Main Content

NBA: Bryant podnikol ďalší krok do klubu nesmrteľných

piatok, 18. jún 2010 13:17 | Autor: TASR

S piatimi titulmi na konte, no najmä s dvoma oceneniami pre najužitočnejšieho hráča finálovej série NBA sa zaradil Kobe Bryant do histórie medzi najväčšie legendy basketbalu.

Jeho meno od štvrtkového večera zostane zapísané do kroník popri basketbalistoch ako Michael Jordan (MVP finále bol šesťkrát), Shaquille O`Neal (3), Magic Johnson (3) či Larry Bird (2). Dohromady je takýchto hráčov s mnohonásobným individuálnym úspechom vo finále play-off iba deväť. "Jednoznačne sa o ňom môžeme baviť v rámci témy o najlepších hráčoch všetkých čias. A najzaujímavejšia pointa tohto rozhovoru bude, že Bryant ešte neskončil. Ešte v súvislosti s ním budeme mať o čom hovoriť," vzdal hold svojmu kolegovi v kategórii päťnásobných majstrov NBA rozohrávač Derek Fisher.

Obidve ocenenia finálového MVP získal 31-ročný rodák z Philadelphie v ostatných dvoch rokoch. Nemuselo tomu tak byť, resp. mohlo sa tak stať na inom pôsobisku, keďže Bryant pred sezónou 2007/08 reálne uvažoval, že zmení klub, keďže v Los Angeles nevidel šance tímu na ligový primát. Zároveň novinári v zámorí zaznamenali viacero konfliktov s vedením klubu. No Bryant zostal, v danom roku sa stal MVP základnej časti a Lakers to dotiahli až do finále, kde v ďalšom z klasických finále s Bostonom ťahali za kratší koniec. Výbornú sezónu vtedy jedným škrtom prekryl šiesty zápas finále, pre klub z "mesta anjelov“ jeden z najhorších v histórii. Šanca na revanš prišla o dva roky a Kobe Bryant bol neoddeliteľnou súčasťou cesty za 16. titulom Lakers, ktorí tak už iba o jeden primát zaostávajú za rivalom z Massachusetts.

Spomedzi všetkých predchádzajúcich sezón, keď dosiahol Bryant so svojím tímom na absolútny vrchol NBA, vybral 12-násobný účastník All-Star zápasu práve posledný za ten "naj". Dôvodom je strastiplná cesta, ktorá k nemu viedla. Bryanta totiž sužovali v priebehu ročníka viaceré zranenia, Lakers zatieňovali v súťaži hráči Cleveland Cavaliers a samotného Bryanta líder "Cavs" LeBron James, napokon MVP základnej časti. Následne sa najlepší hráč Lakers nedokázal strelecky chytiť v úvode play-off, takže výsledný efekt v majstrovskej podobe je na nezaplatenie. "Tento titul je zďaleka najsladší zo všetkých. A po prekonaní všetkých tých ťažkostí je ešte sladší. Každý neprestajne ukazoval prstom a vravel, že som už starý, že na to nemám. Dotýkalo sa ma to," priznal Bryant.

Ďalším sladidlom majstrovského pocitu bol fakt, že Bryant prvýkrát vo finále pokoril najväčšieho rivala Lakers (predtým získal tituly proti Indiana Pacers, Philadelphia 76ers, New Jersey Nets a Orlando Magic). Boston v celkovom historickom porovnaní síce dominuje nad Lakers iba o jeden titul (17 ku 16), no vo vzájomných zápoleniach o primát je na tom jednoznačne lepšie - 9:3. Bryant sa k tejto téme vyjadroval počas série odmietavo, tvrdiac, že dôležitý je iba každý nasledujúci zápas a história s tým nemá nič spoločné. Po play-off už ale mohol priznať farbu. "Iba som vám klamal, páni," prihovoril sa novinárom a pokračoval: "Keď ste v danej situácii, musíte to potlačiť. Ale veď vy viete, aký som ja znalec tejto súťaže. Poznám každú sériu Lakers, ako aj každú sériu Celtics. Každá jedna štatistika mi je známa. Znamená to pre mňa veľa, no na to som sa nemohol sústrediť. Musel som myslieť iba na hru."

Tesne po zisku trofeje hráči často nedokážu myslieť na ďalší ročník a pokus obhájiť trofej, radšej sa kúpu v slastnom pocite úspechu po dlhodobej drine na tréningoch a v zápasoch. No Bryant už je myšlienkami pri možnosti ďalšieho majstrovského "hetriku" a pri útoku na tento cieľ chce mať nad sebou aj kouča Phila Jacksona, s ktorým mal v minulosti niekoľko konfliktov. Jackson ho totiž nazval v kritickom období klubu na začiatku tisícročia okrem iného aj "nekoučovateľným". No to je už dávno uzavretá kapitola a prípadný odchod Jacksona z postu trénera Lakers by Bryanta nesmierne mrzel. "On vie veľmi dobre, ako veľmi chcem, aby zostal. Povedal som mu to aj osobne. Bol som k nemu naozaj priamočiary a bez obalu som mu povedal, ako to veľmi chcem. Poďme to ešte skúsiť, ešte raz sa o to pokúsme," preukázal svoje odhodlanie na ceste za ďalším úspechom jeden z najlepších hráčov histórie.