Main Content

PREW TIPUJÚCICH: Preview 1. kola Tipsport Extraligy + TIKET (18.9.)

utorok, 18. september 2012 10:39 | Autor: Martin Kollár

PREW TIPUJÚCICH: Preview 1. kola Tipsport Extraligy + TIKET (18.9.)
PREW TIPUJÚCICH: Preview 1. kola Tipsport Extraligy + TIKET (18.9.) | zdroj: Martin Kollár pre Sport7.sk, foto SITA

Už dnes sa začína nový, jubilejný 20.ročník našej najvyššej hokejovej súťaže. Ročník 2012/2013 bude špecifický – po prvý krát bez Slovana, no s nováčikom z Piešťan, a po druhý krát sa nebude hrať zámorská NHL, čo prinesie do našej extraligy isto veľmi lákavé mená.

Cez leto mala väčšina klubov ekonomické problémy, ktoré ako vieme netrápia iba slovenské klziská. Nahovorilo sa toho veľa, no všetci sme radi, že hokejové bašty ako Nitra, Poprad, či Martin ostali na hokejovej mape Slovenska. Viaceré tímy vykorčuľujú do nového ročníka s odchovancami. Bude to pre extraligu pozitívom?


Banská Bystrica - Žilina,  17.00


Bystričania cez leto nezaháľali a zmeny nastali nielen v hráčskom kádri, ale aj trénerskej stoličke. Na nej bude sedieť nováčik medzi trénermi – bývalý reprezentant a majster sveta Vladimír Országh. V bráne sú obe mená novými posilami. Brankár Dzubina prišiel z Martina, Slipčenko na Slovensku ešte nechytal, no známy bol v českej extralige. V defenzíve prišlo k zaujímavému návratu – Martin Richter, majster sveta z roku 2000 sa vracia do Bystrice po 4 rokoch. Do útoku bude veliť najmä trojica Hvila, Jabrocký a ďalší navrátilec Michal Hudec, či Češík, ktorý si už otvoril svoj strelecký účet 2 gólmi proti 20-tke.

Aj Žilinčania poriadne obmenili káder, keď odišiel minuloročný najproduktívnejší útok – Hunovci a Sivák. Na druhej strane však  môžeme hovoriť o adekvátnej náhrade. Mená ako Lažo, Kokavec, Škoda, či Važan majú za sebou nejakú tu sezónu. Ak bude podávať stabilné výkony Marek Laco v bráne je možné, že by mohli Žilinčania na čele s trénerom Spišiakom patriť do hornej polovice tabuľky. Pilierom v obrane bude minuloročný kapitán Devečka, dopĺňať ho budú nové mená z Martina – Rúfus a Brcko.

Ako tipovať
Prvé kolo môže byť nevyspytateľné, no kvalita aj domáce prostredie predurčujú Bystricu k trom bodom. Brankári na oboch stranách by mali prispieť k tomu, že diváci veľa gólov neuvidia.



Nitra - Trenčín,  17.00


Do Nitry sa vrátili staronové tváre. Riaditeľ Plandora a tréner Stavjaňa, ktorý stáli aj pri bronzových medailách z roku 2006. V bráne by sa mala predstaviť posila z prvej českej ligy Žigárdy, ktorý naposledy chytal v Olomouci. Do obrany prišli Trefný a navrátilec König, nový útok tvoria hráči, ktorí dôverne poznajú nitrianske prostredie. Hráčov ako Kmeč, Podstavek, či Chrenko netreba fanúšikom predstavovať. Vedenie získalo aj bývalých hráčov Bystrice – strelca Tománka a šikovný center Jokila. Zárukou kvality je samozrejme kapitán a majster sveta Jozef Stϋmpel.

Trenčania zostali pri nastolenom trende a aj túto sezónu budú stavať na vlastných odchovancoch. Mladíci ako Tybor či Gašparovič budú lídrami, popri nich sa budú musieť ukázať aj ďalšie talenty. V bráne dostane miesto staronová tvár Miroslav Hála. Od posíl ako Bulík či Šišovský sa budú očakávať body. Skúsenosti bude rozdávať najmä kapitán Ján Pardavý.

Ako tipovať
Domácim pribudli viacerí šikovní strelci, ktorí budú zásobovaní nahrávkami od Stϋmpela. Aj na strane hostí pribudli zaujímavé strelecké esá, preto by dnes mohli diváci v Nitre vidieť minimálne 6 gólov. Kurz na to je v našej tipovacej lige 1,78. Tento tip pridávame aj na naš tiket nižšie.



Martin - Piešťany, 17.00


Martin prežil to najhoršie a novú sezónu napokon začne pod vedením Róberta Pukaloviča. Mladíkmi to v Martine prekypuje. Dvaja mladí brankári prišli, tretí – odchovanec Martina Volentier je ešte mladší. Prakticky bez skúseností je aj obrana, vyniká v nej len 36-ročný Andrej Novotný. Zaujímavým menom v obrane je majster z Košíc – mladý bek Slimák. Do útoku Mountfieldu sa vrátili Beran s Markovičom, skúsený Fadrný bude taktiež patriť medzi opory. Okúsi MHC po ročnej pauze chuť play-off?

