Main Content

Štadióny MS 2010: 9 miest, 10 krásnych nádherných futbalových chrámov

streda, 9. jún 2010 16:49 | Autor: Martin Gregor

Štadióny MS 2010: 9 miest, 10 krásnych nádherných futbalových chrámov
Štadióny MS 2010: 9 miest, 10 krásnych nádherných futbalových chrámov | zdroj: fifa.com

Futbalové majstrovstvá sveta sa budú po prvýkrát konať na africkej pôde. O tom, že organizátorom najsledovanejšieho športového podujatia na svete bude práve "Mandelová" Juhoafrická republika rozhodla komisia FIFA v máji 2004 v jej centrále v Zurichu.

Juhoafričania mali takmer na chlp presne šesť rokov na to pripraviť svoju krajinu na príchod milónov športových fanúšikov, postarať sa ich komfort a bezpečnosť. Táto republika stoj pred ďalším veľkým zlomom vo svojej histórií. Krajina, ktorá je zmietaná najvyššiou kriminalitou na svete túži dokázať celému svetu, že po 20 rokoch od apartheidu dokáže pripraviť vrcholové podujatie na špičkovej úrovni.

Organizátori v JAR sa veľmi spoliehajú predovšetkým na svoje moderné štadióny. Tie sú na prvý pohľad skvelo pripravené. Šampionát sa bude konať v deviatich mestách a na 10 štadiónoch. Niektoré z nich sú úplne nové, niektoré zrekonštruované s bohatou históriou. Finále sa odohrá v Johannesburgu na štadióne Soccer City s kapacitou viac než 90 tisíc divákov.

VIDEO: Štadióny MS vo videu

Slovenská reprezentácia odohrá úvodný zápas proti Novému Zélandu v Rustenbergu, následne proti Paraguaju v Bloemforteine a posledný zápas v skupine proti Taliansku v Polokwane. Časy zápasov nám nepriali, úvodný zápas s Novým Zélandom odohráme v utorok už o 13.30, čiže tí, ktorí majú pracovne povinnosti si budú musieť zobrať v práci voľno. Druhý zápas s Paraguajom hráme v rovnaký čas, naštastie v Nedeľu. Posledný duel s Talianskom hráme o štvrtej poobede 24. júna.

Johannesburg

Štadión Soccer City
Miestny klub: Kaizer Chiefs FC
Otvorený: 1989
Rekonštrukcia: 2009
Kapacita: 94 700

Hrá sa tu päť zápasov základných skupín, osemfinále, štvrťfinále, finále

Soccer City otvorili pred 20 rokmi. Rekonštrukčné práce pred MS sa na ňom ukončili len tento rok. Ide o hlavný štadión MS, kedže sa tu odohrá otvárací zápas medzi JAR a Mexikom a zároveň aj finále. S kapacitou 94 700 miest je pochopitelne aj najväčším štadiónom usporiadajúcej krajiny. Zaujímavosťou je, že štadión navrhli podľa afrického hrnca calabash.



Štadión Ellis Park
Miestny klub: Orlando Pirates FC
Otvorený: 1928
Rekonštrukcia: 1982, 2008
Kapacita: 62 000

Hrá sa tu päť zápasov základných skupín, osemfinále, štvrťfinále


Ďalším štadiónom v Johanesburgu je štadion Ellis Park. Ide o 62-tisícovy stánok ležiaci v centre mesta. Štadión postavil už v roku 1928 pre potreby hráčov rugby, no v roku 1982 ho zbúrali a na jeho mieste vyrástol nový futbalový štadión. Zaujímavosťou je, že na tomto štadióne sa odohralo finále Pohára Konferedácie FIFA, v ktorom zdolala Brazília prekvapenie turnaja – hráčov USA.
 

Kapské mesto



Štadión Green Point
Miestny klub: Santos FC, Ajax Kapské mesto
Rekonštrukcia: 2007
Kapacita: 69 070

Hrá sa tu päť zápasov základných skupín, osemfinále, štvrťfinále, semifinále


Štadión dostal meno podľa časti mesta, v ktorom sídli. Leží blízko centra Kapského mesta a turistami obľúbeného nákupného strediska Victoria and Alfred Waterfront.
 

