Main Content

3 trénerske alternatívy pre Slovan po Weissovi

utorok, 31. júl 2012 14:10 | Autor: Filip Chudý

3 trénerske alternatívy pre Slovan po Weissovi
3 trénerske alternatívy pre Slovan po Weissovi | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk

Po takmer roku abdikoval Vladimír Weiss na funkciu trénera Slovana Bratislava a touto správou opäť šokoval verejnosť. Dokonca zatienil aj správy z OH a mediálna pozornosť je teraz nemierená nielen na Londýn, ale aj Slovan, keď sa čaká, ako to bude ďalej.

Vladimír Weiss svojou abdikáciou uvoľnil stoličku trénera Slovana Bratislava, ktorá zostáva prázdna a kto ju obsadí je otázne.  Voľných trénerov je síce veľmi veľa, ale tých, čo môžu trénovať Slovan veľmi málo. Vedenie Slovana má na výber tri alternatívy, ktorými sa môže vydať...

  Klubová alternatíva

Stávkou na túto kartu funkcionári Slovana môžu aspoň trochu utíšiť rozbúrené vody smerom k fanúšikom. Navyše všetky možné alternatívy sú pokladané za veľké trénerské talenty. Najskloňovanejším menom je Samuel Slovák, ktorý pred necelými dvoma rokmi ukončil úspešnú hráčsku kariéru. Na začiatku roku 2011 sa stal trénerom juniorky Slovana, ktorá bola po jeseni na poslednom 16. mieste v 3. lige západ. Slovák s tými istými hráčmi vyhral jarnú časť súťaže a obsadil celkovo 6.miesto. Potom si dobre počínal aj na jeseň, ale to už nezostalo bez povšimnutia a hráči vo veľkom odchádzali hlavne do 2. ligy. Slovák je veľmi obľúbený medzi fanúšikmi a má silnú charizmu, keď zrejme po svojom otcovi, ktorým je známy herec Marián Slovák, zdedil vlastnosť povedať si svoj názor bez zbytočných fráz a hlavne k veci. Slovák síce nemá potrebnú licenciu, ktorú aktuálne študuje, ale má veľké predpoklady byť dobrým trénerom.

Ďalším adeptom môže byť Marián Zeman, ktorý najvyššiu licenciu už má a ešte nedávno robil v Slovane asistenta. V poslednom období je hlavne známy ako najobľúbenejší futbalový spolukomentátor u nás. Ukazuje, že vie skvele prečítať herné situácie a dokonca sa povráva, že pri titule Slovana v roku 2009 bol najdôležitejším členom realizačného tímu, hoci bol Peckov asistent, pretože iba ten mal vtedy potrebnú licenciu z mladých trénerov Slovana, ktorí sedeli na lavičke.

Poslednou reálnou alternatívou z klubových zdrojov by mohol byť Boris Kitka. Naposledy Weissov asistent sa ukázal v dobrom svetle pri reprezentačnej „21“, keď mal s ňou najlepšie výsledky od čias Radolského a postup jej ušiel naozaj až v poslednej chvíli. Kitka už hlavným trénerom Slovana bol, keď mu dal šancu bývalý majiteľ Černák v roku 2007, ktorého zaujal tým, že Kitka odmietol miesto hlavného trénera Slovana v roku 2005, ktoré mu ponúkli po odvolaní Zaťka, ktorého bol asistentom, ale on odišiel spolu s hlavným trénerom, čo sa stane zrejme aj teraz.

  Slovenská alternatíva

Nedávno sme riešili kto môže trénovať slovenskú reprezentáciu a zistili sme, že u nás dome je kandidátov ako šafranu. A taká istá situácia s prakticky tými istými kandidátni je aj pri Slovane. Je to najmenej reálne alternatíva riešenia na trénera Slovana. Skutočne schopných kandidátov prichádzajúcich do úvahy spočítame snáď na prstoch jednej ruky. Navyše drvivá väčšina už Slovan trénovala. Takže z tejto sorty to môže byť reálne najskôr iba vychádzajúca trénerská hviezdička Adrián Guľa, ktorý robí veľmi dobrú prácu v Trenčíne. Alebo sa ešte môže stať, že majiteľ Slovana Ivan Kmotrík prehovorí Vladimíra Weissa, ale to je zrejme málo reálne.

  Zahraničná alternatíva


Slovan túto alternatívu z historického hľadiska moc nevyužíva. Odkedy sa na Slovensku futbal napevno udomácnil, tak Slovan využíval predovšetkým schopnosti všetkých dobrých trénerov u nás. Že sa domáce zásoby akosi minuli je vidieť aj na tom, že v poslednom čase ho viedli dvaja českí tréneri, pričom nástup Uhrina st. v roku 2009 znamenal, že Slovan mal zahraničného trénera presne po 50 rokoch, hoci Uhrin st. je slovenským rodákom. Z českej školy je najpravdepodobnejší František Straka, ktorý priam horí po mieste trénera Slovana. Takto pred rokom už bola ruka takmer v rukáve, ale nakoniec prehovorili Weissa. Straka sa zaujímal o miesto v Slovane okamžite ako skončil v Slavii Praha a pri každej príležitosti Slovan ospevoval. Tiež je možná alternatíva s iným českým trénerom, ale nie je vylúčené, že Slovan skúsi renomovanejšie zahraničie, hoci takto narýchlo to bude asi nereálne.

Na záver

Vladimír Weiss odviedol v Slovane veľa čiernej roboty, ale ani on zrejme nestačil na nejasnú klubovú štruktúru, ktorá pôsobí chaoticky. Paradoxne hlavne on bol tým hromozvodom, do ktorého veľká časť fanúšikov posielala hromy a blesky, hoci sa možno snažil zo všetkých najviac, aby klub napredoval. S jeho výrazným prispením sa podarilo vybudovať aj na európske pomery veľmi zaujímavé mužstvo, ktoré je veľmi perspektívne. Teraz musí manažment Slovana nájsť trénerskú osobnosť, ale predovšetkým si musí upratať vo vlastnej kuchyni inak budú hľadať trénera každý rok.

Podľa nás musí dať manažment Slovana oveľa viac kompetencií ľudom s belasým srdcom a hoci sa pohlo v poslednej dobe viac vecí dopredu, tak najsledovanejším je aj tak post trénera. Preto by mali dať šancu domácemu zdroju a možno by bola zaujímavá kombinácia Slovák – Zeman.

Kto by mal byť podľa vás novým trénerom Slovana? Svoj názor vyjadrite v diskusií.