Main Content

NBA Analýzy (1.): Preview k siedmemu zápasu finále LA Lakers - Boston Celtics

štvrtok, 17. jún 2010 12:55 | Autor: TASR

NBA Analýzy (1.): Preview k siedmemu zápasu finále LA Lakers - Boston Celtics
NBA Analýzy (1.): Preview k siedmemu zápasu finále LA Lakers - Boston Celtics | zdroj: SITA, Sport7.sk

Sezóna 2009/10 basketbalovej NBA stojí pred svojím absolútnym vrcholom. Finálová séria play-off medzi historicky najtradičnejšími konkurentmi v boji trofej Los Angeles Lakers a Boston Celtics dospela do fázy, v ktorej sa jednoducho musí rozhodnúť.

V noci zo štvrtka na piatok sa bude v kalifonskom Staples Center po siedmom zápase korunovať šampión. Buď sa ním šestnásty raz stane domáci obhajca vlaňajšieho titulu alebo si hostia pripíšu osemnásty primát v histórii klubu.

"Hovoríme o basketbale, stále je to iba hra, v ktorej rozhodujú vždy tie isté veci," povedal pred súbojom najskúsenejší z najskúsenejších, tréner Lakers Phil Jackson, ktorý utorkovom v šiestom zápase série dosiahol 224. víťazstvo v play-off v kariére, čím prekonal hokejovú trénerskú legendu Scottyho Bowmana v počte triumfov po základnej časti sezóny a stal sa absolútnym lídrom medzi kormidelníkmi všetkých štyroch amerických profesionálnych športov. Napriek týmto úctyhodným číslam ešte nikdy siedmy zápas finálovej série nekoučoval. "Môžete zrýchliť pohyb, môžete hrať vo vyššom tempe, s nadšením a podobne. Ale ak nebudete robiť základné veci, ak nebudete vo svojej koži, všetko úsilie je márne. Súper nám nič nedaruje, bude to náš charakter, ktorý rozhodne," dodal desaťnásobný víťaz NBA v pozícii trénera Jackson a v takmer rovnakom duchu uvažoval aj jeho náprotivok Doc Rivers: "Nik nemá istotu, že vyhrá sezónu, že vyhrá ktorýkoľvek zápas, nehovoriac o siedmom finále. Nikdy neviete, kedy sa vám znova naskytne takáto príležitosť. Preto keď raz príde, chcete ju využiť. Vždy som vravel, že siedmy zápas je špeciálny. Musíte v ňom robiť všetky tie veci, ktoré ste robili celú sezónu. Veriť a hrať."

K rozuzleniu v siedmom finálovom stretnutí príde 17. raz v histórii NBA, ale iba druhýkrát za ostatných 16 rokov. Lakers a Celtics sa spoločne ocitli v tejto situácii už štyrikrát, naposledy v roku 1984, vždy ju lepšie zvládli Bostončania. Naposledy však hosťujúci tím ustál tlak siedmeho zápasu v roku 1978, keď sa tešili z titulu Washington Bullets. "Úprimne milujem toto napätie. Páči sa mi skutočnosť, že hráme proti Lakers v siedmom zápase na ich palubovke. Fascinuje ma navyše fakt, že ak nevyhrám trofej viackrát, v histórii Celtics nebudem nič znamenať. Úžasne motivujúce," povedal kapitán šampiónov z roku 2008 a rodák z Los Angeles Paul Pierce. Pred dvanástou finálovou sériou medzi dvoma najúspešnejšími klubmi NBA sa dalo tušiť, že to nebudú "tuctové" súboje. Siedme a posledné pokračovanie je však predsa len niečo navyše. "Hrdosť a pýcha, to sú tie správne slová, keď hovoríte o týchto dvoch tímoch. O tom snívate, keď sa ako dieťa hráte na dvore za domom," uviedol veterán v kádri Lakers Lamar Odom. Jeho spoluhráč Kobe Bryant sa snaží eliminovať všetky ťaživé aspekty štvrtkového duelu. "To nie je nič pre mňa. Keď sa pozriem späť, do svojho detstva, často sme sa vzrušene rozprávali o takýchto momentoch. Ale teraz, keď to prišlo, musím jednoducho hrať. Sústrediť sa. Nesmiem sa rozptyľovať všetkým tým nánosom."

Psychická výhoda by vo štvrtok mala byť na strane domácich. V utorok dokázali bravúrne odvrátiť prvý mečbal, vyhrali 89:67. Celtics navyše prišli o člena základnej zostavy Kendricka Perkinsa, čím sa ešte zvýrazní výšková prevaha Lakers. Kľúčový muž podkošovej defenzívy Bostonu si už v úvodnej štvrtine viacnásobne natiahol väzy v pravom kolene. Jeho miesto by mal zaujať niekto z dvojice Rasheed Wallace, Glen Davis.

Prehľad výsledkov doterajších siedmych zápasov finálových sérií play-off NBA medzi Los Angeles Lakers a Boston Celtics:
1962: Celtics - Lakers 110:107 po predĺžení
1966: Celtics - Lakers 95:93
1969: Lakers - Celtics 106:108
1984: Celtics - Lakers 111:102

Ako tipovať

Výsledky hovoria zatiaľ jasnou rečou. Až na jedno zakopnutie Lakers a jedno Celtics platí pravidlo môj dom môj hrad. Dve domáce víťazstvá hráčov LAKERS dali jasne najavo, že žlto-fialový sú veľmi silný práve na domácej palubovke Staples Centre. Na rozdiel od vzájomného finále spred 2 rokov im hrá do karát aj viac skúsenosti a kompaktnejší káder. Dobre sa rozohral podkošový Pau Gasol a aj rozohrávač Derek Fisher. Bostonu bude cíteľne chýbať pod košom Perkins, ktorý bok kľúčovým hráčom defenzívy Celtics. Predovšetkým posledné domáce víťazstvo, ktorým Lakers vyrovnali (89:67) vzbudzuje rešpekt a preto sa prikláňame práve na stranu domáceho mužstva. Dnes tipujte na Lakers. Taktiež odporúčame tipnut s nízkym vkladom na to, že Lakers strelia ako prvý 10 bodov.

Naše tipy: 
víťazstvo LA Lakers
(kurz 1,30 na bet365.com)
tip s nizkym vkladom "kto dosiahne ako prvý 10 bodov? = Lakers" (kurz 1,70 na bwin.com)