Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Je Soumah obeť alebo vinník?

pondelok, 17. september 2012 13:30 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Je Soumah obeť alebo vinník?
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Je Soumah obeť alebo vinník? | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Je Soumah obeť alebo vinník?

Po reprezentačnej prestávke pokračovala Corgoň liga 9. kolom a hneď piatková predohrávka dala zabudnúť na všetko to, čo sa okolo reprezentácie stalo, pretože situácie zo zápasu Nitra – Trnava prekryli všetko. A dokonca aj výsledok zápasu nie je zaujímavý, hoci v ňom Trnava vyhrala po takmer presne polroku ligový zápas, ale stále je aj tak posledná. A možno práve to, že Trnava tak dlho nevyhrala ju prinútilo vytiahnuť všetky svoje zbrane, hoci futbalových moc v súčasnosti nemá. Trnava horela pri debakli od Zlatých Moraviec hlavne v strede obrany a na pozícií defenzívnych stredopoliarov. A práve v tomto území operuje Seydouba Soumah, ktorý je na svojej pozícií najlepší v súťaži.

Preto v Trnave vedeli, že ak ho nezastavia za každú cenu, zrejme sa dočkajú niečoho podobného. Nasadili na neho Patrika Čarnotu, ktorý sa stal jeho osobným psom a behal za ním všade. A že si občas aj hryzol a štekol počas prerušenej hry, lebo inak s pánom nestíhal, je dobre vidieť na záberoch zo zápasu, ktoré sú na nitrianskej stránke. Nuž Čarnota je známa firma aj v Európe, pretože v minulej sezóne to bol najtrestanejší hráč Európskej ligy. Ale nebol v tom sám, pretože svojím spoluhráčom išiel vzorom ako správny kapitán Peter Čvirik, ktorý sa nedávno preslávil tým, že v Senici takmer zbúral intenzitou svojich vulgarizmov hlavnú tribúnu.

Samozrejme takéto zbrane sa používajú v športe často, ale aj tak máme u nás nechcené nóvum. Pretože vedenie futbalového klubu FC Nitra, a.s. vo svojom vyhlásení uviedlo, že trnavské provokácie mali rasistický význam a trnavskí hráči mali používať slová ako „neger“, „opica“ a „banán“. Pripomíname, že v Anglicku sa ide na súd, už len za „čokoládovú zmrzlinu“. Samozrejme nechceme u nás až taký extrém, ako majú na Britských ostrovoch, ale tento prípad sa musí dôkladne prešetriť, inak budeme aj v tomto stále iba banánovou republikou. Svoj olej do ohňa priliali aj fanúšikovia Trnavy, ktorý ako je vo videu jasne počuť, používali zvuky opice „Hu-Hu-Hu...“.



A tu sa zároveň dostávame už k Seydoubovi Soumahovi, ktorý nemal reagovať na túto opičiu provokáciu tým, že ukáže trnavským fanúšikom, že oni takého veľkého v trenírkach rozhodne nemajú. Ale Soumah v tomto zápase nezniesol ešte raz skrivodlivosť, keď stúpil na svojho „najlepšieho priateľa“ Čarnotu, slovne reagujúcemu Karhanovi to vysvetlil ručne a na sucho neodišiel ani rozhodca Mastiš, ktorí na čele so svojimi asistentmi zápas vôbec nezvládli. Ale zlých rozhodnutí arbitrov bolo v tomto kole viac, keď protest podala Myjava a prezident SFZ Ján Kováčik si uvedomuje vážnosť situácie a bude na pozápasové rozhodnutia osobne dozerať.

V tejto chvíli je jasné, že mladý 21-ročný guinejský loptový virtuóz bude na našich trávnikoch chýbať pre trest dlhšie, čo je veľká škoda, pretože je veľkou ozdobou súťaže a fanúšikovia sa tešia práve na takéto typy hráčov. Každá liga na svete si svoje najväčšie hviezdy chráni, ale v nich je vôbec nepredstaviteľné, že by si niekto dovolil na nich útočiť. Soumah urobil chybu a trest si zaslúži, ale futbal u nás nemôže vlastnou hlúposťou stratiť hráčov ako Soumah. Pretože jediným vinníkom nie je ani zďaleka iba on. Hlavným vinníkom je náš zlý systém, ktorý toto všetko vôbec dopustil. Máme tu prvé veľké verejné obvinenie z rasizmu, ktoré môže paradoxne nášmu futbalu pomôcť, ale iba vtedy, ak bude rozhodnuté správne. V opačnom prípade sme si sami vykopali ešte väčšiu jamu.
 

Odporúčané články