Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Určitých rozhodcov treba vystriedať!

pondelok, 27. august 2012 13:42 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Určitých rozhodcov treba vystriedať!
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Určitých rozhodcov treba vystriedať! | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.



Určitých rozhodcov treba vystriedať!

Po víkende je v našej Corgoň lige opäť o čom hovoriť. Teda niektorí hovoria, že radšej hovoriť nebudú, lebo majú ešte horúce hlavy a nechcú povedať niečo, za čo by sa museli nútene zúčastniť zbierky na pomoc SFZ. Ale aj tak sme často svedkami vyjadrení typu, že hlavnou postavou zápasu bol niekto iný. Ale treba aj tieto pozápasové reakcie rozlišovať, lebo sa často stáva, že aktéri zápasu sa snažia iba takýmto pozápasovým vyjadrením odvrátiť pozornosť od svojej neschopnosti na niekoho akože neschopného. Ľudí potom logicky takéto slová vo veľkej miere odrádzajú.

Je to aj chyba komisie rozhodcov, ktorá buď svojich zverencov nebráni alebo pri zlých rozhodnutiach mlčí. Potom sa správy typu je to dohodnuté, predané, podplatené a pod. šíria veľmi rýchlo. Ak predsa rozhodca rozhodne správne, tak okamžite sa ho musia zastať, a tým nedovoliť, aby do neho kadekto kopal. Niečo podobné sa stalo v 22. kole minulej sezóne, keď rozhodca Trutz nepodľahol trnavskému tlaku, ale potom skoro celý týždeň ho mediálne domáci očierňovali, hoci v zápase neurobil snáď ani najmenšiu chybičku a iba potvrdil, že je momentálne náš najlepší rozhodca. 

Potom je logické, že človek, čo ten zápas nevidel takým rečiam môže aj uveriť. Lenže žiadna adekvátna reakcia neprichádza ani vtedy, keď rozhodcovia chybujú. Tresty sa nezverejňujú, a potom človek má pocit, že rozhodcovia sú chránená zver. Keď sa pozrieme do Česka, tak vidíme, že tam si z toho spravili doslova verejnú šou a šéfka rozhodcov Damková je v TV snáď častejšie ako prezident. Lenže u nás sa nezmyslene držíme nejakého odporúčania UEFA a hoci tresty sú, tak nikto nevie aké.

Každý robí chyby a budú ich robiť aj rozhodcovia. Len je rozdiel, či sú to chyby vedomé alebo nevedomé. Treba povedať, že situácia sa za posledné obdobie rapídne zlepšila, ale stále na našich trávnikoch píska zopár výpravcov, hoci im vlak už dávno ušiel. Táto skupina kazí futbal! Napríklad pán rozhodca Vnuk podľa mňa dlhodobo ukazuje, že nemá patričnú úroveň. Nemá cit pre hru a ešte k tomu robí chyby. Naposledy v Trenčíne daroval z môjho pohľadu Slovanu priamy kop, a potom Trenčínu pokutový kop, hoci súboj bol mimo pokutového územia.

Takýchto chýb sa dopúšťajú rozhodcovia často. Pritom ide väčšinou o tú istú skupinu. Lenže záleží, čo napíše delegát do hodnotenia a ak ruka ruku myje, tak kruh je uzavretý. Možno sú rozhodcovia nadrvení pravidlami, ale keď ich nevedia aplikovať, tak ich treba vymeniť! Nechceme diskriminovať obéznych ľudí, ale až sa rozum zastavuje, ako mohli niektorí pupkáči s píšťalkou v ruke prejsť fyzickými testami. Ak sa chceme pohnúť ďalej, tak musia kompetentní konať! Začať verejne brániť dobré rozhodnutia, začať verejne trestať zlé rozhodnutia a vymeniť tých, čo rozhodovať nevedia a potom môžeme dosiahnuť zmenu.

Odporúčané články