Main Content

REBRÍČEK: TOP 10 najžiadanejších hráčov na prestupovom trhu NHL

utorok, 21. august 2012 11:20 | Autor: Dávid Lech

REBRÍČEK: TOP 10 najžiadanejších hráčov na prestupovom trhu NHL
REBRÍČEK: TOP 10 najžiadanejších hráčov na prestupovom trhu NHL | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Leto je pre fanúšikov hokeja veľmi obľúbené. Predovšetkým pre nespočetné množstvo špekulácií o možných výmenách, kvôli samotným výmenám či podpisov voľných hráčov. Prinášame Vám rebríček Top 10 najžiadanejších hráčov leta.

V našom rebríčku sa dočítate o desiatich najatraktívnejších mužoch, ktorí sú voľnými hráčmi prípadne sa ich mená skloňujú v prestupový špekuláciách veľmi často, alebo na seba upútali svojimi vyjadreniami.

Za menom hráča nasleduje jeho súčasný klub, vek, cap hite, teda suma, ktorá sa odrátava každý rok z platového stropu a rok ukončenia platnosti kontraktu (kontrakty končia vždy k 30.7.)

  Patrick Sharp 

Chicago Blackhawks, 30 rokov, cap hit: 5 900 000$, platnosť zmluvy: 2017


Potenciálni záujemcovia:
Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Columbus Blue Jackets

30-ročné pravé krídlo vstúpilo do NHL v ročníku 2003/2004, keď v drese Flyers nastúpil Sharp do troch zápasov. Počas troch sezón sa však Sharp nedokázal presadiť a tak bol vymenený do Chicaga, kde naplno rozvinul svoj talent. Dlhoročne patrí k oporám Chicaga a pravidelne boduje, čo je pre ostatné kluby veľmi lákavé. Medzi najväčších záujemcov o Sharpove služby patrí Montreal Canadiens, ktorý sa chce posilniť na krídelnom poste. O Sharpovi každoročne koluje množstvo špekulácií, Chicago sa však zatiaľ nerozhodlo ho vymeniť. Výhodou 30-ročného Kanaďana je, že dokáže solídne hrať aj na poste stredného útočníka, čo len zdvíha jeho hodnotu na trhu.

 Brenden Morrow

Dallas Stars, 33 rokov, cap hit: 4 100 000$, platnosť zmluvy: 2013

Potenciálni záujemcovia: New York Rangers, Vancouver Canucks, Saint Louis Blues

Morrow je skúsené ľavé krídlo preferujúce typický kanadský hokejový štýl. Je to bojovník na pohľadanie a právom plnil rolu kapitána Dallasu Stars. Je veľmi nepríjemný v súbojoch pri mantineli a je veľmi ťažké ho odstaviť „zaparkovaného“ pred bránou. O schopnostiach hráča, ktorému končí o rok zmluva sa veľmi dobre vie, všimlo si ho aj vedenie New Yorku Rangers, ktoré zúfalo hľadá kvalitného krídelníka. Morrow so svojím postavením v Dallase nie je spokojný – po príchode letných posíl sa Morrow prepadne pravdepodobne až do tretej formácie. „Jazdci“ z New Yorku sa tak vyjadrili, že ak sa im nepodarí priviesť do svojho tímu Shanea Doana, Morrow bude jasnou voľbou a privedú ho do svojho tímu. Dallas sa ho bude snažiť vymeniť, pretože o rok by za neho nezinkasovali žiadnu náhradu.

