Main Content

MS 2010: Náš zajtrajší súper Paraguaj - čo by ste o ňom mali vedieť?

sobota, 19. jún 2010 13:12 | Autor: Martin Gregor

MS 2010: Náš zajtrajší súper Paraguaj - čo by ste o ňom mali vedieť?
MS 2010: Náš zajtrajší súper Paraguaj - čo by ste o ňom mali vedieť? | zdroj: SITA

Ďalším súperom slovenskej futbalovej reprezentácie bude zajtra od 13.30 výber Paraguaju. Keďže sa v úvodných zápasoch našej skupiny zrodili dve remízy je jasné, že už tento zápas veľa napovie o postupových šanciach oboch celkov.

Prehra jedného, alebo druhého tímu by znamenala takmer istý koniec postupových nádeji. A to predovšetkým pre Slovákov, ktorí by museli v prípade prehry poraziť Talianov viacgólovým rozdielom a ešte sa k tomu spoliehať na to, že Paraguaj nevyhrá s Novým Zélandom o viac ako jeden gól. Tréner Weiss prezradil, že by bral aj remízu, tréner johoamerického tímu Martino o tom nechce ani počuť. Už dopredu prezradil, že bude hrať na troch útočníkov. Predstavujeme vám zajtrajšieho súpera Slovenska....


 
Trošku z futbalovej histórie Paraguaju


Po 12 ročnej absencii na záverečnom podujatí sa tím vedený legendárnym brankárom Chilavertom kvalifikoval na MS 1998 do Francúzska. Nasledujúce roky našli Paraguajci svoje miesto vo veľkom futbale a účasť v JAR je ich štvrtá v poradí.

Paraguaj mal na juhoamerickom kontinente vždy dobrú reputáciu vďaka solídnej defenzíve, technickej zdatnosti a skvelým útočníkom. Toto všetko zabezpečilo pre „Albiroja” dva tituly na Copa America z rokov 1953 a 1979. Po tom čo z prvých šiestich šampionátov vynechal Paraguaj len tri, ďalších 6 v rade sa na MS nepredstavil. Až v Mexiku 1986 sa mohli ich hráči opäť predviesť, po postupe zo základnej skupiny však podľahli v osemfinále Anglicku hladko 0:3.

Začiatok znovuzrodenia futbalu v Paraguaji nastal v 90.rokoch. Zlatá generácia Chilavert, Celso Ayala, Carlos Gamarra, Roberto Acuna a Jose Saturnino Cardozo zabezpečila v kvalifikácií na MS 1998 postup z druhého miesta za Argentínou. Je nutné dodať, že Brazília mala v tej dobe zabezpečenú miestenku automaticky. Nasledujúce dva kvalifikačné cykly dopadli rovnako - štvrtá priečka a odsunutie rivala z Uruguaja do baráže proti Austrálií.

Rovnako ako v roku 1998 tak aj v roku 2002 vypadol Paraguaj s neskorším finalistom v osemfinále, keď za Nemecko skóroval jediný gól zápasu v 88. minúte Oliver Neuville. O štyri roky neskôr na MS 2006 v Nemecku nedokázal tréner Anibal Ruiz dostať tím zo základnej skupiny s Anglickom, Švédskom a Trinidadom a Tobago. Paraguaj skončil so skóre 2:2 a jedným víťazstvom nad Tobagom na tretej nepostupovej priečke.

Najväčšie hviezdy tímu

Paraguaj má kompaktný káder bez superhviezd. V minulosti vyčnieval z kádru skvelý brankár Chilavert, ktorý bol mimochodom autorom aj mnohých reprezentačných gólov a najlepším strelcom domácej súťaže (neraz kopal aj priame kopy). Momentálne by sme v tíme takú výraznú osobnosť nenašli. To ale neznamená, že tento juhoamerický tím nedisponuje množstvom skvelých hráčov. Najznámejšou postavou v tíme je útočník Roque Santa Cruz,  ktorý je momentálne zamestnancom  veľkoklubu z Premier League Manchester City a teda aj spoluhráčom nášho Vladka Weissa mladšieho. Kouč Martino však už naznačil, že jeho zdravotný stav ešte nie je dostatočný na to, aby hral proti Slovensku od úvodných minút. V útoku sa však môže Martino spoľahnúť na nový futbalový objav z Borrusie Dortmund Lucasa Barriosa, či Oscara Cardoza z Benfiky Lisabon.  
 
Ako hrali v prvom zápase s Talianmi?

V úvodnom zápase našej skupiny F remizoval Paraguaj trochu prekvapujúco s obhajcom majstrovskej trofeje Talianskom 1:1. Priebeh zápasu neveští pre našich futbalistov nič dobré. Sebavedomý Paraguaj predviedol skutočný top výkon, v mnohých momentoch bol lepším tímom na ihrisku. Držanie lopty hovorilo síce v prospech Talianov, no všetci dobre vieme, že o tom dnešný futbal už nie je. Obrana „Albiroja” bola až na jednu chybu, z ktorej inkasovali nepriechodná a Taliani si tak napriek enormnej snahe nedokázali vytvoriť súvislejší tlak. Gólových šancí mal Paraguaj dokonca viac. Až do tohto zápasu, ktorý sa hral vo štvrtý hrací deň sme na MS moc veľa pekného futbalu nevideli. Práve tento zápas bol výnimkou, šancí síce nebolo mnoho, no pekné kombinácie na oboch stranách svedčili o skvelej zohranosti oboch družstiev.

Ako proti nám?

V úvodnom zápase predviedol Paraguaj proti Taliansku výborný výkon. Možno až na hranici svojich možnosti a preto bude pre nich ťažké podobný výkon zopakovať. Proti Slovensku budú musieť okrem toho zvoliť aj inú hernú taktiku. Budú totiž favoritom, nastúpia s tromi útočníkmi s cieľom tvoriť hru a pochopiteľne zvíťaziť. Pôjde teda o úplne iný zápas ako proti Talianom, s ktorými hrali zo zabezpečenej defenzívy a na protiútoky. Práve táto situácia môže hrať do karát Slovákom. Je len na nás ako to využijeme...

Rozsiahlu predzápasovú analýzu zápasu Slovensko – Paraguaj zverejníme na portáli www.sport7.sk dnes podvečer.  Nenechajte si ju ujsť!