Main Content

HUDBA: Pesničky k MS a EURO od roku 1994, ktorá sa vám páči najviac?

štvrtok, 10. jún 2010 22:46 | Autor: Martin Gregor

HUDBA: Pesničky k MS a EURO od roku 1994, ktorá sa vám páči najviac?
HUDBA: Pesničky k MS a EURO od roku 1994, ktorá sa vám páči najviac?

S futbalovým šampionátom nesporne súvisia aj oficiálne pesničky, ktoré k nim tradične skladajú tie najznámejšie popove hviezdy daného času. Pripravili sme pre vás súhrn oficiálnych „songov” posledných ôsmych svetových, či európskych šampionátov.

K futbalovým MS 1994 v USA, ktoré boli doposiaľ šampionátom s najvyšším počtom divákov zložila oficiálnu hymnu kapela Gloryland. Vo finále krásneho turnaja zvíťazila Brazília nad Talianskom po pokutových kopoch.

V roku 1996 nasledoval európsky šampionát, ktorý usporiadala kolíska futbalu – Anglicko. Vo finále zdolalo Nemecko prekvapenie turnaja Českú republiku 2:1. Oficiálnu pesničku turnaja zložila skupina Three Lions. Jej názov je Football`s coming home.

Majstrovstvá sveta z roku 1998 ostanú dlho v pamäti predovšetkým u francúzskych fanúšikov. Ich krajina totiž turnaj organizovala a mala tak možnosť sledovať spanilú jazdu svojich miláčikov až do finále. V ňom domáci Francúzi zdolali nevýrazných Brazílčanov 3:0. Oficiálna pesničku turnaja má názov Carneval de Paris od Dario G.

EURO 2000 usporiadali po prvýkrát v histórií dve krajiny - Holandsko a Belgicko. Oficiálnou hymnou turnaja sa stala pesnička od skupiny E-Type s názvom Campione. Víťazom európskeho šampionátu sa stalo Francúzsko, ktoré po zisku titulu majstra sveta z roku 1998 uspelo aj v európskej konfrontácií. Vo finále zdolali Francúzi v Rotterdame pred 50 tisíc divákmi reprezentáciu Talianska 2-1.

Majstrovstvá sveta v roku 2002 usporiadali na základe príkladu európskeho šampionátu spred dvoch rokov dve krajiny – Japonsko a Južná Kórea. Dva štáty, ktoré nepatria medzi futbalovo najvyspelejšie pripravili kvalitný turnaj na krásnych štadiónoch. Oficiálnou pesničkou turnaja sa stal song od skupiny Vangelis s názvom Anthem. Majstrovský titul, už piaty vo svojej histórií vybojovala Brazília, ktorá zdolala vo finále Nemecko 2-0.

Európsky šampionát v roku 2004 usporiadalo Portugalsko. Úlohu zložiť oficiálnu hymnu turnaja dostala slávna portugalská speváčka Nelly Furtado. Tá zobrala túto úlohu veľmi zodpovedne. Svedči o tom jedna z najpopulárnejších športových pesničiek histórie s názvom Forca. Šokujúcim majstrom Európy sa stalo Grécko, ktoré vo finále zdolalo domáce Portugalsko.

Posledný svetový šampionát sa odohral v roku 2006 v Nemecku. Turnaj, ktorého vizitkou je bezchybná nemecká organizácia vyhrali Taliani, ktorí vo finále porazili Francúzsko po pokutových kopoch. Oficiálnu pesničku turnaja zložil populárny Bon Sinclair. Jej názov je Love Generation.

EURO 2008 organizovali opäť dve krajiny. Rakúsko a Švajčiarsko pripravili takmer bezchybný turnaj. Šampionátu dominovali reprezentanti Španielska, ktorí zdolali vo finále Nemecko 1:0. Oficiálnu pesničku k turnaju zložil ich krajan Enrique Iglesias s názvom Can You Hear Me. Španielom to očividne pomohlo.

Určite viete, že tohtoročné majstrovstvá sveta sa uskutočnia v Juhoafrickej republike. V deň, kedy sme zverejnili tento článok budú zahájene na Soccer City štadióne v Johannesburgu zápasom medzi domácou Johoafrickou republikou a Mexikom. Oficiálna pesnička od speváka K‘naana s názvom Waving flag sa stala okamžite hitom číslo jedna všetkých rádií. Mnohí fanúšikovia po celom svete ju považujú za najkrajšiu a najľudskejšiu zo všetkých pesničiek, ktoré boli zložené k svetovým, či európskym šampionátom (v porovnaní s mnohými pesničkami z minulých rokov, ktoré boli plné elektronicky upravenej hudby). Kto bude svetovým šampiónom v roku 2010 vám neprezradíme, dúfame však, že táto pesnička bude naveky spätá s pozitívnym dojmom z vystúpenia slovenskej futbalovej reprezentácie. 


 
Ktorá pesnička sa vám páči najviac? Vyjadrite sa v diskusií pod našim článkom!