Main Content

NHL: Chicago by mohlo vymeniť Mariána Hossu do iného klubu

pondelok, 14. jún 2010 14:20 | Autor: TASR

Ešte sa v Chicagu poriadne neskončili oslavy zisku Stanleyho pohára po 49 rokoch a už sa začína špekulovať, ako Blackhawks vyrieši problémy so zmluvami svojich hráčov a platovým stropom pre budúcu sezónu.


 
Okrem všeobecne skloňovaných mien, ako sú Kris Versteeg, Cristobal Huet, Brent Sopel a Brian Campbell renomovaný hokejový analytik Jim Kelley zo Sports Illustrated uviedol aj Mariána Hossu s poznámkou, že po splnení "stanleycupovej" misie by mohol byť vymenený "okamžite po skončení osláv".

Chicago má pre budúcu sezónu zmluvy so 14 hráčmi a s 1,3 miliónovým bonusom pre Jonathana Toewsa za Conn Smythe Trophy už presiahlo predpokladaný platový strop vo výške 59 miliónov USD na budúcu sezónu. Podľa analytika TSN Boba MacKenzieho je takmer isté, že zo Chicaga sa budú porúčať do iného tímu alebo na farmu Kris Versteeg, Cristobal Huet, Brent Sopel a Brian Campbell. Najväčším problémom je gólman Huet, ktorý by mal v každej z dvoch nasledujúcich sezón "čiernych jastrabov" stáť 5,625 milióna USD. Tridsaťštyriročný Francúz, ktorého nevyrovnané výkony stáli post tímovej jednotky, je s takouto zmluvou v podstate nevymeniteľný. Klub ho tak môže poslať pri najhoršom na farmu, kde mu budú musieť zaplatiť rovnaké peniaze, no jeho plat sa nebude započítavať do platového stropu. Podobne ja na tom aj 31-ročný obranca Campbell, ktorý má ešte šesť nasledujúcich sezón inkasovať po 7,1 milióna USD na rok. Čo sa týka zvyšnej dvojice, Chicago, ktoré potrebuje priestor pod platovým stropom, samozrejme dá prednosť výmene nie za hráčov, ale za draftové pozície. Za talentovaného Versteega, ktorý uvoľní približne 3 milióny USD, by Chicago mohlo dostať niekoľko pozícii na drafte, Sopel by mohol ušetriť tímu 2,3 milióna USD a "jastrabi" by si za neho mohli vyberať vo vyšších kolách draftu.

Marián Hossa je však v súčasnosti najlepším tovarom, ktorý môžu Blackhawks na hráčskom trhu ponúknuť. Tridsaťjedenročný krídelník, hral v posledných troch rokoch vždy vo finále Stanleyho pohára, je aktuálne na vrchole kariéry a určite na ňom ešte pár rokov zostane. Ani jeho 12-ročná zmluva na 62,8 milióna USD, ktorá každý rok spod platového stropu jeho klubu odkrojí 5,23 milióna USD, nie je pri jeho výkonnosti žiadnym problémom. Krídelník Marián Hossa by bol pre Chicago disponujúce dostatkom mladých talentovaných krídelníkov časom jednoduchšie nahraditeľný ako centri Patrick Sharp či Dave Bolland. Za Hossu by Chicago určite dostalo výber v 1. kole draftu a niekoľko mladých, a teda lacných hráčov.