on, kto už v 47. min mohol vyrovnať. Kingson v bránke Ghany so šťastím jeho šancu zlikvidoval. Američania zvýšili ofenzívnu aktivitu a zrazu bolo pred ghanskou bránkou horúco. V 61. min si loptu do pokutového územia hodil Dempsey, Jonathan Mensah ho jasne fauloval, dostal žltú kartu a z nariadenej penalty Donovan vyrovnal. Dokonanie obratu skóre mal na kopačke v 76. min Bradley, keď sa ocitol za obranou Ghany sám pred brankárom Kingsonom, ale zaváhal. O päť minút ho napodobnil Altidore, ktorý v páde vystrelil tesne vedľa ľavej žrde. Do záverečného hvizdu maďarského rozhodcu Viktora Kassaia sa už stav nezmenil a na rad prišlo predĺženie 2x15 min.

Už po troch minútach dostal loptu do behu medzi oboch amerických stopérov Asamoah Gyan, vbehol s ňou až do pokutového územia a doslova Tima Howarda prestrelil. Bol to už jeho tretí gól na týchto MS, stal sa tak piatym hráčom s tromi presnými zásahmi na svojom konte. Ghančania si potom už náskok ustrážili a tešili sa z postupu medzi osem najlepších tímov.

Hlasy

Asamoah Gyan (útočník Ghany): "Nikdy predtým sme neboli vo štvrťfinále majstrovstiev sveta, až teraz sme to dokázali. Dnes som najšťastnejší človek na svete! Ten môj gól bol božím dielom. Boh stál pri tom góle pri mne a bol dnes naším najdôležitejším hráčom."

Bob Bradley (tréner USA): "Súper išiel rýchlo do vedenia, o to sme to mali ťažšie, ale náš vyrovnávajúci gól bol zaslúžený. Potom sme mali ďalšie šance, bojovali sme, ale súper bol šťastnejší. Je to futbal, my končíme a Ghana ide ďalej."

Landon Donovan (stredopoliar USA): "Dnes sme hrali trochu naivne a to si na tomto stupni futbalu nemôžeme dovoliť. Je to frustrujúce, že končíme na šampionáte napriek všetkej tej drine, ktorú sme odviedli. Som však hrdý na to, čo sme ako mužstvo dokázali. Futbal vie byť miestami veľmi krutý. V jednej minúte stojíte na vrchole sveta, v ďalšej sa už krčíte na dne priepasti."

John Pantsil (obranca Ghany): "Je to niečo neuveriteľné, meníme postupom do štvrťfinále našu futbalovú históriu. Hrali sme naplno 120 minút a každý z nás vydal zo seba všetko."