Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Skončila sa Saganománia. Alebo len začala?

pondelok, 23. júl 2012 15:12 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Skončila sa Saganománia. Alebo len začala?
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Skončila sa Saganománia. Alebo len začala? | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Saganománia skončila, či začala?

Je koniec trojtýždňového cyklistického šialenstva s poradovým číslom 99., ale už teraz sa pripravuje jubilejný 100. ročník, ktorý nebude taký „oddychový“ ako ten práve skončený. Pre nás to bola najúspešnejšia Tour de France v histórií. Nielen účasťou, ale aj výsledkami, ktoré boli veľmi dobré, ale v očiach fanúšikov predpokladané. Od Petra Sagana sa vlastne očakávalo, že predvedie to, čo predviedol, veď aj sám sa o to stavil. Takto síce vyhral šéfovo auto, ale on ho ani nepotrebuje, veď v jeho prípade ženy neletia na jeho auto, ale bicykel. V tejto chvíli je na svete veľmi veľa žien, ktoré by sa s ním radi previezli na jeho bicykli, na ktorom mu to teda jazdí.

Ziskom zeleného trička za najaktívnejšieho pretekára sa síce zapísal do histórie, ale aj tento úspech ocení viac svet ako my. Futbalisti nemajú doteraz štadióny, hokejisti tiež nemajú kde trénovať a iba ťažko si predstaviť, že teraz bude zrazu všade veľa mladých cyklistov, ktorým opravia napríklad cesty. Kto sa bude chcieť presadiť v tomto náročnom športe, aby si v budúcnosti vyšliapal za 1 km pár centov sa aj naďalej bude musieť prebíjať cez slovenské výtlky, ktoré naňho číhajú nielen na ceste. Po úspechoch síce prídu sponzori, ale v reklamných spotoch by mal byť skôr text, že bez rodičov by som to nikdy nedokázal a nie, že bez nového sponzora.

Slovenskí cyklisti si pozornosť vyjazdili sami a majú potenciál na ešte väčšiu. Peter Sagan je stále vlastne iba nováčik, ale už teraz je jasné, že má ešte na viac. Niektorí ho možno už teraz vidia na cyklistickom Olympe, ale k tomu má ešte pred sebou veľmi veľa šliapnutí do pedálov. Peter Velits taktiež nepovedal posledné slovo a keď dokáže odstrániť slabé dni, tak možno to nebude ani tak dlho trvať a svet bude prekvapený ešte viac. Teraz ukázal skvelý potenciál v časovkách a keď stabilizuje výkonnosť aj v kopcoch, bude to ešte v budúcnosti veľmi veselé.

Ale už teraz v sobotu je tu ďalšia výzva a príležitosť na nesmrteľnosť. Olympijské preteky sú totiž iba raz za 4 roky a tu sa bude odmeňovať aj 2. a 3. miesto. Profil trate je šitý pre domáceho favorita a zrejme najlepšieho šprintéra nielen súčasnosti Marka Cavendisha, ktorý aj na Tour de France ukázal, že keď chcel vyhrať, tak proste vyhral. Peter Sagan ešte nie je taký rýchly, ale zas ani pomalý, aby nemohol brať medailu. Bude to síce ťažké, ale nie nemožné. Saganománia bude teda pokračovať minimálne do soboty. Ale bolo to posledné tri týždne až príliš pútavé na to, aby to minimálne ešte zopár rokov nepokračovalo.
 

Odporúčané články