Main Content

PREDSTAVUJEME: Súperi slovenských klubov v pohárovej Európe

utorok, 26. jún 2012 14:39 | Autor: Filip Chudý

PREDSTAVUJEME: Súperi slovenských klubov v pohárovej Európe
PREDSTAVUJEME: Súperi slovenských klubov v pohárovej Európe | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Včera sa vo švajčiarskom Nyone otvorila nová sezóna európskych pohárových súťaží. Vyžrebovali sa 1.a 2. predkolá Ligy majstrov a Európskej ligy. V osudí boli všetci štyria naši pohároví zástupcovia, ktorí už vedia, s kým budú mať dočinenia.

Žreb našim zástupcom veľmi neprial, keď v osudí boli určite výrazne lepšie alternatívy. Usmievať sa môžu iba v Trnave, ktorá dostala najprijateľnejšieho možného protivníka, ktorým je írsky Sligo Rovers. Naopak trochu zabehlo Žiline a Slovanu. Obaja boli síce nasadení, ale z ponúkaných alternatív dostali najťažšie prekážky. Žilina sa stretne s izraelským Hapoel Ironi Kirjat Šmona a Slovan pocestuje do Maďarska, kde ho čaká Videoton Fehérvár. Podobne, ako Slovan, pocestuje za súperom do Maďarska aj Senica, ktorá dostala strednú cestu v podobe MTK Budapešť. V prípade postupu ju čaká v 2. predkole atraktívny APOEL Nikózia z Cypru.

Hapoel Ironi Kirjat Šmona


Rok založenia: 2000
Štadión: Municipal Stadium (kapacita: 5 300)   
Tréner: Gili Landau (Izrael)
Najväčšie úspechy:
majster Izraela (2012)
3x víťaz Toto cup-u


Najväčšie prekvapenie najvyššej izraelskej súťaže za posledných 30 rokov. Ale svoj premiérový titul získal Hapoel Ironi úplne zaslúžene. Ligovú súťaž vyhral s priepastným náskokom 17 bodov, pričom prehral iba 2 zápasy. Hlavne zaujal nízky počet inkasovaných gólov (15), čo znamenalo skvelý priemer iba 0,5 inkasovaného gólu na zápas. Mesto Kirjat Šmona leží na severe Izraela v blízkosti hraníc s Libanonom. Pričom ešte v roku 2006 bolo odtiaľ ostreľované raketami typu Kaťuša. Mesto má okolo 23 000 obyvateľov a drvivú väčšinu tvoria Židia. Do najvyššej súťaže postúpilo prvý krát v roku 2007, potom ešte jednu sezónu strávili v 2. lige, ale od roku 2010 sú opäť v najvyššej súťaži. Všetky najväčšie úspechy klub získal pod vedením trénera Rana Ben Šimona, ale ten už trénuje AEK Larnaca. Vo funkcií ho nahradil Gili Landau. Najznámejším hráčom je Argentínčan David Solari, mladší brat aj na Slovensku známych Santiaga a Estebana. V aktuálnom kádri izraelskej reprezentácie sú 4 hráči z Kirjat Šmony, ktorí dostali svoje prvé nominácie. Brankár Amos je v širšom kádri a obrancovia Tzedek, Gabai a Tibi si v máji prvý krát obliekli najcennejší dres. Reprezentačné skúsenosti má ešte stredopoliar Gazal. V kádri sú aktuálne 4 legionári. Zambijsky reprezentant Njovu, Američan Gerzicich, Srb Matovič a nová posila macedónsky reprezentant Tasevski, ktorý chodí na Slovensko hrať dosť často. Ale najlepšie Slovensko pozná Dušan Matovič, ktorý u nás pôsobil v Prešove, Podbrezovej a Interi Bratislava.



MTK Budapešť

Rok založenia: 1888
Štadión:  Nándora Hidegkutiho (kapacita: 12 700)   
Tréner: József Garami (Maďarsko)
Najväčšie úspechy:
23x majster Maďarska
12x víťaz Maďarského pohára
finalista PVP (1964)

Druhý najúspešnejší klub v maďarskej histórií prežil v poslednom období krušné časy. Po poslednom titule v roku 2008 išiel klub dole vodou, čo malo za následok vypadnutie do 2. ligy. V nej klub strávil iba minulú sezónu, pričom ročník si spestril púťou v maďarskom pohári, kde prehral až vo finále na pokutové kopy s Debrecínom. Od novej sezóny sa teda klub predstaví opäť v najvyššej súťaži a Európska liga bude verme iba 2-zápasový bonus. MTK Budapešť je známy aj svojou úzkou spoluprácou s FC Liverpool. Má totiž vybudovanú veľmi kvalitnú futbalovú akadémiu, z ktorej najlepší hráči odchádzajú práve do Liverpoolu. Vďaka akadémií v klube pôsobí veľká väčšina odchovancov, ktorí pútajú pozornosť silnejších klubov. Najžiarivejším príkladom je aktuálne 20-ročný útočník Patrik Tischler, ktorý vystrieľal MTK postup do najvyššej súťaže. Medzi súčasných alebo bývalých mládežníckych reprezentantov Maďarska patria aj Gál, Pál, Kálnoki-Kis, Szekeres, Kelemen, Balajti a Nikházi. S mužskou reprezentáciou Maďarska majú skúsenosti Zsidai s Kantom, so srbskou Vukmir a s jamajskou Wolfe. Ďalšími legionármi sú taliansky brankár Groppioni a Austrálčan Macura.