  Roberto Luongo

Vancouver Canucks, 33 rokov, cap hit: 5 333 333$, platnosť zmluvy: 2022


Potenciálni záujemcovia: Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, Chicago Blackhawks

O Luongovi sa toho napísalo veľa. Vancouver však vždy všetky špekulácie zmietol zo stola. Po podpise zmluvy s dvojkou tímu Corym Schneiderom, ktorý by v inom tíme takmer s určitosťou plnil rolu jednotky však Vancouver dal najavo s kým do ďalšieho ročníku počíta a s kým nie. O Roberta Luonga je resp. bol v zámorí obrovský záujem. Luongo je kvalitným brankárom a patrí medzi špičku NHL. Počet záujemcov o Luonga však rapídne klesol, keď Vancouver predstavil svoje požiadavky, ktoré dosiaľ neboli oficiálne odhalené. Žiadny tím sa však neodhodlal splniť priania generálneho manažéra Vancouveru a priviesť Luonga do svojho tímu – aj to svedčí o tom, že Vancouver požadoval pravdepodobne za Luonga príliš veľa. Medzi najväčších záujemcov však naďalej patrí Florida Panthers, kde „Lú“ už pôsobil. Chicago s Torontom sa z boja stiahli, pretože neakceptovali spomínané prehnané požiadavky na prestup. Držať v tíme Luonga so Schneiderom je však obrovský prepych a tak sa Vancouver bude snažiť fanúšikmi „kosatiek“ zatracovaného Luonga vymeniť.



  Jarome Iginla

Calgary Flames, 35 rokov, cap hit: 7 000 000$, platnosť zmluvy: 2013

Potenciálni záujemcovia: Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings, Los Angeles Kings, Toronto Maple Leafs

Skúsený veterán Jarome Iginla si počas svojej kariéry dokázal vybudovať v hokejovom svete perfektné meno. Dlhoročný kapitán Calgary Flames v tomto mužstve pôsobí od svojho vstupu do NHL. Od sezóny 1996/1997 je trvalou súčasťou „plameňov“ a patrí medzi legendy tohto klubu. Iginla je hráč na nezaplatenie, hrá s veľkým zápalom pre hru a pre svoj klub je ochotný spraviť na ľade čokoľvek o čom svedčia početné bitky, ktoré počas svojej kariéry absolvoval. Iginla však nie je len hráčom, ktorý je bojovníkom na nezaplatenie a dokáže svoj tím nabudiť bitkou či podareným hitom. O jeho ďalších schopnostiach svedčí nastrieľaných 516 gólov v kariére a vyše 1000 nazbieraných bodov. Iginla však už má svoje roky. 35-ročný hráč nie je ešte starý a predovšetkým hráč ako Iginla je schopný odohrať viacero sezón na vysokej kvalitatívnej úrovni (stačí sa pozrieť na Selänneho, čo predvádza na ľade vzhľadom k jeho veku). Napriek tomu, že je oddaný počas celej kariéry „plameňom“ aj on si uvedomuje, že s týmto tímom tak skoro Stanley Cup nezíska. Pre to, by sa prípadnej výmene nebránil a chcel by okúsiť atmosféru v inom klube – klube, ktorý má väčšie šance na zisk Stanley Cupu ako Calgary. Záujemcov o Iginlu je veľa, Calgary by si malo z čoho vyberať – musí sa však definitívne presvedčiť o tom, že je pripravené pustiť Iginlu k vode. Iginla túži po Stanley Cupe, o rok mu končí zmluva a na ako voľný hráč by si mal z čoho vyberať. Prísť o hráča takéhoto kalibru bez žiadnej náhrady, to by bol hriech. Generálny manažér Jay Feaster tak má o čom premýšľať...



