Main Content

MS 2010: "Weissovci" sú na začiatku dlhej cesty, čaká nás svetlá budúcnosť

streda, 16. jún 2010 12:22 | Autor: Martin Gregor

MS 2010: "Weissovci" sú na začiatku dlhej cesty, čaká nás svetlá budúcnosť
MS 2010: "Weissovci" sú na začiatku dlhej cesty, čaká nás svetlá budúcnosť | zdroj: SITA

Na Slovensku zavládol po včerajšom nešťastnom zápase s Novým Zélandom smútok. Mnohí sme verili, že víťazstvom si naša reprezentácia pootvorí dvere do vytúženého osemfinále.

Nestalo sa a nás čaká ešte tuhý boj o vysnívanú druhú postupovú priečku. Nič nie je vopred stratené, no v tomto článku by sme radi zdôraznili iné ciele, s ktorými odcestovali naši chlapci na svetový šampionát do Juhoafrickej republiky.

Buďme realisti. Postup zo skupiny bol už pred zápasom s Protinožcami menším snom. Nie nesplniteľným, ale prirovnal by som to pravdepodobnosti našej výhry nad Kanadou počas MS v hokeji. Také zápasy sme už vyhrali, ale nebolo ich mnoho. Teraz nastala podobná situácia vo futbale, ak zdoláme Paraguaj osemfinále bude blízko, ale postupovú istotu by to neznamenalo (na rozdiel od hokeja vo futbale nerozhoduje ako prvý vzájomný zápas, ale skóre).
 
Naši reprezentanti odcestovali do Afriky v roli outsidera. Okrem Slovákov celý svet považoval už pred šampionátom naše postupové šance za takmer beznádejne. No a my, ktorí lepšie poznáme slovenský futbal veríme, že by sa mohli mýliť. V rovnakej nádeji sú však aj priaznivci krajín ako KĽDR, Honduras, Nový Zéland, Juhoafrická republika. Vsadili by ste si na ich postup?
 
Náš prienik do osemfinále by bol krásny, no oveľa dôležitejšie pre našu reprezentáciu je to, aby hráči nabral cenné skúsenosti a zabezpečili si angažmán v lepších kluboch. Treba si uvedomiť, že máme nesmierne mladé mužstvo, ktoré disponuje veľkou dávkou talentu. Futbalové MS v JAR môžu znamenať pre náš futbal niečo podobné, čo znamenal Petrohrad pre hokejistov.
 
S kolegami z Grécka a Talianska sme sa zhodli, že mladý Weiss, ktorý len nedávno oslávil 20 rokov bol našim najlepším hráčom v úvodnom vystúpení. Nikto nepochybuje o tom, že ho čaká skvelá kariéra. Taktiež sa nám páči jeho sebavedomie a odhodlanie bojovať o miesto v základnej zostave veľkoklubu Manchester City. 

Miňo Stoch je ďalším supertalentom v našej zostave. Škoda, že pre zranenie nemohol odohrať proti Novému Zélandu viac minút. Ako 20 ročný podpísal zmluvu s najslávnejším klubom tureckej ligy Fenerbahce Istanbul. Možno niekoho prekvapil 4-ročný kontrakt, predsa len Miňo by mal na to hrať aj v lepšej lige. Nikde však nie je napísané, že klub nemôže odpustiť hneď po ďalšej sezóne. Výhodou je, že v drese Insanbulu bude mať šancu nastúpiť v Lige majstrov a zbierať tak ďalšie cenné skúsenosti.
 
Okrem Stocha s Weissom máme v tíme ďalších skvelých mladíkov. K Markovi Hamšíkovi sa snáď ani netreba vyjadrovať. Interest o jeho služby zo strán veľkoklubov ako sú FC Barcelona, FC Chelsea, Manchester United, či Juventus Turín hovorí za všetko.  Martin Škrteľ je pán obranca, pilier našej defenzívy má tiež len 25 rokov. 23 ročný Erik Jendríšek prestupuje do Schalke 04. Hrávať v jednom z najsilnejších klubov nemeckej súťaže mu určite prospeje.  Nerád by som zabudol na Kucku, o ktorého majú záujem v Premier League. Tiež má len 23 rokov. Skvelé sezóny môžu mať pred sebou ešte aj Šesták (26), Pekárik (23), či Hološko (26). Práve sme spomenuli deviatich hráčov s veľkým potenciálom, ktorých spoločný vekový priemer je len 23 rokov. Všetci z nich majú šancu patriť medzi európsku elitu. No a v bránke máme 27 ročného Jána Muchu, ktorý už teraz patrí bez pochýb medzi svetovú brankársku špičku. Dobre vieme, že brankári sú ako víno, čím starší tým lepší. Mucha teda určite ešte nie je v najlepších brankárskych rokoch.
 
Svetový šampionát v Juhoafrickej republike nie je len o tom, aby sme postúpili do osemfinále. Oveľa cennejšie budú skúsenosti, ktoré si Stoch, Weiss ml, Jendrišek, Hamšík, Kucka a ďalší odnesú so sebou do svojich klubov. Verme, že viacerí dostanú časom ešte lepšie ponuky a aj ďalší Slováci ich budú nasledovať do najlepších líg na svete, či už pôjde o Premier League, Bundesligu, alebo La Ligu. Už v septembri začína kvalifikácia na EURO 2012, na ktorých nechceme chýbať. Žreb nám prial, zo silných košov sme dostali Rusov a Írov. Na tých určíte máme. Z účasti na MS v JAR musíme vyťažiť maximum a potvrdiť to postupom na EURO. Ak sa to podarí, počas európskeho šampionátu v Ukrajine a v Poľsku budeme mať skúsenejší tím, ktorý si môže stanoviť vyššie ciele ako tu v Afrike.
 
Veď aj sám tréner Weiss povedal pár mesiacov dozadu, že naša reprezentácia bude lepšia o dva, tri roky. Jednoducho musí dozrieť. Sme len na začiatku, treba veriť...