Main Content

MS 2010: Holandsko zdolalo Dánsko 2:0, no nepresvedčilo + Hlasy

pondelok, 14. jún 2010 16:51 | Autor: TASR

V úvodnom pondelňajšom zápase na futbalových majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike zvíťazilo Holandsko nad Dánskom na štadióne Soccer City v Johannesburgu 2:0 (0:0).

O úvodný presný zásah v prvej konfrontácii dvoch európskych mužstiev na MS 2010 sa paradoxne postaral na začiatku druhého polčasu dánsky obranca Simon Busk Poulsen, ktorý hlavičkou prekonal vlastného brankára. Bol to prvý vlastný gól na XIX. MS. Druhý gól pridal päť minút pred koncom riadneho hracieho času útočník Liverpoolu Dirk Kuyt. Zverenci trénera Berta van Marwijka predĺžili svoju šnúru bez prehry na okrúhlych 20 duelov.

Holanďania aj bez jednej z najväčších hviezd, zraneného Arjena Robbena, vylepšili svoju štatistiku zo vstupných zápasov na svetových šampionátoch. Pri svojej ôsmej účasti na MS zaznamenali siedme stretnutie so ziskom minimálne jedného bodu, prehrali iba raz - ešte v roku 1938 s Československom (0:3). Navyše, s Dánmi neťahali za kratší koniec v riadnom hracom čase už 43 rokov a vzájomnú bilanciu upravili na 12 triumfov, 10 remíz a 7 prehier. Do historických štatistík sa zapísal holandský obranca a zároveň kapitán "oranjes" Giovanni van Bronckhorst, ktorý absolvoval svoj jubilejný 100. duel v najcennejšom drese. Holandská futbalová história pozná okrem rodáka z Rotterdamu ďalších troch hráčov, ktorí majú na konte aspoň 100 reprezentačných štartov. Sú nimi brankár Edwin van der Sar (130), obranca Frank de Boer (112) a stredopoliar Phillip Cocu (101). Najbližšie sa na šampionáte stretnú v sobotu 19. júna s Japoncami, v ten istý deň Dánsko odohrá zápas proti Kamerunu.


Holandsko - Dánsko 2:0 (0:0)


Góly
: 46. S. B. Poulsen (vlastný), 85. Kuyt, ŽK: 44. De Jong, 49. Van Persie - 64. Kjaer, rozhodovali: Lannoy - Dansault a Ugo (všetci Fr.), 83 465 divákov

Zostavy:
Holandsko:
Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel - Kuyt, Sneijder, De Jong (88. De Zeeuw), Van der Vaart (67. Elia) - Van Persie (77. Afellay)
Dánsko: Sörensen - L. Jacobsen, Kjaer, Agger, S. B. Poulsen - Enevoldsen (56. Grönkjaer), Ch. Poulsen, Rommedahl, Kahlenberg (73. Eriksen), Jörgensen - Bendtner (62. Beckmann)

Prvú strelu na bránku vyslal v 10. min holandský krídelník FC Liverpool Dirk Kuyt, s jeho pokusom však nemal dánsky brankár Sörensen vážnejšie problémy. "Oranjes" prvýkrát vážnejšie pohrozili v 20. min, keď krásnu kombinačnú akciu trojice Sneijder - Van Persie - Van der Vaart zakončoval posledný menový, ale jeho strelu zblokoval obetavým zákrokom Lars Jacobsen na rohový kop. O sedem minút neskôr spálil tutovku Bendtner, ktorý svoju hlavičku po centri Rommedahla poslal len tesne vedľa pravej žrde. V 33. min si center Kuyta z pravej strany takmer do vlastnej bránky zrazil Kahnlenberg. O minútu neskôr z protiútoku trafili priestor medzi troma žrďami prvý raz aj "severania". Pokus Rommedahla však bezpečne zlikvidoval Stekelenburg.

Úvodný presný zásah sa zrodil už v prvej minúte druhého polčasu, keď center Van Persieho z ľavej strany do vlastnej siete hlavou poslal Simon Busk Poulsen. Lopta sa ešte obtrela o chrbát skákajúceho stopéra Aggera, ale oficiálne štatistiky uvádzajú ako autora nešťastného zásahu Poulsena. Bol to prvý vlastný gól na tomto svetovom šampionáte. Dáni boli počas druhého dejstva neškodní a väčšinou sa len bránili holandským útokom. Šťastie skúšal efektnou pätičkou takmer po hodine hry Van der Vaart, ale Sörensena "nenachytal na hruškách". V 74. min prudkú strelu Van Bommela vyrazil dánsky brankár na rohový kop. Zverenci Berta van Marwijka pekne kombinovali v strede poľa a vytvárali si viac gólových príležitostí ako ich severoeurópsky súper. Jednu z nich využil v 85. min Dirk Kuyt. Ten dôsledne sledoval loptu, ktorá sa odrazila od žrde po pokuse striedajúceho Eliu. Holanďania mohli zvíťaziť aj vyšším rozdielom, ale strelu Affelaya tri minúty pred koncom riadneho hracieho času vykopol z bránkovej čiary Simon Busk Poulsen.

Hlasy:

Bert van Marwijk (tréner Holandska): "Prvý zápas na šampionáte býva vždy náročný. Nám sa však proti Dánom darilo držať taktovku v rukách. Kontrolovali sme vývoj umnou hrou. Súper disponuje kvalitnou defenzívou. Dôležité bolo, že sa nám hneď po polčasovej prestávke podarilo zlomiť jej odpor. Znamenalo to, že oni museli otvoriť hru, tým nám vytvorili viac priestoru a my sme napokon pridali ďalší gól."

Morten Olsen (tréner Dánska): "Ten vlastný úvodný gól bol pre nás ako obliatie vedrom studenej vody. Simon Poulsen bol jedným z našich lepších hráčov na trávniku, ale v tomto prípade nemal šťastie. Takéto veci sa vo futbale stávajú. S nasadením Bendtnera do základnej zostavy sme naozaj nerátali, ale zranenie Jona Dahla Tomassona si vyžiadalo zmeny. Nicklas však nemohol hrať viac ako hodinku, pred nami sú ešte dva dôležité zápasy."

Giovanni van Bronckhorst (kapitán Holandska po 100. štarte v najcennejšom drese): "V prvom polčase sme sa na ihrisku trápili. Našťastie, pomohol nám vlastný gól súpera hneď v úvode druhého dejstva. Oživením bol príchod Eliu - darilo sa mu vďaka jeho rýchlosti narúšať defenzívu Dánov. Len málo hráčov má na svojom konte 100 štartov za Holandsko. Všetci traja - Edwin van der Sar, Frank de Boer a Phillip Cocu - sú mojimi dobrými priateľmi a ja som veľmi rád, že som sa teraz ocitol v ich spoločnosti."

Dirk Kuyt (útočník Holandska, autor druhého gólu): "Oba tímy si museli zvyknúť na náročné podmienky vo vysokej nadmorskej výške. Síce sme v JAR už pár dní a pocítili sme ten vplyv prostredia na tréningoch, ale v zápase je to vždy o niečom inom. V prvom polčase sa nám príliš nedarilo, v druhom dejstve to už bolo z našej strany lepšie. Vytvorili sme si dostatok šancí. Škoda, že sa nám nepodarilo streliť ešte viac gólov."

Wesley Sneijder (stredopoliar Holandska): " Myslím si, že v prvom polčase sme nezahrali nejako prevratne, ale za výkon po zmene strán sme si víťazstvo naozaj zaslúžili. Dáni v úvodnom dejstve fungovali excelentne, mali nás dobre naštudovaných."