Main Content

V utorok začína 1. slovenská hokejová liga

pondelok, 17. september 2012 11:05 | Autor: Richard Weinfortner

V utorok začína 1. slovenská hokejová liga
V utorok začína 1. slovenská hokejová liga | zdroj: Richard Weinfortner pre Sport7.sk

V utorok 18.septembra si prídu po prestávke na svoje aj fanúšikovia druhej najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. V súťaži sa predstaví 12 tímov, prvé miesto z minulej sezóny bude obhajovať HC 46 Bardejov, ktorý vo finále zdolal Piešťany. Nováčikom súťaže bude Prievidza. Pred blížiacimi sa ostrými bojmi o Extraligu sa pozrieme na niekoľko dôležitých udalostí počas prestávky medzi sezónami.

Prievidza dosadená do 1.HL
Odchod Slovana Bratislava do KHL ovplyvnil aj našu druhú najvyššiu súťaž. Minuloročný finalista z Piešťan sa presťahovali do Extraligy. Pre prvú ligu to však neznamená, že bude mať menej tímov. Na zasadnutí Združenia oddielov a klubov I. ligy (ZOK) sa rozhodlo, že budú oslovené tímy z 2.ligy. Najväčší záujem prejavila Prievidza, ktorej prihláška bola prijatá. Aj v budúcej sezóne sa tak predstaví 12 tímov.

Hrať nebudú žiadne farmy
Zvláštny záver mala minulá sezóna 1. hokejovej ligy. Jej víťaz z Bardejova bol totiž oficiálnou farmou extraligového vicemajstra HC Košice a keďže bolo jasne ustanovené, že farmársky klub nemôže hrať Extraligu a tím z druhého miesta nemôže hrať baráž o Extraligu, Nitra sa zachránila bez boja. Aby ZOK predišlo podobnej situácii aj v ďalšej sezóne, rozhodlo, že farmárske kluby nebudú môcť hrať play-off. Tri mužstvá, ktoré mali byť farmami Extraligistov sa tak tohto štatútu vzdali. 1.HL tak už nebude hrať žiadna farma a baráž o Extraligu sa tak určite bude hrať. 19.marca sa tak uskutoční séria na štyri víťazné zápasy medzi víťazom play-off 1.hokejovej ligy a posledným tímom Extraligy.

Spišská Nová Ves výrazne posilňuje
Na Spiši s minulou sezónou rozhodne nemohli byť spokojní. Tím s ambíciami vrátiť sa do Extraligy totiž vyhorel už vo štvrťfinále play-off. Niečo podobné však rozhodne nechcú pripustiť a nemusia to byť len prázdne slová. Spišiakom sa totiž podarilo niekoľko skutočne slušných úlovkov. Jednou z nich je skúsený brankár Miroslav Lipovský, ktorý sa koncom augusta predviedol v príprave proti Bardejovu. S víťazom minulej sezóny hrali Spišiaci 2:2 a až po nájazdoch, ktoré ukončila 9.séria prehrali. Ďalšími posilami budú skúsení hráči Ľubomír Vaic a Miroslav Vantroba. Obaja majú bohaté skúsenosti z viacerých klubov. Zhodne tvrdia, že z návratu do materského klubu majú radosť a hlavnými dôvodmi prijatia tejto ponuky sú vek a rodina.

Do Michaloviec prišiel Miroslav Ihnačák
Miroslav Ihnačák, rodák z Popradu, za svoju kariéru pôsobil prevažne na východe Slovenska. V minulosti trénoval Kežmarok, Trebišov, Spišskú Novú Ves a Košice, s ktorými získal v minulej sezóne strieborné medaily. Okrem toho ako tréner pôsobil aj v tíme GKS Tychy. Pod Ihnačákovým vedením sú ambície Michaloviec hrať oku lahodiaci hokej a dostať sa do play-off. Zopakovať minuloročné semifinále by bolo iba plusom.

Ako sa bude hrať?

Základná časť bude pozostávať zo 44 zápasov. Každé dva tímy na seba narazia 2krát doma a 2krát vonku. Základná časť sa skončí 5.februára. Každý tím by sa okrem toho mal stretnúť aj s výberom Slovenska do 20 rokov a to mimo hracích dní 1.hokejovej ligy, ktorými budú utorok, piatok a ojedinele nedeľa. Body a skóre sa im budú započítavať do tabuľky, HK VSR 20 bude mimo poradia.

Play-off si zahrá osem najlepších mužstiev základnej časti. Podobne ako v minulej sezóne sa štvrťfinále a semifinále hrá na 3 víťazné zápasy, finále sa bude už hrať na 4 víťazné zápasy. Play-off začne 5.februára a skončí najneskôr 15.marca. Baráž o zotrvanie v Extralige sa hrá na štyri víťazstvá a začína sa 19.marca.

Hrať sa bude aj play-out, v ktorom sa predstavia tímy, ktoré po základnej časti skončili na 9.-12.mieste. Hrať sa bude na 6 kôl a do tabuľky si tímy prenášajú len body a skóre, ktoré dosiahli proti ostatným súperom v play-out.

Za predpokladu, že sa žiaden tím v priebehu sezóny zo súťaže neodhlási, posledný tím v play-out bude hrať s víťazom tretej najvyššej slovenskej súťaže baráž o 1.hokejovú ligu.

Maximálny počet cudzincov v tíme je 5, v prípade remízy v riadnom hracom čase bude nasledovať 5minutové predĺženie a po ňom nájazdy.

Program prvých 3 kôl 1.HL:

Utorok 18.septembra:
Prešov - Bardejov, Sp. Nová Ves - Prievidza, Trnava - Trebišov,
Michalovce - Topoľčany, Detva - Senica, Pov. Bystrica – L. Mikuláš

Piatok 21.septembra:

L. Mikuláš - Topoľčany, Trebišov - Michalovce, Prievidza - Detva,
Bardejov – Sp. Nová Ves, P. Bystrica – Prešov

Utorok 25.septembra:

Prešov – L. Mikuláš, Sp. Nová Ves – P. Bystrica, Trnava - Prievidza,
Michalovce - Senica, Detva - Bardejov, Topoľčany - Trebišov