Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Futbal na Slovensku nie je hra pre všetkých!!!

pondelok, 10. september 2012 12:19 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Futbal na Slovensku nie je hra pre všetkých!!!
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Futbal na Slovensku nie je hra pre všetkých!!! | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Futbal na Slovensku nie je hra pre všetkých!!!

Začal nám ďalší kvalifikačný cyklus a opäť sa po dvoch rokoch vyplavil na povrch ten istý problém. Nie každý občan tohto štátu môže vidieť štátnu reprezentáciu. Pred dvoma rokmi bola majiteľom vysielacích práv platená televízia a verejnoprávna získavala práva vždy až na poslednú chvíľu, respektíve, prenos išiel na Kováčikovi blízkej Markíze, ale všetko to bolo hlavne kvôli tlaku verejnosti. Už vtedy prezident SFZ Ján Kováčik vyhlasoval, že urobí všetko preto, aby sa niečo také nezopakovalo a dokonca chcel vyhlášku Ministerstva školstva o programe vo verejnom záujme, v ktorej by bolo jasne nariadené, že reprezentácia má byť na verejnoprávnej televízií.

Určite veľmi dobrý nápad, hodný chvály. Lenže medzitým spustila UEFA projekt, v ktorom chce centralizovať vysielacie práva všetkých reprezentácií do jedného celku, aby mohla vo veľkom predávať. SFZ dostal lákavú finančnú ponuku a funkcionári logicky po takej ponuke skočili, pretože viac by im asi nedal nikto. Preto je vlastníkom vysielacích práv na kvalifikačné zápasy Slovenska UEFA, ktorá logicky chcela predať čo najdrahšie, a tak ich strelila súkromnej spoločnosti CME, ktorá vlastní všetky televízie pod značkou Markíza. Keďže nedávno spustili svoj nový kanál Dajto, tak ho chceli asi takto spopularizovať. Preto okrem nahých dievčat, tam budeme exkluzívne vidieť aj kvalifikačné zápasy Slovenska.

A tu nastáva ten hlavný problém, pretože každý to rozhodne vidieť nemôže! Dostupnosť Dajto je údajne takých 60 %. Dajto síce nie je platená TV, čo bola podmienka SFZ pri predaji, ale chytiť ju môžete prakticky iba u špeciálne platených operátorov. Bežne dostupná nie je a ani nebude, lebo vraj by to boli neefektívne vynaložené financie. Na jednej strane je dobré, že nová TV sa snaží vysielať aj šport, ale je zlé, že hneď si v nej myslia, že majú aj kvalitu na najvyšší stupeň. To je asi to isté, ako keby sa dorastenec hlásil u reprezentačných trénerov, že má kvalitu hrať za národné mužstvo. Každému sa páči niečo iné, ale pre tých fešákov z Afriky, ako ich svojho času nazval jeden bývalý reprezentačný tréner, je reprezentácia na ich momentálne schopnosti prisilná káva.

SFZ teraz tiež nemôže nič dodatočne vybaviť, ako pred dvomi rokmi, lebo ona už má iba peniaze z predaja práv a CME si kúpila od UEFA exkluzivitu. Ale SFZ mohol ovplyvniť inú vec, ale neurobil tak! V Senci v piatok hrala aj naša „21“ proti rovesníkom z Francúzska a dosiahla prekvapujúce víťazstvo. Lenže ľudia futbalu chtiví sa mohli aj rozkrájať, ale oba zápasy celé vidieť aj tak nemohli. Pretože SFZ asi nevie koľko trvá futbalový zápas a o prípadnej dĺžke cesty ľudí zo štadióna ani nechyrujú.

Výraznou piatkovou pomôckou pri sledovaní futbalu bol internet, ktorý tiež nemá každý a taká minimálne polovica z tých, čo ho aj majú, ani nevie, ako pozerať aspoň ten nekvalitný internetový prenos. A keď sme už pri ňom, tak ďalšou nemilou správou je, že za Corgoň ligu, ktorú sleduje veľká časť ľudí práve pomocou internetu, si budeme musieť od októbra už zaplatiť. Nuž nemáme síce ani jeden poriadny štadión, na kvalitu hry sa viac nadáva ako chváli, ale za to už budeme mať spoplatnené snáď všetko. Futbal u nás teda rozhodne nie je hra pre všetkých, hoci sa nás platinoví partneri SFZ snažia svojou reklamou presvedčiť o opaku.

Odporúčané články