Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Pandorina skrinka nášho futbalu otvorená!

pondelok, 24. september 2012 12:16 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA:  Pandorina skrinka nášho futbalu otvorená!
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Pandorina skrinka nášho futbalu otvorená! | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Pandorina skrinka nášho futbalu je otvorená

Dozvuky zápasu 9. kola Corgoň ligy FC Nitra – Spartak Trnava sú pre náš futbal priam prelomové. Tento zápas totiž otvoril Pandorinu skrinku, keď vyplavil na svetlo sveta všetko zlé, čo náš futbal trápi. Každý síce o všetkom vie, ale stále sa iba točíme okolo mŕtveho bodu. V tomto zápase sme totiž videli veľké rozhodcovské chyby, vzájomnú neúctu k súperovi, zle zorganizované stretnutie a v neposlednom rade idiotských fanúšikov v malom množstve na tribúnach. Zápas pokračoval mediálnou vojnou, ktorú živili hlavne tí, čo o našom futbale nevedia nič. Guinejčan Seydouba Soumah síce celý tento kalendárny rok rozdáva radosť svojím futbalom po celom Slovensku, ale až teraz sa dostal do svetla reflektorov.

Dostal trest, ktorý si zaslúžil, ale ako sa ukázalo, spustil doslova lavínu. Rozhodcovské chyby tu už boli, ale ešte nikdy doteraz neboli tak verejné. Keď po minulom kole oznámil prezident SFZ Ján Kováčik, že sa zúčastní zasadnutia rozhodcovskej komisie, tak sa čakalo niečo radikálnejšie. Ale na zasadnutí sa asi jedli iba chlebíčky, lebo výstup z neho bol na smiech. Inak povedané, rozhodcovia vraj opäť pískali absolútnu rovinu. Jedinou novotou bolo, že zverejnili trest pre hlavného rozhodcu zápasu Nitra – Trnava Mareka Mastiša, ktorý nebude do konca jesene rozhodovať obe naše najvyššie súťaže. Ale 3. ligu rozhodovať môže, čiže si iba na chvíľu opäť odskočí tam, kde to pozná lepšie.

Nitranom viac ležali v žalúdku jeho asistenti, ale tresty pre nich nevieme. Na tomto mieste som pred mesiacom spomínal, že určitých rozhodcov treba u nás vymeniť. Vtedy vyvolal rozruch aj Vladimír Vnuk, ktorý v zápase Trenčín – Slovan odpískal pre domácich pokutový kop za faul meter mimo pokutového územia. A už vieme aj jeho trest, ak teda vôbec nejaký dostal, lebo v sobotu už rozhodoval  v Trnave, čiže sa neobjavil v dvoch kolách, ale toľko sa zvykne čakať aj vtedy, keď nie ste potrestaný. Potom je tu otázka načo sa vôbec schádza rozhodcovská komisia? Asi skutočne iba kvôli tým chlebíčkom.

Samozrejme svoje pravidelné zasadnutie vo štvrtok mala aj disciplinárna komisia, ktorá to celé poriadne naťahovala. Jej tresty sú vždy verejné, a tak si každý vždy môže urobiť úsudok sám. Ten si urobila aj dvojica spolumajiteľov FC Nitra Jiří Magyar a Norbert Bödör, ktorá sa počnúc dnešným dňom vzdáva svojho členstva v Predstavenstve FC Nitra, a.s. a o ďalšom osude akciovej spoločnosti FC Nitra rozhodne schôdza mimoriadneho valného zhromaždenia, ktorá sa uskutoční 1. novembra 2012. Ak na nej dvojtretinová väčšina akcionárov rozhodne o jej zániku, tak klub FC Nitra zmizne z corgoňligovej mapy a náš futbal bude mať vo svete nechcenú reklamu.
 
Každý by sa totiž potom pýtal, že čo sa stalo? A odpoveď je jednoduchá. Proste to prestalo baviť už aj súkromných majiteľov, na ktorých stojí celý náš futbal a vlastne šport všeobecne. Tých nitrianskych prestali baviť rôzne zákulisné hry, ktoré často rozhodnú o výsledku zápasu skôr, ako nastane úvodný výkop. Ale určite to štve aj iných a je možné, že budú nasledovať kroky svojich nitrianskych kolegov. Treba veriť, že tento nevšedný krok vydal náš futbal na správnu cestu, ale aby sme došli aj do správneho cieľa, budeme musieť urobiť ešte veľmi veľa krokov, len či budú chcieť kráčať aj všetci. Ak nie, tak potom nikdy nezavrieme Pandorinu skrinku a bude sa na nás valiť aj ďalšie zlo.

Odporúčané články