  Jay Bouwmeester

Calgary Flames, 28 rokov, cap hit: 6 680 000$, platnosť zmluvy: 2014


Potenciálni záujemcovia: Detroit Red Wings, Philadelphia Flyers

Stretnúť na ľade 193 centimetrov vysokého a 95 kilogramov vážiaceho Bouwmeestra často bolí. Bouwmeester odštartoval kariéru vo Floride Panthers, ktorá ho aj draftovala, neskôr bol však vymenený do Calgary Flames, tam sa jeho vývoj zabrzdil a nepodáva tak kvalitné výkony ako v drese Panthers. Naďalej je však pomerne mladý a má pred sebou množstvo sezón, ktoré pre neho môžu byť veľmi úspešné. Tento zadák je ofenzívne ladený a je schopný nazbierať za sezónu 40 kanadských bodov, čo je na obrancu veľmi solídne číslo. O prestupe Bouwmeestra sa začalo špekulovať po tom, čo sa preukázalo, že Detroit a Philadelphia majú v obrane značné rezervy. Oba tímy sa začali o Bouwmeestra zaujímať, k samotnému prestupu však zatiaľ nedošlo. Ak by sa však trh voľných hráčov preriedil o obrancov ako Rozsíval či Colaiacovo, k prestupu by s veľkou pravdepodobnosťou došlo či by edmontonský rodák hrával za Detroit alebo za Philadelphiu, to si netrúfame predpovedať.

  Keith Yandle

Phoenix Coyotes, 25 rokov, cap hit: 5 250 000$, platnosť zmluvy: 2016


Potenciálni záujemcovia: Detroit Red Wings, Philadelphia Flyers

Čoraz viac sa špekuluje aj o výmene jedného z najkvalitnejších mladých bekov ligy. Yandleovi je predpovedaná veľká budúcnosť a so svojím talentom a potenciálom sa s divákmi NHL delí už 6 sezón. Prestup tohto hráča by bol obrovským šokom a veľkou prestupovou bombou. Napriek tomu meno amerického beka koluje v zámorských špekuláciách. Dôvodom je situácia v defenzíve Phoenixu. Phoenixu vyrástol ďalší talentovaný zadák Oliver Ekman-Larsson a o slovo sa už hlási ďalší švédsky obranca David Rundblad, ktorý je taktiež veľkým prísľubom do budúcnosti. Medzi hlavného záujemcu o Yandlea patrí Detroit, ktorý zháňa náhradu za Nicka Lidströma, ktorý ukončil kariéru. Yandle je hráč, ktorému sa predpovedá veľúspešná kariéra a zisk Norrisovej trofeje (a nemusí ostať pri zisku jednej Norris Trophy). Ako sa situácia s Yandleovým prestupom vyvinie je otázne, Phoenix však večne vo svojom tíme držať Yandlea, Ekmana-Larssona a Rundblada nemôže.
 
  Jonathan Bernier

Los Angeles Kings, 24 rokov, cap hit: 1 250 000$, platnosť zmluvy: 2013


Potenciálni záujemcovia: Chicago Blackahawks, New Jersey Devils, Columbus Blue Jackets, Tampa Bay Lightnings

24-ročnému brankárovi bola predpovedaná obrovská budúcnosť, mal sa stať tvárou klubu a byť hviezdou tímu. Úplne sa však zabúdalo na ďalšieho muža v maske – Jonathana Quicka, ten brankárskym umením srší a talentu má na rozdávanie. Dokázal zatieniť Berniera a priviesť „kráľov“ z mesta anjelov na skutočný hokejový kráľovský trón a doviedol svoj tím k zisku Stanley Cupu. Bernier napriek tomu patrí medzi veľmi perspektívnych gólmanov a takmer každý generálny manažér by ho chcel mať vo svojom tíme. Sám Bernier sa vyjadril, že by rád vyskúšal nejaký nový tím, kde by sa mohol pobiť o post jednotky. V úvahu prichádzajú viaceré tímy. Medzi ne sa radí Chicago Blackhawks. Brankári „jastrabov“ svojimi výkonmi vôbec neoslňovali okolie a tak by príchod Berniera Chicagu určite prospel. O služby kanadského brankára však majú záujem aj v iných tímoch. Špekuluje sa aj o tom, že by sa Bernier mohol stať nástupcom Brodeura v New Jersey Devils. Nikto nevie, kde bude Bernier chytať, je však nad slnko jasné, že pokračovať v Los Angeles pre Berniera nemá význam.