Sligo Rovers

Rok založenia: 1928
Štadión:  Showgrounds (kapacita: 5 500/2 800 na sedenie)   
Tréner: Ian Baraclough (Anglicko)
Najväčšie úspechy:
2x majster Írska
4x víťaz Írskeho pohára
2x víťaz ligového pohára

Sligo má približne 20 000 obyvateľov a leží v severnej časti Írska. V minulom roku miestny klub Sligo Rovers obsadil v tabuľke 2.miesto, keď zaostal za víťazom súťaže Shamrock Rovers o 4 body. A práve takýto náskok má po odohratí 13 kôl na čele írskej najvyššej súťaže v tomto ročníku. Ale v roku 2011 dokázal obhájiť Írsky pohár. Aj preto sa v posledných rokoch tento klub teší zo svojho druhého úspešného obdobia, keď prvé prežíval v 70-tych rokoch minulého storočia, kedy sa tešil aj z posledného titulu v roku 1977. Klub na prelome rokov 2006 a 2007 viedol aj Angličan Rob McDonald, ktorý vzápätí prišiel trénovať Trenčín. Po ňom prevzal kormidlo ďalší Angličan Paul Cook, ktorý viedol tím až do začiatku tohto roka. Vo februári ho nahradil krajan Ian Baraclough. Ten má v kádri väčšinou domácich Írov, ale tí nemajú žiadne väčšie medzinárodné skúsenosti. Iba McGuinness odohral aspoň jeden zápas za tím Írska do 21 rokov. Preto sa hlavne spoliehajú na legionárov, kde hrajú hlavnú úlohu Angličania. Brankár Brush, stredopoliari Ventre s Dillonom a hlavne najlepší strelec mužstva North. Ďalšími strelcami sú reprezentanti exotických krajín Charles (Svätá Lucia) a Millien (Haiti). V strede poľa majú dvoch Afričanov. Boco reprezentuje Benin a 36-ročný N'Do naposledy pred 10 rokmi Kamerun. Sligo Rovers vyhralo a postúpilo v histórií svojich pohárových vystúpení iba raz. Bolo to v roku 1994 proti maltskej Floriane.



Videoton Fehérvár

Rok založenia: 1941
Štadión:  Sóstói (kapacita: 14 300)   
Tréner: Paulo Sousa (Portugalsko)
Najväčšie úspechy:   
1x majster Maďarska
1x víťaz Maďarského pohára
finalista Pohára UEFA (1985)

Iba 180 km od Bratislavy leží mesto Székesfehérvár, ktoré sa v roku 2011 tešilo z historického titulu. Po ňom vystriedal trénera Györgyho Mezeya na lavičke známy Portugalčan Paulo Sousa. Bol členom tkzv. zlatej portugalskej generácie na čele s Figom. Dokázal vyhrať 2-krát Ligu majstrov, ako hráč Juventusu Turín a Borussie Dortmund. S jeho príchodom sa začalo mužstvo prebudovávať, keď prišli traja jeho krajania a srbský reprezentant Mitrovič. Lenže hlavne jeho krajania nie sú žiadni druhotriedni hráči. Všetci hrali minimálne v mládežníckych reprezentáciách a obranca Marco Caneira, ktorý prišiel z Benficy, hral za Portugalsko aj na MS 2006. Stredopoliar Filipe Oliveira hrával za Chelsea a útočník Evandro Brandao, ktorý prišiel tiež z Benficy, pôsobil aj v Manchestri United. Zaujímavá je aj trojica Španielov. Obrancovia Brachi s Héctorom a predovšetkým odchovanec Barcelony Walter, ktorý je ofenzívnym stredopoliarom. Okrem už spomínaného Mitroviča je v mužstve ešte štvorica Srbov Pajovič, Vasiljevič, Perič a U. Nikolič. V kádri sú tiež dvaja brazílski obrancovia Paulo Vinícius a Jeff Silva. Ďalším obrancom je Grék Apostolopoulos. V bráne sa striedajú čiernohorská reprezentačná jednotka Božovič s odchovancom Nitry Tujvelom. Ďalší Srb útočník N. Nikolič má už maďarský pas. Ten majú samozrejme aj bývalí, súčasní, či budúci maďarskí reprezentanti Polonkai, Gosztonyi, Sándor, Vaskó, Tóth, Torghelle, Szolnoki, Margitics, Kovács a Gyurcsó.