Piešťany si konečne zahrajú extraligu, a hneď myslia na play-off. Káder však na to rozhodne majú. Kostra tímu zostala, teraz je na nich ukázať sa aj v extralige. Nováčik nezaháľal a doplnil káder aj o skúsených extraligistov. V útoku sa bude starať o produktivitu Melichárek, Nemec či Saliji. V defenzíve Cuník a bránkovisko bude strážiť Ondrejka, ktorý taktiež nie je extraligovým novicom. Piešťanci sú hladní po extralige a tento rok môžu byť čiernym koňom súťaže.

Ako tipovať
Veľmi ťažký zápas. Mladý Martin bude potrebovať každý jeden bod a to najmä z domáceho prostredia. Skúsenejší je paradoxne nováčik z Piešťan, čo z neho môže robiť mierneho favorita. Tipujeme prekvapenie, mužstvá si body rozdelia.



Skalica – Poprad,  17.00
 
V Skalici to bude sezóna úplne odlišná ako tie ostatné. Farma Slovana Bratislava bude mať svoje výhody – hráčske pohyby medzi Slovanom a Skalicou, čo môže byť do istej miery aj nevýhodou. V Skalici sa však budú chcieť hráči ukázať, pretože budú mať možnosť zahrať si v KHL. Do brány Záhorákov prišiel Trenčan, v obrane extraligovým fanúšikom známy Gábriš. Skaličania majú v kádri, ako obvykle, viacero Čechov, ktorí v príprave zaujali. V útoku to bude najmä o Pálffym, Školiakovi a Višňovskom. Všetko to bude mať pod palcom Peter Oremus, ktorého netreba predstavovať.

Hoci ani Poprad neobišli ekonomické problémy, vedenie sa netají vysokými ambíciami. Podtatranci stavili opäť aj na legionárov. V bráne bude napĺňať ambície skúsený fínsky brankár Tommi Nikkilä. Aj v obrane bude pôsobiť fín – 29 ročný Atte Pentikäinen, no zaujímavý pre domácich divákov bude slovinský reprezentant Robert Sabolič. Do útoku sa vrátil odchovanec Skokan, ktorý by mal patriť k ťahúňom mužstva. Ďalšie posily ako Buc, Klouda, či Tomas taktiež netreba fanúšikovi predstavovať. Pod taktovkou trénera Škraka to môže dotiahnuť Poprad ďaleko.

Ako tipovať
Skaličania už neraz potvrdili, ako ťažko sa od nich odnášajú body. V príprave sa Skaličanom darilo, navyše nedávnym podpisom Pálffyho stúpne sila Záhorákov. Poprad má vysoké ambície, no podľa nás odíde zo Záhoria naprázdno. Tipovať víťazstvo Skalice môžete v našej tipovacej lige s kurzom 1,60.



Košice – Zvolen, 18:00


Košice po odchode svojho najväčšieho konkurenta do KHL budú myslieť len na jedno – titul. No táto sezóna môže dopadnúť všelijako. Poďme však postupne. V Košiciach nezostal kameň na kameni. Skúsená garda vedená Bartošom skončila. Rozpočet klesol a s tým klesol aj počet rokov u hráčov. Vedenie posilnilo káder o mladých perspektívnych hráčov, resp. konečne dá viac priestoru vlastným odchovancom. Hylák sa v minulej sezóne ukázal vo veľmi dobrom svetle, preto by mal byť v klube oporou. V zadných radoch prišiel z Popradu Daniel Brejčák, ktorý spolu s Kolbom, či Šedom budú dirigovať defenzívu. V útoku sa budú starať o útočné akcie bratia Hunovci zo Žiliny, Svitana, Slovák. Veľa sa bude očakávať aj od strieborného medailistu z MS Marcela Haščáka. Radim Rulík však bude tím najdôležitejším prvkom v kabíne oceliarov.

Ani vo Zvolene nebolo leto pokojné. Vedenie však zareagovalo pohotovo a do kádra pribudli zaujímavé mená. V bráne po dobrej sezóne v Martine dostane šancu Marek Šimko. Ďalšieho hráča ulovilo vedenie taktiež z Martina. Pod Pustý hrad sa sťahuje český bek Výborný. Tie najzaujímavejšie mená však budú hrať v útoku. Vo Zvolene ostáva Brabenec, no vo Zvolene sa hovorí najmä o návrate Andreja Podkonického, od ktorého si sľubuje vedenie aj fanúšikovia veľa. Ďalší návrat odchovanca v podobe Michala Chovana by mal priniesť Zvolenčanom streleckú produktivitu. Tréner Mikula bude mať k dispozícii mladý,drzý tím, ktorý bude tlmiť partia okolo Podkonického.

Ako tipovať
Výhra domácich – kurz okolo 1.50. Košičania sú a aj budú v každom domácom zápase favoritom. Hoci sa omladili, ako každý tím, ich ambície sú vždy najvyššie. Nový ročník budú chcieť na domácom ihrisku odštartovať výhrou a urobia pre to všetko. Kurz na víťazstvo Skalice je v našej tipovacej lige 1,48. Zaraďujeme tento tip aj na náš tiket.