Main Content

ROZHOVOR: Adrián Holešinský: Majstrovský titul je dielom celého tímu!

utorok, 17. júl 2012 09:46 | Autor: Dominika Mariňáková

ROZHOVOR: Adrián Holešinský: Majstrovský titul je dielom celého tímu!
ROZHOVOR: Adrián Holešinský: Majstrovský titul je dielom celého tímu! | zdroj: Dominika Mariňáková pre Sport7.sk

Má len 16 rokov a už sa mu podarilo to, o čom snívajú mnohí športovci, no len máloktorí to aj dosiahnu. Rodák z Čadce, aktuálne hráč MsHK Žilina Adrián Holešinský, sa stal zlatým strelcom našej juniorskej hokejbalovej reprezentácie do 16 rokov.

Adrián Holešinský v predĺžení finálového zápasu proti Českej republike zabezpečil svojim deviatym gólom na turnaji nášmu tímu majstrovský titul. Nám prezradil viac o hokeji, svojich snoch, plánoch do budúcna ale aj o samotných majstrovstvách.

Vyhral si majstrovstvá sveta, bol si tretím najproduktívnejším hráčom turnaja, zaradili Ťa aj do All Stars výberu MS. Aké tajomstvo sa ukrýva za týmto úspechom?

V prvom rade ďakujem mojim spoluhráčom, ktorí mi pomáhali. Za to, že som bol tam, kde som bol, ďakujem celému tímu, boli sme výborná partia a vďaka tomu sme aj vyhrali a ja som dosiahol aj individuálny úspech.

Ako berieš takýto úspech s odstupom času? Predsa len, si majster sveta...

Tak určite, pekne to znie a som rád, že sme to dokázali, nie každý deň sa stanete majstrom sveta. Ale tak raz za 2 roky by sme to chceli zopakovať (úsmev).
Váš tím sa skladal z hráčov viacerých klubov, boli tam hokejisti i hokejbalisti. V klube si zvyknutý na iných spoluhráčov, teraz ste mali prakticky len pár dní na to, aby ste sa zohrali, napriek tomu to vašej formácii, ako aj celému tímu klapalo. Ako je to možné, že tak rýchlo zafungovala chémia?

S chalanmi sa poznám už z hokejovej reprezentácie a dobre spolu vychádzame, v útoku som mal Petra Valenta z Banskej Bystrice a Kristiána Ferleťáka z Martina, s ktorými sa hralo veľmi dobre a rozumeli sme si od prvého dňa. Základ bol ale v tom, že sme mali kvalitnú obranu: Filipa Adamčíka z Banskej Bystrice a Braňa Zwicka z Kežmarku, ktorý je považovaný za najlepšieho hokejbalistu na Slovensku vo svojej vekovej kategórii.

Proti ktorému súperovi sa Ti hralo najťažšie, ktorý vám narobil najviac problémov?

Podľa mňa najťažší zápas bol ten úvodný s Kanadou a dosť sme sa nadreli aj vo finále s Českom.

Aká bola atmosféra počas majstrovstiev?

Atmosféra bola výborná, počas celého šampionátu sme boli v hernej pohode a aj preto sa nám darilo.

Týždeň pred finále si strelil víťazný gól aj vo finálovom zápase domácej hokejbalovej ligy. Prezradíš nám svoj recept na zlaté góly?

Na to nie je žiaden recept, jednoducho sa vyžívam vo chvíľach, kedy ide o všetko. Je to zhoda náhod, že som to rozhodol práve ja, mohol to byť hocikto iný, ale šťastie sa usmialo na mňa a som za to vďačný, no bola to iba taká čerešnička na torte, za úspechom stojí celý kolektív.

Čo oslavy? Predsa len, ste ešte neplnoletí, takže ste to moc preháňať nemohli. Detské šampanské tieklo potokom?

(smiech) Určite sme zostali pri tom šampanskom ;) Ale nie, oslavovali sme v miere.

Si síce majstrom sveta v hokejbale, hrávaš však aj hokej. Ktorý šport Ti imponuje viac?

Určite je to hokej. Hokejbal je ale tiež nádherný šport, ktorý ma udržiava v kondícii počas voľna.

Kto Ťa priviedol k hokeju?

K hokeju ma priviedol otec. On bol takisto aktívny športovec, hrával futbal a od malička sme spolu sledovali zápasy v televízii. Potom ma vzal na štadión, mne sa to hneď zapáčilo a baví ma to dodnes.

Koľko rokov už hrávaš?

Hokej hrám už približne 12 rokov.

Čo sa týka hokeja, hráš slovenskú extraligu dorastu za MsHK Žilina. Ako si spokojný s uplynulou sezónou?

Som veľmi spokojný, lebo som ani nečakal, že by som hral pravidelne v doraste. Patril som k najmladším hráčom, ale vďaka spoluhráčom Robovi Lantošimu a Miňovi Dolinajcovi som sa vypracoval vyššie, zostali sme spolu a šlo nám to celkom dobre. Celkovo sme skončili na štvrtom mieste. Mohli sme mať aj vyššie umiestnenie, ale dvaja kľúčoví hráči, bratia Dolinajovci, odišli pomôcť chalanom z Liptovského Mikuláša, pretože im hrozilo vypadnutie zo súťaže.

Kde plánuješ odohrať nasledujúcu sezónu?

Mal som ísť hrať do Švédska za juniorov MoDo Hockey, ale neuvoľnil ma klub, takže rok ešte odohrám za Žilinu a potom sa uvidí. Rád by som v budúcej sezóne skúsil CHL (Central Hockey League, najlepšia juniorská liga sveta v USA a Kanade, pozn. red.)

Aký bol najťažší, najhorší a najkrajší moment Tvojej doterajšej kariéry?

Najhorší moment v mojom živote bola prehra proti Slovanu v tejto sezóne, ktorá nám definitívne zahatala cestu za medailou. Najťažší moment bolo práve vyrovnanie Čechov vo finále z 5:2 na 5:5. A najkrajší moment bolo jednoznačne rozhodnutie finále majstrovstiev sveta.

Čo by si chcel vo svojej kariére dosiahnuť?

Tak určite, ako každý športovec, aj ja mám tie najvyššie ciele. Chcel by som vyskúšať NHL alebo aspoň tie najlepšie európske ligy.

Ako je to v Tvojom prípade so školou? Máš nejaké úľavy či aj majstri sveta sa musia poctivo učiť na každú previerku?

Som na športovom gyme v Žiline. Mám individuálny študijný plán, takže do tej školy moc nechodím, ale keď už som tam, tak to stojí za to  (smiech).

Ako momentálne tráviš prázdninové dni?

Tak, teraz mám voľno, lebo je po letnej príprave, takže oddychujem, ale za chvíľu opäť začíname naplno s prípravou na novú sezónu.

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa šťastia v nasledujúce kariére.

Aj ja ďakujem (úsmev).