Main Content

Futbalové šialenstvo sa začína

pondelok, 7. jún 2010 15:33 | Autor: Martin Gregor

Slovensko už čoskoro pohltí nevídané futbalové šialenstvo, aké sme ešte v ére samostatnosti nezažili. Všetci sa už tešíme ako Hamšík a spol. nastúpia na historicky prvý zápas Slovenska na pôde majstrovstiev sveta.

Či už doma alebo v puboch, všetci budú pred televízormi. To všetko určite viete. Ale viete aj to, že podobné šialenstvo prežívajú nadšenci manažérskych hier denno-denne so svojím virtuálnym tímom? Všetci chcú svetu ukázať svoje manažérske a trénerské schopnosti.

Sledovať futbal v televízii alebo priamo na štadióne je pekné, ale len ťažko tak ovplyvníte hru svojho obľúbeného tímu. Nemôžete Škrteľovi povedať na koho má hrať osobnú obranu alebo kedy má podporiť ofenzívu. Nemôžete trénerovi Weissovi hovoriť koho má nominovať a ako má vyzerať základná jedenástka. Vo virtuálnom svete tieto možnosti máte. Všetky rozhodnutia sú len na vás. Preto sa po internete rozšírili futbalové manažérske hry, kde si merajú sily fanúšikovia, ktorí chcú byť viac ako len fanúšikmi. Jednu takúto hru nájdete aj na www.powerplaymanager.com.

Ide o celkom novú hru od slovenského vývojárskeho tímu, do ktorej sa naozaj oplatí naskočiť už na začiatku. Prečo? Kto pozná takéto hry, určite vie aké ťažké je dostať sa na vrchol keď tí najsilnejší už majú za sebou viacero sezón budovania tímu. A práve to je výhoda tejto hry. Ešte tam nie je žiadny tím hodný prezývky „Galacticos“. Všetci začínajú od nuly a so štadiónom aký nájdete azda len v okresnej lige.

PowerPlay Manager vám ponúka možnosť vytvoriť si takýto klub a dostať ho zo skromných pomerov až do najvyššej národnej ligy alebo dokonca do Ligy Majstrov. K tomu aby ste to dosiahli budete musieť nakúpiť tých správnych hráčov, naučiť sa ich správne trénovať a využívať rôzne taktické varianty na zdolanie súperov. Nehráte totiž proti umelej inteligencii, ale proti reálnym ľuďom ako ste vy. Každý chce zažiť slávu a obdiv ostatných manažérov.

Okrem športovej stránky budete musieť dbať aj o tú ekonomickú. Treba najať personál, zvyšovať kapacitu štadióna a vybudovať zázemie aby všetci hráči a zamestnanci mohli svoje povinnosti vykonávať na sto percent. Ani Lionel Messi by sa totiž v zlých podmienkach nestal megahviezdou.

Nezostaňte teda v postavení mimo hry a vyskúšajte si ako vám to pôjde za kormidlom futbalového klubu. Keďže ide o slovenský projekt, môžete hrať hru v slovenčine. Okrem futbalu si môžete vyskúšať aj rolu hokejového manažéra. To všetko zdarma a bez inštalácie akéhokoľvek programu. Stačí sa zaregistrovať na www.powerplaymanager.com. Hra navyše nevyžaduje ani veľa vášho času. Po niekoľkých zoznamovacích dňoch budete vedieť všetko vybaviť za pár minút denne.