Main Content

TENIS: Začína 124. ročník najslávnejšieho tenisového turnaja Wimblendonu

pondelok, 21. jún 2010 11:01 | Autor: Matej Mikoláš

TENIS: Začína 124. ročník najslávnejšieho tenisového turnaja Wimblendonu
TENIS: Začína 124. ročník najslávnejšieho tenisového turnaja Wimblendonu | zdroj: SITA

V tieni futbalových majstrovstiev sveta sa už dnes začína 124. ročník najstaršieho a najslávnejšieho tenisového turnaja sveta Wimbledonu.

Brány londýnskeho All England Clubu sa opäť po roku otvoria pre najlepších tenistov a tenistky sveta. V mužskej časti obhajuje titul z minulého roka Švajčiar Roger Federer, ktorý nastupuje do boja za obhajobou titulu v pozícií svetovej dvojky. V minuloročnom finále si Federer dokázal poradiť s Američanom Andym Roddickom, po veľkej dráme, ktorú rozuzlil až piaty set, ktorý skončil pomerom 16:14 a nebyť nepríjemných slnečných lúčov, ktoré v poslednom game oslepovali Roddicka mohol mať zápas ešte dlhšie trvanie.

Naopak finále ženskej časti malo o niečo menej dramatický priebeh, keď sa súrodeneckom súboji sestier Williamsových radovala z víťazstva staršia Serena. Tá si pripísala už tretí triumf na dvorcoch All England Clubu.

Favoritmi Federer a sestry Williamsové

Najväčším favoritom na zisk titulu v mužskej dvojhre je opäť Roger Federer, ktorý sa bude pokúšať už o svoj siedmy triumf vo Wimblendone. Napriek tomu, že sa Federer po Rolland Garros stal svetovou jednotkou v pozícií nasadenej jednotky nastupuje Rafael Nadal. Federer si ako generálku na Wimbledon zahral na turnaji v nemeckom Halle, kde postúpil do finále, no v ňom nečakane nestačil na Austrálčana Hewitta, ktorému podľahol v troch setoch. Najväčším Federerovým súperom v boji o celkový triumf by mal byť už tradične Španiel Rafael Nadal. Tomu sa moc nevydarila generálka, keď na turnaji v londýnskom Queens clube vypadol už v 3. kole na rakete krajana Feliciana Lopeza. Na triumf si bude brúsiť zuby aj množstvo ďalších hráčov. Okrem iných už tradične skvelý hráč na tráve Andy Roddick, domáca nádej Andy Murray, či po zranení sa pomaly dostávajúci do formy Leyton Hewitt. Bez šance však určite nie sú ani finalista Rolland Garros Robin Soderling či Srb Novak Djokovič.

V ženskom pavúku sú favoritkami už tradične sestry Williamsové, ktoré sa budú usilovať už o svoj celkovo deviaty triumf. Doposiaľ trikrát dominovala Serena a až päťkrát Venus. Po svojom prvom Wimbledonskom víťazstve túži aj Justin Heninová, ktorá by v prípade úspechu skompletizovala svoju zbierku víťazstiev z grandslamovích turnajov. Veľa sa očakáva aj od jej krajanky Kim Clijstersovej či od Rusky Márií Sharapovovej. 