 Carlo Colaiacovo

voľný hráč, 29 rokov, bez kontraktu

Potenciálni záujemcovia: Saint Louis Blues, Philadelphia Flyers, Detroit Red Wings, Carolina Hurricanes, Dallas Stars, Nashville Predators

Carlo Colaiacovo je jedným z najkvalitnejších obrancov, ktorý je na trhu voľných hráčov. Tento rok mu skončila zmluva a stal sa voľným hráčom. Záujemcov o služby tohto 29-ročného beka je veľmi veľa.  Pri všetkej úcte – v lige nájdeme množstvo kvalitnejších obrancov ako Colaiacovo, tí však nie sú voľnými hráčmi a tak sa kluby predbiehajú v tom, kto si tohto 185 centimetrov vysokého obrancu upíše. Philadelphia Flyers podnikla razantný krok – predniesla mu dvojročnú zmluvu v hodnote 4,5 milióna dolárov, táto ponuka však ostala bez odozvy. Colaiacovo si má z čoho vyberať. Kanadský bek pravdepodobne kývne na čo najatraktívnejšiu zmluvu. Bude zaujímavé sledovať ku komu sa Colaiacovo pripojí – so Saint Louis Blues odmietol predĺžiť kontrakt, „Bluesmani“ sa však naďalej snažia, aby tento obranca pokračoval v ich drese. Mínusom Colaiacova je však jeho zdravie – nikdy vo svojej kariére neodohral plný počet zápasov.

  Bobby Ryan

Anaheim Ducks, 25 rokov, cap hit: 5 100 000$, platnosť zmluvy: 2015

Potenciálni záujemcovia: Montreal Canadiens, Boston Bruins, Buffalo Sabres, Philadelphia Flyers

Americkému krídelníkovi sa posledná sezóna nevydarila podľa jeho vlastných predstáv, hoci predovšetkým v druhej časti sezóny predvádzal veľmi solídne výkony. Ryan je jeden z najkvalitnejších mladých útočníkov v lige, 4 sezóny po sebe pokoril 30-gólovú hranicu a jeho potenciál dokazuje, že sa časom mohol vypracovať v 40-gólového strelca. Po tom, čo sa Ryan vyjadril, že by sa prípadnej výmene vôbec nebránil sa Anaheim začal rozhliadať po ponukách ostatných tímov, ktorých je množstvo. Každý tím by chcel mať hráča ako je Ryan na svojej súpiske. V júli sa objavili špekulácie o výmene Ryana do Bostonu za centra Davida Krejčího. Prestup sa však neuskutočnil. Anaheim potrebuje posilniť svoju ofenzívu a tak sa očakáva, že obetuje svoju prvú voľbu z draftu 2005 a privedie do svojho klubu viacerých hráčov.



  Shane Doan

voľný hráč, 35 rokov, bez kontraktu

Potenciálni záujemcovia: Pittsburgh Penguins, New York Rangers, Montreal Canadiens, Detroit Red Wings, Buffalo Sabres, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets

Tohto hráča predstavovať netreba, predovšetkým špekulácie o tomto hráčovi spomínať netreba. Každý týždeň sa objaví nová špekulácia či nový záujemca o Shanea Doana. Doan upiera svoju pozornosť predovšetkým na Phoenix Coyotes, kde odohral svoju celú kariéru a rád by v tomto tíme pokračoval. Doanove požiadavky na novú zmluvu sú 4 roky, 30 miliónov dolárov. Kluby o tohto 35-ročného útočníka naďalej zvádzajú boje a žiadnemu generálnemu manažérovi sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť Doana, aby podpísal kontrakt. S veľkou intenzitou sa o to predovšetkým snaží Pittsburgh, New York Rangers či Montreal s Vancouverom. Kluby ako Detroit či Buffalo sa vraj stiahli do úzadia.