Main Content

Jordan Staal sa sťahuje do Caroliny za bratom Ericom

nedeľa, 24. jún 2012 11:16 | Autor: Dávid Lech

Jordan Staal sa sťahuje do Caroliny za bratom Ericom
Jordan Staal sa sťahuje do Caroliny za bratom Ericom | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk

23-ročný Kanaďan Jordan Staal sa sťahuje do Caroliny Hurricanes v ktorej sa stretne so svojimi dvoma bratmi – s najstarším bratom Ericom a najmladším Jaredom. Tretí brat Jordana Marc hraje za New York Rangers.

Jordan Staal je 23-ročný kanadský hokejista, ktorý bol draftovaný v prvom kole Pittsburghom Penguins z celkového druhého miesta (draft 2006). Pred pár dňami dostal od svojho bývalého zamestnávateľa z Pittsburghu ponuku kontraktu v dĺžke 10 rokov a celkovej výške 60 miliónov dolárov. Ponuku odmietol a bol vymenený do tímu, ktorého ikonou je jeho starší, 27-ročný brat Eric Staal, ktorý je kapitánom „hurikánov.“ Ďalší z rodiny Staalovcov, Jared má 21-rokov a práva na tohto mladého pravého krídelníka má taktiež tím z Raleighu.

Pre Jordana Staala je to jeho prvá výmena za veľkou mlákou. Doposiaľ odohral 6 sezón v drese Pittsburghu Penguins, nastúpil do 431 zápasov a na svojom konte má 248 kanadských bodov za 120 gólov a 128 asistencií. V play-off si pripísal 73 štartov, v ktorých zaťažil konto brankárov 23 gólmi a svojim spoluhráčom prihral na ďalších 13 gólov.

V Pittsburghu však vždy plnil rolu až tretieho centra. Pittsburgh mal troch kvalitných centrov. Malkin, Crosby a J. Staal viedli tri rozličné formácie. Vďaka Crosbyho zdravotným patáliám bol Jordan „povýšený“ na centra druhej formácie. Crosbyho zdravotný stav sa však stále viac a viac zlepšuje a držať hráča takéhoto kalibru v tretej lajne by bolo neefektívne, určite so svojím postavením v klube nebol spokojný ani samotný hráč a tak bol vymenený po tom, čo odmietol podpísať nový kontrakt.



Výmena Jordana Staala bol však veľmi prekvapivý ťah, najmä vzhľadom ku Crosbyho kolísavému zdraviu. V prípade, že by bol opäť v budúcej sezóne z hry vyradený, na poste centra by mali len Malkina a piatich mladíkov Vitaleho, Joea Vitaleho, Cala O’Reillyho, Dustina Jeffreyho, Erica Tangradiho a Brandona Suttera, ktorý bol súčasťou výmeny Jordana Staala.

Ako protihodnotu získal Pittsburgh výber v prvom kole tohtoročného draftu (obranca Derrick Pouliot), Brandon Suttera a Briana Dumoulina.