Main Content

PRE TIPUJÚCICH: Futbal: Dánsko - Slovensko (15.8., analýza)

streda, 15. august 2012 10:39 | Autor: Filip Chudý

PRE TIPUJÚCICH: Futbal: Dánsko - Slovensko (15.8., analýza)
PRE TIPUJÚCICH: Futbal: Dánsko - Slovensko (15.8., analýza) | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Slovenská futbalová reprezentácia vstúpi do novej sezóny v dánskom Odense, keď vyzve domácich reprezentantov. Bude to jej jubilejný 200. zápas v histórií a zároveň posledná previerka pred kvalifikáciou.

Dánsko - Slovensko

15.8.2012 o 20:15, rozhoduje Daniel Staalhammer (Švédsko)

Zápas bude generálkou pre oba národné výbery, pretože kvalifikácia MS 2014 už klope na dvere. Pre našu reprezentáciu to bude tretie vystúpenie pod trénerskou dvojicou Griga – Hipp a už aj samotní tréneri chcú uhrať pozitívny výsledok. Taký, ale príde hlavne so streleným gólom, pričom v májových zápasoch proti Poľsku (0:1) a Holandsku (0:2) sme ho nedosiahli. Lenže Dánsko je konsolidovaný súper zo svetovej špičky, o čom najlepšie vypovedá, že je momentálne 10. najlepšie mužstvo sveta podľa rebríčka FIFA. Navyše minulý rok v marci sme s ním prehrali doma 1:2, keď Dáni ukázali veľmi dobrý výkon. Dobre hrali aj na ME, kde takmer postúpili zo skupiny smrti.

Náš výber nečaká žiadny ľahký zápas, ale práve také potrebuje, aby nám ukázali s kým môžeme počítať na kvalifikačné zápasy. Slovenská reprezentácia má viacero nevyjasnených postov a tréneri si chcú ujasniť situáciu hlavne na pozíciách ľavého obrancu a defenzívnych stredopoliarov, ale otáznikov je rozhodne viac. Prvým je pozícia brankára, kde dostane opäť príležitosť Mucha. Oba kraje obrany sú tiež otázne, lebo Pekarík v poslednej dobe výkonmi nepresviedča, ale konkurencia nie je momentálne široká. Preto je veľmi dobré, že šancu dostane Pauschek, ktorý v pozitívnom svetle ukázal už v pohárových zápasoch a teraz má šancu presvedčiť na medzinárodnom poli.

Dvojicu defenzívnych stredopoliarov budú tvoriť Sapara s Kuckom. Prvý z nich sa vracia do reprezentácie po krátkej prestávke, pretože v klube nastupuje práve na tejto pozícií. Kucka sa bude snažiť presvedčiť, že jeho slabšia forma z minulej sezóny, ktorá ho nakoniec stála prestup do Interu Miláno, je už preč. Posledným otáznym miestom je post útočníka. Ďalšiu šancu dostane Bakoš, ale ani on nás zo streleckej impotencie zatiaľ nevykúpil. Preto tréneri oprášili Jakubka, ktorý je zrejme posledným žolíkom. Ak ani tento ťah nepomôže, tak potom ostáva už iba dúfať, že Vittek bude o mesiac v zápasovej kondícií a spolu s ním všetci nosní hráči.

Dánsko po ME nemusí riešiť kardinálne otázky. S reprezentačnou kariérou síce skončili brankár Sorensen a aj skúsený stredopoliar Ch. Poulsen, ale obaja už na ME medzi oporami nefigurovali. Sorensen sa na ne pre zranenie nedostal a Ch. Poulsen vysedával na lavičke náhradníkov. Dánskej reprezentácií už 12 rokov šéfuje Morten Olsen, ktorý zostavil aj teraz kvalitné mužstvo. Základom je dobrá obrana na čele s kapitánom Aggerom, ale na hru mužstva má veľmi pozitívny vplyv dvojica defenzívnych stredopoliarov Kvist – Zimling. Svetovým esom budúcnosti má byť tvorca hry Eriksen, ale ten na ME totálne vybuchol. Ale o dánske góly na nich sa starali hrotový Bendtner a ľavé krídlo Krohn-Dehli.



Live stream zo zápasu bude k dispozícií na našej stránke v sekcií Živé prenosy.

Predpokladané zostavy
Dánsko: Andersen – Jacobsen, Bjelland, Agger, Juelsgard – Kvist, Zimling – Mikkelsen, Eriksen, Krohn-Dehli – Bendtner
Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Hubočan, Pauschek – Sapara, Kucka – Weiss, Hamšík, Stoch – Bakoš.

Ako tipovať
Posledný test pre obe mužstvá pred začiatkom kvalifikácie poslúži pre trénerov na oboch stranách, ako dobrá príležitosť vyskúšať nové veci. Dáni musia trochu improvizovať v obrane, ale variantu budú hľadať aj do útoku. Pretože Bendtner bude na začiatku kvalifikácie chýbať pre trest, preto dnes hrať zrejme celý zápas nebude. Minulý rok nám robili veľké problémy dánske krídla, ktoré sa postarali o oba góly, ale teraz si na ne dáme oveľa väčší pozor. Naša reprezentácia má problémy s dávaním gólov a iba ťažko sa to dnes zmení. Aj preto to bude skôr taktický zápas, ako gólová naháňačka. V takejto réžií padnú v zápase maximálne 2 góly. Na to je v našej tipovacej lige vypísaný kurz 1,76.