Šance našich tenistov

Slovensko bude v singloch reprezentovať 6 tenistov. V ženskej časti to budú Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková a Zuzana Kučová. U mužov Lukáš Lacko a Karol Beck. Najväčšie šance sa vkladajú do Hantuchovej, ktorá sa na trávnatom povrchu v All England Clube cíti ako ryba vo vode a jej útočná a nátlaková hra by tu mohla sláviť úspech. Daniela v 1.kole nastúpi proti Američanke Vanii Kingovej, s ktorou má kladnú zápasovú bilanciu 3:0. Všetky tri zápasy sa odohrali na harde a Hantuchová v nich stratila len jeden set. V prípade postupu do 3. kola však môže Hantuchová naraziť na Mariu Sharapovovú a v prípadnom ďalšom už osemfinálovom kole by mohla naraziť na obhajkyňu titulu a svetovú jednotku Serenu Williams. Daniela to teda nebude mať vôbec ľahké v jej ťažení za veľkým úspechom. V tej istej časti pavúka ako Daniela sa nachádza aj ďalšia slovenská reprezentantka Dominika Cibulková, ktorá v prvom kole narazí na českú tenistku Lucii Šafářovú. Tá je miernou favoritkou tohto súboja, no šance sú otvorené pre obe hráčky. Cibulková si pred Wimbledonom vyskúšala hru na tráve na turnaji v Hertogenboschi, kde stroskotala vo štvrťfinále na rakete Kirsten Flipkensovej. Obe hráčky sa zatiaľ v kariére stretli jeden krát a to na turnaji v katarskej Dohe, kde vyhrala Cibulková celkom jednoznačne 2:0 na sety. Ďalšou slovenskou zástupkyňou v ženskom pavúku bude Magdaléna Rybáriková, ktorej táto sezóna zatiaľ príliš nevychádza. Rybáriková sa v 1.kole stretne s Francúzskou Rezaiovou, pôjde o prvý vzájomný zápas týchto tenistiek, v ktorom sa očakáva postup francúzskej tenistky. Zuzana Kučová, ktorá sa prvýkrát v kariére dostala na grandslamovom turnaji priamo do hlavnej súťaže, si skríži rakety s Austrálčankou Aliciou Molikovou. Z dvojice našich mužov sa postupové šance dávajú najmä Karolovi Beckovi, ktorý mal pôvodne v 1.kole nastúpiť proti nepríjemnému nemeckému hráčovi Philippovi Petzschnerovi, no po odhlásení sa Ernesta Gulbisa, ktorý v pavúku figuroval ako nasadený hráč pripadlo jeho miesto práve Petzschnerovi, ktorý bol prvý nenasadený. Beck sa tak v 1.kole stretne s podstatne príjemnejším súperom Španielom Venturom, ktorý je špecialistom na antuku a tak bude Karol favoritom tohto stretnutia. Druhý slovenský zástupca Lukáš Lacko už toľko šťastia nemal a žreb mu do 1.kola prisúdil Cyperčana Marcosa Bagdathysa.  Ten však v poslednom čase podáva nevyrovnané výkony a tak by postup Lacka nemusel byť úplne nereálny. 

Wimbledon príde o niektoré hviezdy

V mužskej časti sú na tom najhoršie Argentínčania, ktorý sa organizátorom ospravedlnili hneď traja. Pre zranenie nohy nebude môcť štartovať napríklad David Nalbandian, s účašťou bývalého finalistu tohto podujatia to z počiatku vyzeralo optimisticky a zdalo sa, že na Wimbledon sa predsa len dokáže dať doporiadku no zranenie stehenného svalu, pre ktoré vynechal už aj Rolland Garros mu napokon nedovolí účasť ani v Londýne. Kvôli zranenému zápästiu vynechá celú sezónu minuloročný víťaz US Open Juan Martin Del Potro a problém so zápästím má aj Juan Monaco.  Medzi ďalších hráčov, ktorí sa nebudú môcť pre zranenie zúčastniť patrí aj Chorvátsky „servisobijec” Ivo Karlovič, ktorý má zranenú nohu. Chorvátsko nebude reprezentovať ani Mário Ančič, ktorému štart nedovolí boľavá chrbtica. S nohou, konkrétne s kolenom má problémy aj český tenista Radek Štěpánek. Medzi veľké množsvto odhlásených hráčov patria aj Richard Gasquet, Fernando González či nemecký tenista Tommy Haas. V ženskej časti turnaja sa nezúčastnia dve ruské favoritky Elene Dementievová, ktorá má problémy s lítkom a Dinara Safinová, ktorú trápi zranenie chrbta. 

Aktéry turnaja si rozdelia rekordnú sumu
 
Dotácia tohto ročníka Wimbledonu bude najvyššia v histórií, keď organizátori medzi tenistov rozdelia spolu až 13 725 000 liber. Víťazi mužskej a ženskej dvojhry si na svoje konto pripíšu rovný 1milión libier, čo je o  125 000 libier viac ako v minulom roku.

Wimbledon v televízií

Už druhý rok po sebe nám prenosy z All England clubu prinesie česko-slovenská televízna stanica Nova-sport, ktorá odvysiela celkovo 120 hodín kvalitného tenisu. V úvode turnaja sa pochopiteľne zameria hlavne na vystúpenia českých a slovenských tenistov. Môžeme sa teda tešiť, že uvidíme našich naživo v akcií. Zápasový maratón sa na Nova-sport bude začínať každý deň niečo po 13 hodine a bude trvať až do neskorých večerných hodín. V noci potom stanica prinesie súhrn toho najzaujímavejšieho čo sa za hrací deň udialo v magazíne Wimbledon 2010.

Pre tých, ktorý nemajú možnosť prijímu Nova-sport alebo sa im nechce vyhadzovať peniaze za predplatenie tejto stanice je tu možnosť sledovať Wimbledon na nemeckej stanici SPORT1 v minulosti známej pod názvom DSF. Stanicu je možné prijímať zo satelitu Astra s pozície 19,2° st. východne a to aj starým analógovím satelitom na parametroch 11523MHz/H. Alebo digitálne na parametroch 12480MHz/V, prenosová rýchlosť 27 500 ksym/s.