Main Content

Akým smerom sa bude uberať kariéra Roberta Luonga?

pondelok, 9. júl 2012 11:00 | Autor: Dávid Lech

Akým smerom sa bude uberať kariéra Roberta Luonga?
Akým smerom sa bude uberať kariéra Roberta Luonga? | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk

Neustále špekulácie o tom, kto sa stane brankárskou jednotkou Vancouvru Canucks budú čo chvíľa rozuzlené. Vedenie „kosatiek“ sa muselo rozhodovať medzi dvoma brankármi Corym Schneiderom a Robertom Luongom.

Schneider sa dokonca mal stať voľným hráčom a tak bolo treba rýchlo konať. Nedávno s ním vedenie Vancouveru Canucks podpísalo trojročný kontrakt v hodnote 12 miliónov USD.

Mať na súpiske v kolónke brankári Roberta Luonga a Coryho Schneidera je prepych. Takýto prepych mal k dispozícii generálny manažér Vancouveru Mike Gillis 2 roky (Schneider pôsobí vo Vancouveri 4 sezóny, no trvalo sa v mužstve „kosatiek“ usadil až v sezóne 2010/2011). Toto leto však nastala zlomová situácia. Cory Schneider sa mal stať voľným hráčom a vedenie Canucks sa muselo rozhodovať ktorého brankára uprednostniť. Vancouver si upísal Schneidera a tak dalo najavo akým smerom sa bude situácia v bránkovisku Canucks uberať. Roberto Luongo s veľkou pravdepodobnosťou po šiestich rokoch opustí Vancouver.

Roberto Luongo bol draftovaný roku 1997. Bol prvou voľbou New Yorku Islanders a „ostrovania“ si ho vybrali z celkového štvrtého miesta. V sezóne 1999/2000 nastúpil k svojím prvým 24 zápasom. Po svojej nováčikovskej sezóne putoval v rámci trejdu do Floridy Panthers. Tam zotrval do roku 2006. Od sezóny 2006/2007 je súčasťou kanadského klubu z Vancouveru. V základnej časti odchytal 727 zápasov a na svojom konte má 339 víťazstiev a 60 shutoutov. V play-off odchytal 61 zápasov a v sezóne 2010/2011 bol spolu so svojím tímom veľmi blízko Stanley Cupu. Vo finále však Vancouver spoločne s Luongom nestačil na Boston Bruins a po neúspešnom finále sa na Luongove konto zniesla vlna kritiky zo strany médií a fanúšikov. Fanúšikovia obviňovali Luonga z toho, že ich tím nezískal Stanley Cup a zatracovali ho. Už po neúspešnom finále sa hovorilo o sťahovaní tohto 33-ročného brankára.

Roberto Luongo získal s kanadskou reprezentáciou zlatú medailu z olympijských hier 2010, dve zlaté medaily má z MS 2003 a 2004, jedno striebro z MS roku 2005. Získal taktiež zlato zo Svetového pohára 2004. V roku 1999 si z finále MS juniorov odniesol striebro ako porazený finalista. V zámorí získal individuálne ocenenie William M. Jennings Trophy určené pre brankára/ov s najnižším počtom inkasovaných gólov. Ocenenie získal v roku 2011 spoločne s Corym Schneiderom.

V súvislosti s Luongom sa spomínajú predovšetkým tri kluby. Chicago Blackhawks, Toronto Maple Leafs a bývalý zamestnávateľ Luonga Florida Panthers. Medzi najvážnejších kandidátov však patrí Florida Panthers a Chicago Blackhawks. Kanadský gólman v rozhovoroch naznačil, že by sa nebránil prestupu ani do jedného z týchto dvoch menovaných klubov. Taktiež sa nechal počuť, že by sa vzdal „no-trade“ klauzuly, ktorú má zakotvenú v zmluve. Musel by ho o to však požiadať generálny manažér „kosatiek.“ Luongo podpísal v roku 2010 s Vancouverom dvanásťročnú zmluvu v hodnote 64 miliónov dolárov.