Main Content

Fed Cup 2012: Tohtoročné finále uvíta Praha

pondelok, 18. jún 2012 16:09 | Autor: Branislav Lipták

Fed Cup 2012: Tohtoročné finále uvíta Praha
Fed Cup 2012: Tohtoročné finále uvíta Praha | zdroj: Braňo Lipták pre Sport7.sk

Tohtoročné finále Fed Cup-u bude hostiť česká metropola. V rozmedzí 3. a 4. novembra sa v Prahe stretne domáci výber proti tenistkám zo Srbska.

České tenistky obhajujú minuloročné prvenstvo v tomto prestížnom turnaji ženských národných družstiev. Svoje zatiaľ jediné víťazstvo získali na horúcej ruskej pôde v Moskve na Olympijskom štadióne. České reprezentantky na čele s Petrou Kvitovou vyhrali po dramatickej koncovke 3:2 na body, keď o víťazovi rozhodla až záverečná štvorhra, v ktorej duo Kveta Peschke a Lucie Hradecká porazili ruský pár Maria Kirilenko a Elena Vesina v pomere 6:4, 6:2.

Do svojho druhého finále v rade postúpili obhajkine trofeje po ostravskej semifinálovej výhre nad reprezentantkami Talianska v pomere 4:1.

Naopak, pre srbské tenistky to je premiérová účasť vo finále. V semifinále si poradili s minuloročnými finalistkami z Ruska 3:2 na zápasy. Rozhodujúci tretí bod získala Jelena Jankovičová po víťazstve 6:1 a 6:4 nad Svetlanou Kuznecovovou a zabezpečila Srbkám postup do finále.

Miernym favoritom finálového súboja sú české tenistky, ktorým patrí v rebríčku národností 1. miesto. Srbský tím vedený kapitánom Dejanom Vranesom je v rebríčku krajín na 4. mieste za  druhým Talianskom a tretím Ruskom. Slovenským tenistkám patrí v tomto rebríčku 8. miesto. České tenistky navyše poženie za obhajobou titulu domáce publikum v O2 aréne. Kapacita haly na finále Fed Cup-u bude okolo 14 tisíc miest a predpokladá sa, že lístky sa vypredajú v priebehu niekoľkých hodín od spustenia predaja. Pre pražskú halu sa organizátori rozhodli hlavne kvôli kapacitným možnostiam a modernosti danej haly. O2 aréna je najmodernejšia a zároveň najväčšia multifunkčná hala v Českej republike. Slovanský tenisový duel prinesie najkvalitnejší ženský tenis v podaní súčasných hviezd tenisového neba – Petrou Kvítovou na jednej strane a Anou Ivanovičovou na strane druhej. Prvá menovaná ma na svojom konte triumf na londýnskej tráve vo Wimbledone. Srbská kráska je víťazkou antukového grandslamu v Paríži.

Fed Cup je tímová súťaž a o víťazovi rozhodne tímový duch a väčšia vôľa po víťazstve. Domáce prostredie môže byť výhodou, ale pocit zodpovednosti môže zväzovať ruky i nohy. Kto sa bude na konci tenisovej sezóny radovať zo zisku „dámskej šalátovej misy“ sa rozhodne na kurte v českej metropole. Finálový zápas sa bude hrať na tvrdom povrchu Novacrylic Ultracushion.

Český ženský tenisový tím vedený kapitánom Petrom Pálom nastúpi pravdepodobne v tomto zložení:
Petra Kvítová
Lucie Šafářová
Lucie Hradecká
Andrea Hlaváčková

Srbský kapitán pravdepodobne zostaví tím na finále z týchto hráčok:
Ana Ivanovičová
Jelena Jankovičová
Bojana Jovanovski
Aleksandra Krunicová