Main Content

Také slabučké Euro som už dlho nevidel, tvrdí moderátor Peter Čambor

piatok, 20. júl 2012 13:23 | Autor: Anton Martinka

Také slabučké Euro som už dlho nevidel, tvrdí moderátor Peter Čambor
Také slabučké Euro som už dlho nevidel, tvrdí moderátor Peter Čambor | zdroj: Anton Martinka pre Sport7.sk, foto markiza.sk

Prinášame vám exkluzívny rozhovor s moderátorom športových novín v TV Markíza, Petrom Čamborom. S populárnym moderátorom sme sa porozprávali o jeho televíznych začiatkoch, o futbale a nevynechali sme ani tému športových plánov TV Markíza.

Ako ste sa dostali ku moderovaniu športových novín?

Ku moderovaniu som sa dostal cez konkurz pred 15 rokmi. Začínal som ako športový redaktor a v roku 1998 po rozhodnutí vedenia televízie ma presunuli na pozíciu moderátora. Takže som si ten pomyselný rebrík vyšľapal poctivo.

Čo by ste poradili ľudom, ktorí by chceli pracovať v oblasti športovej žurnalistiky?

V prvom rade na to, aby sa nespoliehali na pomoc niekoho iného ale pracovali na sebe. Každý novinár, či už spravodajca alebo “šporťák“ musí mať prehľad vo všetkých oblastiach života a taktiež musí mať trocha toho talentu.

Na ktorú pozitívnu správu, ktorú ste priniesli divákom nikdy nezabudnete?

Fíha, bolo ich toľko, že už ani neviem, ktorá bola tá najlepšia. Na majstrovský hokejový rok 2002 určite nikto nezabudne, na postup Slovenska na MS 2010 a víťazstvo nad Talianskom. Na mňa však veľmi zapôsobili dve strieborné medaily Martiny Moravcovej na Olympijských hrách v Sydney. Myslím si, že doteraz neboli tieto výkony dostatočne docenené.

Prejdime k futbalu. Čo hovoríte na trénerskú dvojicu Griga - Hipp?

Osobne to beriem ako pokus, ktorý môže, ale aj nemusí výjsť. Vzhľadom k tomu, že obidvaja tréneri si v súkromí rozumejú, by mohla byť táto kombinácia úspešná. Druhou otázkou je, ako sa postavia k hernému štýlu a ku celkovej skladbe mužstva a či budú mať aj ten “ Weissovský“ inštinkt.


Aké sú podľa vás šance Slovenska v kvalifikácii na MS 2014?

V kvalifikácii o EURO 2012 sme v porovnaní s MS 2010 urobili desať krokov dozadu. Mne bude absolútne stačiť ak budú hrať odvážny futbal s rozumom a nie alibisticky, ako sme mohli vidieť v predošlej kvalifikácii.


Čo hovoríte na výkony Holandska na tohtoročnom EURE?

Mňa osobne Holandsko veľmi sklamalo, keďže som fanúšikom ich futbalu. Ako som už povedal, nemám rád tie pretaktizované systémy, ktoré deformujú futbal už niekoľko rokov. Šport by bol však bez prekvapení veľká nuda, takže aj takéto príbehy k nemu patria, a preto by som veľkú vedu z toho nerobil.


Čo bolo podľa vás najväčším prekvapením EURA?

Najväčším prekvapením podľa mňa bola veľmi slabá úroveň zápasov.  Tak slabučké EURO som už dlho nevidel a to je presne to, o čom som už hovoril. Najväčší tréneri sveta by sa mali zamyslieť, aký futbal budú produkovať, pretože ten sa hrá pre fanúšikov. Nie som však naivný, viem, že biznis na trávniku je obrovský a tomu sa podriaďuje všetko.

Myslíte si, že Slovensko sa v najbližších rokoch dočká národného futbalového štadiónu?

Môj názor je ten, že pokiaľ budú o novom futbalovom štadióne dookola “drístať“ len politici, tak sa ho nikdy nedočkáme. Musí prísť najmä iniciatíva súkromného sektoru inak nebudeme mať štadión ani o sto rokov.

V Česku patrí pod TV NOVA obľúbená športová televízia NOVA SPORT (kedysi Galaxie sport). Myslíte si, že by mohla mať aj Markíza v budúcnosti vlastnú športovú televíziu na podobnej úrovni?

Markíza v auguste štartuje nový kanál určený pre mužov, takže sa možno dočkáme aj väčšieho zastúpenia športových prenosov. Som sám zvedavý ako sa bude tento kanál programovo formátovať.


Na záver otázka na odľahčenie. Koľko si myslíte, že získame medailí na Olympíjskych hrách v Londýne?

Ja tipujem len športové výsledky, aj to len niekedy (úsmev). Ale blíži sa koniec momentu kedy budú našu krajinu na OH ťahať vodní slalomári a preto všetkým želám zlato. Sagan si to na Tour de France pekne “zavaril“ (úsmev) a teraz všetci od neho očakávajú zlato na OH. Verím aj naším strelcom, ale všeobecne to bude veľmi ťažké, takže presný počet vám radšej nepoviem (smiech).