Main Content

MS 2010: Slovenský národ stojí po škandále pri trénerovi Weissovi

pondelok, 21. jún 2010 19:04 | Autor: Martin Gregor

MS 2010: Slovenský národ stojí po škandále pri trénerovi Weissovi
MS 2010: Slovenský národ stojí po škandále pri trénerovi Weissovi | zdroj: SITA

Určite ste o tom už počuli. Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss st. nezvládol tlak, ktorý bol naňho vyvíjaný po dvoch nepresvedčivých výkonoch Slovenska na MS proti Novému Zélandu (1:1) a Paraguaju (0:2) a vulgárne vynadal slovenským novinárom počas dnešnej tlačovky.

Čo sa vlastne stalo? Tréner Weiss dnes poobede po otázke novinára jedného slovenského denníka na otázku “Ste si vedomý nejakej chyby, ktorú ste urobil?” najprv odstúpil od  novinárov a následne im vynadal. Zvukový záznam si môžete vypočuť na stránke internetového portálu SME.SK (klikajte).

O tom, že mal reagovať inak nik nepochybuje. Aj on sám si určite po vychladnutí emócií uvedomil, že na úrovni majstrovstiev sveta sa takéto prešľapy jednoducho netolerujú.  Avšak to čo sa dialo, či nedialo v posledných dňoch v Juhoafrickej republike medzi novinármi slovenských médií a realizačným tímom reprezentácie je stále zakryté pod rúškom tajomstva. Vedia to len oni. Isté však je, že Weissovi liezli na nervy už dlhšiu dobu a tak jednoducho prišiel skrat a vybuchol. Objavili sa neoverené informácie o tom, že takéto Weissovo konanie nebolo prvým, no verejnosť sa celú pravdu pravdepodobne nikdy nedozvie. Ak sa aj Weiss zachoval v minulosti podobne je trochu nefér voči reprezentácií, že tento záznam uzrel svetlo sveta práve v najkritickejšom a najdôležitejšom období.

Milí čitateľia môžete si byť istí, že jediní kto z tohto škandálu bude nakoniec profitovať, sú práve média, ktoré už určite rezervovali Weissovi miesto na titulnej strane zajtrajších novín.  Naopak psychickej pohode nášho tímu to pred zápasom dvadsaťročia rozhodne nepomôže. Možno to bude znamenať aj koniec úspešnej trénerskej éry Weissa v našej reprezentácií.

Neobhajujeme jeho dnešné konanie. Vulgarizmus adresovaný novinárom nebol správny, no stalo sa. Mal by sa im ospravedlniť, za tým si stojíme. Chceme sa ho však zastať pre dobro tímu a preto, čo všetko pozitívne pre našu reprezentáciu vykonal a čo ešte môže spraviť, ak bude mať na to dostatočný priestor a priateľské prostredie. Priznajme si, podobne ako on, vybuchol každý z nás niekoľkokrát v živote. Často sme pri tom ublížili aj našim najbližším, čo nás potom veľmi mrzelo. Keď ste pod obrovským tlakom je ľudské, že vám z úst vybehne niečo, čo potom oľutujete. On bohužiaľ urobil prešľap pred očami novinárov, a tak sa o tom dozvie celé Slovensko.  Možno vo vyspelejšej krajine by novinári, ktorým záleží na úspechu tímu, podobný záznam nezverejnili. Aspoň kým je ich mužstvo v hre.

Trochu s prekvapením sledujeme diskusie na internete po zverejnení „usvedčujúceho” videa. Očakávali sme, že aj fanúšikovia prilejú olej do ohňa a Weissa doslova pochovajú zaživa. Veď bol pod ich ostrou paľbou kritiky po slabších výkonoch v úvodných dvoch vystúpeniach na MS. No nestalo sa. Drvivá väčšina fanúšikov sa postavila na jeho stranu. Bodaj by sa ich podpora dostala aj k Weissovi a on sa tak dozvedel, že Slovensko pri ňom stále stojí, hoci je nespokojné s výkonmi na trávniku (na čo má právo).
 
Radi by sme Weissovi odkázali, aby sa z tohto škandálu čo najrýchlejšie otriasol a venoval všetku svoju energiu mužstvu. Hoci to teraz tak nevyzerá, možno práve tento incident dokáže tím ešte viac stmeliť. Weiss nikdy neobviňoval hráčov pred médiami, teraz je rada na nich aby sa ho zastali, keď je „v bahne“ a bojovali aj zaňho. Ak predvedieme proti Talianom bojovný výkon, hoci i s nepriaznivým výsledkom, na všetko zlé sa zabudne.

Prosím berte tento článok ako vyjadrenie názoru autora článku, ktorý sa snažil vyjadriť podporu reprezentačnému tímu. Slovenská reprezentácia potrebuje pred najdôležitejším zápasom v histórií podporu a nie škandály a aj preto bol tento článok napísaný. Rešpektujeme ostatné média, ktorým nezazlievame, že zverejnili ekluzívny materiál, zároveň sa však snažíme pozrieť na vec z iného uhlu pohľadu.