Main Content

MS 2010: Adamec: "Prvý zápas sa nehrá na krásu, ale na víťazstvo"

pondelok, 14. jún 2010 17:05 | Autor: TASR

Podľa dvojnásobného účastníka MS vo futbale (1962 v Čile, 1970 v Mexiku) Jozefa Adamca zverenci Vladimíra Weissa budú mať v porovnaní s jeho pamätným debutom na striebornom šampionáte 1962 v Čile vo víťaznom zápase so Španielskom (1:0) oveľa ťažšiu pozíciu.

"Na rozdiel od súčasných reprezentantov, ktorí budú v súboji s Novým Zélandom na MS debutovať všetci naraz, ja som bol v Čile iba súčasťou tímu, v ktorom muziku tvrdili oveľa skúsenejší hráči Dukly Praha Ladislav Novák, Svätopluk Pluskal, Jozef Masopust a tiež dvojica zo Slovana Bratislava Viliam Schrojff a Ján Popluhár. Oni už mali skúsenosti z MS 1958 vo Švédsku, ja nie. Preto som ani nebol nositeľom hernej kvality v tomto mužstve. Pri mojej premiére na šampionáte som mohol iba prekvapiť - a navyše som bol aj vo výhode, lebo som nemal čo stratiť," vrátil sa 68-ročný rodák z Vrbového Jozef Adamec v spomienkach o 48 rokov späť. "My sme vtedy mali v skupine Brazíliu, Španielsko, Mexiko, takže v súboji s takýmito špičkovými mužstvami sme mohli iba prekvapiť, čo sa nám napokon aj podarilo.  Zverenci trénera Weissa to však majú zložitejšie aj preto, lebo v súboji s Novým Zélandom, budú miernym favoritom a každý od nich v premiére na MS čaká víťazstvo, v najhoršom aspoň respektíve remízu. Lenže tento cieľ nebude ľahké splniť, lebo za Nový Zéland nastúpia urastení a kondične zdatní futbalisti," konštatoval bývalý sedemnásobný majster Československa (2-krát v drese Dukly Praha, 5-krát so Spartakom Trnava) a ústredná postava slávnej Trnavy z prelomu 60. a 70. rokov.

Štvornásobný najlepší strelec bývalej federálnej ligy a člen Klubu ligových kanonierov (170 gólov v 383 zápasoch) podoprel svoje tvrdenie o fyzicky dobre disponovaných Novozélanďanoch nedeľňajším duelom Nemecka a Austrálie (4:0). Podľa Adamca bolo jasne vidieť, že "protinožci" hrajú dôrazne do tela, srdnato bojujú o každú loptu a v tomto ohľade sa nezľakli ani vysokofavorizovaných Nemcov.

"Herný prejav Austrálie by nás mal dopredu varovať, lebo aj novozélandskí futbalisti preferujú podobný štýl hry, v osobných súbojoch často využívajú dobrý fyzický fond. Preto my by sme sa v meraní síl s nimi mali presadiť najmä dobrou loptovou technikou, rozumnou hrou nie iba v ofenzíve, ale aj v defenzíve a najmä taktickou disciplínou. Verím, že zverenci trénera Weissa sa presadia vtipom v ofenzíve a kreativitou pri zakladaní rýchleho protiútoku. Toto by mohol byť kľúč k nášmu úspechu vi prvom zápase na svetovom šampionáte," ponúkol recept na Novozélanďanov 44-násobný bývalý československý reprezentant.

Jozef Adamec 24 hodín pred prvým vystúpením Slovákov na MS 2010 pripomenul vlastnú skúsenosť z dvoch šampionátov. "Prvé stretnutie na MS sa nehrá na krásu a futbalovú eleganciu, ale na víťazstvo. Rozhodujúce budú tri body, nie spôsob, ako sme sa k tomuto víťazstvu dostali. Darmo v stretnutí štyrikrát po pekných akciách trafíme žrď, keď dostaneme nešťastný gól ako napríklad Angličania v stretnutí s Američanmi. Lebo aj také góly na MS padajú a platia. Treba sa vyvarovať individuálnych chýb a dať si najmä pozor pri štandardných situáciách súpera. Urastení hráči, ktorí väčšinou pôsobia v nižších anglických súťažiach, vedia vyhrávať hlavičkové súboje," skonštatoval autor 14 gólov v reprezentačnom výbere bývalého Československa.