Main Content

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Inventár reprezentácie. Ako na tom sme pred kvalifikáciou?

pondelok, 4. jún 2012 16:30 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR TÝŽDŇA: Inventár reprezentácie. Ako na tom sme pred kvalifikáciou?
KOMENTÁR TÝŽDŇA: Inventár reprezentácie. Ako na tom sme pred kvalifikáciou? | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti ktoré neobišli ani svet športu.



Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Inventár futbalovej reprezentácie

Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou premiéru novej rovnocennej trénerskej dvojice Griga – Hipp, ktorá mala ukázať schopnosti reprezentačných adeptov. Teraz už budú musieť mať reprezentační tréneri iba šťastnú ruku, pretože posledný prípravný zápas pred kvalifikáciu v Dánsku bude generálkou a čas na experimenty už nebude. V jubilejnom 200. zápase našej reprezentácie, by už mala nastúpiť zostava, s ktorou sa pokúsime preplávať Atlantický oceán až do Brazílie. Prinášame vám hráčsky inventár našej reprezentácie.

Brankári

Pozícia brankárskej jednotky sa nezmenila a ostáva ňou Mucha, ale otázniky stále pretrvávajú. Letné prestupové obdobie môže veľa zmeniť a verme, že sa vyriešia k prospechu našich brankárov. Pretože okrem Muchu si svoju budúcnosť budú riešiť aj Perniš s Kellom, ktorí obaja smerujú do anglickej Premier League a tam určite podobne ako Mucha miesto medzi žrďami mať isté nebudú. Ďalší adepti na reprezentáciu chytávajú v Poľsku. D. Kuciak je stále členom širšieho kádra, keď teraz odmietol pozvánku kvôli svadbe a Kelemen už dlho chytá dobre, preto jeho čas ešte môže prísť. Pričom netreba zabúdať, že aj v našej lige je dostatok dobrých brankárov, ktorým stačí len dať šancu. Škoda, že na všetkých postoch nemáme takú konkurenciu, ako na tom brankárskom.

Obrancovia

Jedinú istotu v našej obrane má asi iba Škrtel. K nemu sa môže pridať Hubočan, ktorý už pod Weissom nastupoval pravidelne, ale viac na krajoch obrany, kde vtedy hrával v klube. Ale aj v ňom sa už vrátil na svoju pôvodnú pozíciu stopéra a preto nič nebráni vytvoreniu stopérskej dvojice Škrtel – Hubočan. Ich alternatívou bude už overený Saláta, netreba odpisovať ani srdciara Ďuricu a Michalík si obhájil pozíciu stopérskej poistky, ktorú tréneri využijú v prípade, keď iní môcť hrať nebudú. Tréneri chceli vyskúšať Čišovského, ale jeho zranenie bolo proti. Stopéri z našej ligy budú musieť potvrdiť svoje kvality v pohárovej Európe, podobne ako na jeseň Dobrotka, a preto veľká škoda jeho únavovej zlomeniny.

Kraje obrany sú na tom horšie, ako jej stred. Vpravo je už dlhou jednotkou Pekarík, a to je zdá sa viac na škodu, ako úžitok. Aj v kombinácií s nejasnou klubovou budúcnosťou nie sú jeho výkony adekvátne. Našťastie opäť začal hrávať Zabavník, čo je alternatíva na oba kraje obrany. Ale vzhľadom aj na budúcnosť je logické, že čoskoro sa v reprezentácií objaví Pauschek, do širšieho kádra sa dostal Godál a verme, že Čikoš sa po dlhom zranení kolena vráti opäť od nového roka do reprezentačnej formy. Vyskúšanie Šventa na ľavom kraji bolo skôr východisko z núdze, pretože ľavákov je u nás nedostatok. Čech bude aj naďalej potrebný a do budúcna treba veriť v rozkvitajúcu výkonnosť Čonku či Ľ. Hanzela.

Stredopoliari

Primárnym problémom v strede poľa zostáva stále nájdenie ideálneho zloženia jeho defenzívnej časti. Kucka stratil výkonnosť, Guédé s Kopúnkom priestor síce vyčistia, ale nemajú patričnú futbalovosť, a preto tam tréneri skúšali Čecha, ktorý zahral štandard. Guldan môže byť zaujímavý svojou univerzálnosťou, ale najviac zaujal Kóňa. Nie je to síce typická „šestka“, ale pasuje mu senický systém 4-1-4-1, ktorý sme hrali po jeho nástupe v druhom polčase v Holandsku. Zabúdať netreba na Pečovského, ak obstojí aj v pohárovej Európe. Ak začne opäť hrávať môže byť zaujímavý aj Kiss. Jeho reprezentačný kolega z „21“ Greguš bude na reprezentáciu potrebovať lepší klub, pretože z podpriemerného sa do nej dostáva veľmi ťažko.

