Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Španieli už nudia...

utorok, 3. júl 2012 12:32 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA:  Španieli už nudia...
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Španieli už nudia... | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Minulý týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Španieli už nudia...

Tak takéto reči sa šírili celým svetom hlavne po zápase s Portugalskom. A treba povedať, že boli oprávnené. Ich futbal až desil a to nielen súperov, ktorí sa báli a budú báť aj naďalej ich Tiki-Taka. Tento štýl futbalu je skutočne to najlepšie pre tých, čo nemôžu večer zaspať. Stačí sa len 5 minút pozerať a spíte ako zarezaný. Opäť sa iba potvrdilo to, že čo je dokonalé je jednoducho nudné a vo svete športu to platí dvojnásobne. Bolo tak pred 10 rokmi pri Schumacherovi na Ferrari a je tak dnes pri španielskom futbale. Ich futbal je jednoznačne najlepší, ale najatraktívnejší bude iba vtedy, keď budú hrať priamočiarejšie, ako to ukázali čiastočne vo finále.

Pred ním museli čeliť najsilnejšej paľbe otázok, že prečo sú takí nudní. A to Španielov evidentne motivovalo, aby hrali konečne trochu aj pre nestranných divákov. A vo finále ukázali, že futbal je predovšetkým o pohybe hráčov. Systém nehrá podstatnú úlohu, veď keby hral, tak ten španielsky 4-6-0, by nemal mať žiadnu šancu. Veď „odborníci“ po celom svete zvyknú hovoriť, že kto má viac útočníkov ten vyhráva. Lenže Španieli takého nemali na turnaji asi ani jedného. Tréner Vicente del Bosque mal síce k dispozícií hrotového Llorenteho, ale toho nepoužil ani raz.

Celá španielska zostava sa skladá prevažne z hráčov Realu Madrid a FC Barcelona. A v tomto bude asi ten útočný problém. Ak nerátame Villu, tak v týchto kluboch zakončujú akcie predovšetkým legionári. Skvelá súhra sa tak v reprezentácií prejavuje v obrane a strede poľa, ale v útoku už taká logicky nemôže byť. Španieli hlavne preto neboli takí dominantní, ale stále to stačilo na konkurenciu, pretože sa k nim opäť priklonilo aj šťastie, ale tentoraz to bolo hlavne v semifinále naozaj iba o centimetre.

V ňom Portugalci ukázali, že majú kvalitu a hráčov vo veku, keď môžu pomýšľať aj na vyššie méty. Na ne určite mysleli aj Nemci, ale práve neskúsenosť hráčov sa ukázala, ako ten najväčší problém. Ale brať medailu aj na štvrtom veľkom turnaji v sérií to nedokázali zatiaľ ani Španieli. Preto môžu byť v blízkej dobe ešte úspešnejší, lebo potenciál majú aktuálne najväčší. Taliani tiež ukázali, že zohratosť hrá veľkú rolu. Veď hlavne základná kostra Juventusu Turín priniesla finálovú účasť. Inak Taliani by mali poslať na Slovensko blahoprajný telegram, pretože nebyť Weissovej družiny, tak by teraz finálový úspech iba ťažko dosiahli. Ale majstrami sú opäť Španieli, a tak nech žijú, ale v budúcnosti bez tej nudy.
 

Odporúčané články