Durban



Štadión Mosesa Mabhidu
Otvorený: 1891
Rekonštrukcia: 1990, 2009
Kapacita: 70 000

Hrá sa tu päť zápasov základných skupín, osemfinále, semifinále

Štadión je pomenovaný podľa Mosesa Mabhida, ktorý bol bývalým generálom sekretára Komunistickej strany Južnej Afriky. Najvyšši bod štadióna, ktorým je nosná strecha je vo výške úctyhodných 106 metrov.


Nelspruit



Štadión Mbombela
Otvorený: 2007
Kapacita: 46 000

Hrajú sa tu štyri zápasy základných skupín

Ide o nový štadión, ktorý pokrstili v roku 2007. Pomenovali ho podľa regiónu, do ktorého patrí mesto Nelspruit.


Rustenburg



Štadión Športový palác Royal Bafokeng
Otvorený: 1999
Rekonštrukcia: 2009
Kapacita: 42 000

Hrá sa tu päť zápasov základných skupín, osemfinále


Štadión Rustenberg je pomenovaný podľa miestnej etnickej skupiny. Otvorili ho v roku 1999, no pred šampionátom ho zrekonštruovali. Zmeny sa týkali predovšetkým osvetlenia a svetelnej tabule. Zaujímavosťou je, že štadión nepatrí žiadnému klubu a nachádza sa 12 kilometrov od mesta Rustenberg.
 

Pretória



Štadión Loftusa Versfelda
Miestny klub: Mamoledi Sundowns FC, SuperSport United
Otvorený: 1903
Rekonštrukcia: 1948, 1977, 2008
Kapacita: 50 000

Hrá sa tu päť zápasov základných skupín, osemfinále


Štadión otvorili už v roku 1903, pričom mal kapacitu len 2000 divákov. Tento futbalový stánok si pamätá už tri rekonštrukcie, tá posledná sa uskutočnila len dva roky dozadu. Štadión je domovom až troch mužstiev – dvoch futbalových a jedného tímu rugby. Zaujímavosťou je, že na tomto štadióne vyhrali usporiadatelia tohtoročného svetového šampionátu JAR po prvý krát nad reprezentáciou zo starého kontinentu. Švédov porazili v roku 1999 najtesnejším rozdielom 1:0.
 
Polokwane


 
Štadión Petra Mokabu
Miestny klub: Polokwane
Otvorený: 2007
Kapacita: 45 000

Hrajú sa tu štyri zápasy základných skupín


Ide o štadión pomenovaný po Petrovi Mokabem, ktorý bol jedným z lídrov boja proti apartheidu. Štadión leží približne 5 kilometrov od centra mesta Polokwane. Otvorený bol v roku 2007, ešte pred šampionátom ho zrekonštruovali.

Port Elizabeth



Štadión Nelson Mandela Bay
Miestny klub: Bay United FC
Otvorený: 2009
Kapacita: 49 500

Hrá sa tu päť zápasov základných skupín, osemfinále, štvrťfinále, zápas o tretie miesto


Na tomto štadióne sa odohrá až osem zápasov MS. Dokončený bol len minulý rok a je prvým skutočne futbalovým v Porth Elizabeth. Štadión nosí meno najslávnejšieho občana Juhoafrickej republiky, Nelsona Mandelu, ktorý je známym bojovníkom proti apartheidu, bývalým prezidentom JAR a držiteľom Nobelovej ceny za mier z roku 1993.

Bloemfontein



Štadión Free State
Miestny klub: Bloemfontein Celtic
Rekonštrukcia: 2009
Kapacita: 45 000

Hrá sa tu päť zápasov základných skupín, osemfinále

Pred minuloročným Pohárom Konfederácií FIFA tento štadión prispôsobili na futbalové zápasy. Predtým slúžil len hráčom rugby. Napriek tomu, že si nepamätá veľa futbalových zápasov „zažil” už jeden, na ktorý sa nedá len tak ľahko zabudnúť. Úradujúci majstri Európy tu prehrali minulý rok v Pohári Konfederácií FIFA s Američanmi 0:2. Američania následne senzačne postúpili do finále, v ktorom podľahli Brazílií 2:3.