Aj tento zraz ukázal, čo pre súčasnú reprezentáciu znamenajú na krídlach Stoch s Weissom. Ich neprítomnosť na ihrisku je evidentná. Šesták, Jendrišek a Breznaník ich nedokázali zastúpiť. Procházka bude musieť opätovne nastúpiť na cestu napredovania, ak sa chce v kádri udržať. Trochu nepochopiteľne nebol nominovaný Mak, ktorý ukázal v drese „21“, že opäť začal hrávať Bundesligu. Nabudúce už musí ísť do dresu najcennejšieho, nech by aj „21“ hrala rozhodujúci zápas. Lalkovič môže na tento dres pomýšľať až vtedy, keď sa presadí v mužskom futbale, pretože doteraz sa ukázal iba medzi rovesníkmi, čo rozhodne nestačí. V našej ligy výrazne zaujal na jar Hlohovský, a ak to zopakuje už v drese Slovana v pohárovej Európe, dvere musí mať otvorené do korán. To isté platí aj v prípade Picha.

Tvorcom našej hry nemôže byť nikto iný, či sa to niekomu páči alebo nie, ako Hamšík. Aj jeho najväčší neprajník musel vidieť, že je naším najlepším hráčom s výraznou futbalovou myšlienkou, ktorý sa podriadi kolektívu a nehrá sa na hviezdu, hoci ňou je. Ale aj k nemu potrebujeme alternatívy, ktoré aspoň z časti zaplátajú dieru v prípade núdze. Nimi sú určite Jež a Sapara, ale obaja musia byť v dobrej forme. Nemáme veľa takýchto tvorivých hráčov, ale jedným z nich je Žofčák. Po jeho zranení sa rozpadla útočná hra Slovana ako domček z karát, ale on tvorí skôr z kraja ihriska. Do budúcna môže byť zaujímavý Štefánik a ním sa krátky zoznam tvorcov asi aj končí.

Útočníci

V súčasnosti Achillova päta nášho futbalu. V posledných 10 zápasoch dali útočníci iba 2 góly. A posledným útočníkom, ktorý skóroval v naozaj dôležitom zápase bol Vittek na MS. Aj na tomto príklade vidieť, čo znamená Vittek pre náš futbal. Počas jeho neprítomnosti kvôli zraneniam dostali šancu už snáď všetci možní kandidáti, ale ani jeden ho nedokázal nahradiť. Góly síce Hološko, Jendrišek, Šebo či Piroska občas strelili, ale ich výkonnosť nebola stála a hlavne sa neprejavila v kľúčových zápasoch. Bakoš ukázal, že je zvyknutý na systém s jediným útočníkom, pretože v súčasnosti je to jediný náš útočník, čo v takom hráva v klube. Nemec bude zaujímavý, keď opäť začne hrávať. Dúfajme, že sa ešte niekto schopný nájde, lebo strelca stále hľadáme. Takto treba veriť vo Vittekov rýchly návrat do formy po zranení.

P.S.

A páni reprezentanti mali by ste si uvedomiť, že za koho to vlastne hráte. Keď je pred zápasom hymna, tak ju spievajte! A možno si tak uvedomíte, že nemáte na sebe nejaký žoldniersky dres. Iba Hamšík spieval hymnu na plné pľúca a k nemu sa ešte pridali ďalší traja aspoň v menšom vydaní. Pričom je veľmi zaujímavé, že bol medzi nimi aj Guédé! Keď môže hymnu spievať naturalizovaný Slovák, tak vy ostatní musíte! V Srbsku za nespievanie vyhodili hráča...

A ešte jeden pozitívny dodatok ku Hamšíkovi. Ten nastúpil na oba zápasy so sebazaprením a ťahal mužstvo ako pravý kapitán. Je zaujímavé, že už má na svojom konte viac odohraných zápasov v reprezentácií ako Škrtel, hoci ten začal v reprezentácií o 3 roky skôr a mal tak k dobru asi okolo 30 zápasov. A pred ním sú už  zo súčasného kádra iba o 2 zápasy Hološko a o 25 Vittek. Takže páni tréneri veľmi  múdro rozhodnite koho si vyberiete za kapitána, lebo si vyberáte muža na všetky zápasy.